גם הבוקר (ראשון) צה"ל ממשיך את הפעולה ברפיח, יומיים אחרי שבית הדין לצדק בהאג הוציא צו שמורה על עצירת הפעולה - אם היא עלולה להביא "להשמדה מלאה או חלקית של העם הפלסטיני". הצו נוסח באופן מעורפל כך שהוא נתון לפרשנות, ועל כן הוא מאפשר לצה"ל מרווח תמרון. חרף הצו, על כן בישראל החליטו שלא לעצור את הפעולה ברפיח, ונערכים לשלב הבא של המערכה המדינית, שכנראה תהיה במועצת הביטחון של האו"ם.
החלטת בית הדין בהאג: סיקור נרחב ב-N12
- גורם מדיני בכיר על ההחלטה האג: "רוח גבית לסינוואר"
- בצל החלטת בית הדין לצדק: כך ישראל תתמודד עם המצב החדש
- ישראל שוקעת ברפיח, ומאבדת הזדמנות היסטורית | פרשנות
- אירופה שוברת ימינה | "אחד ביום"
בישראל נערכו לתרחיש הגרוע ביותר מבחינתה - לכך שבית הדין יוציא צו שיורה על עצירת המלחמה כולה. בפועל, הצו נגע אך ורק לפעולה ברפיח. בישראל החליטו להגיב באופן מדוד, ובזמן שהמבצע שם נמשך - נמסר בהודעה רשמית כי "לא ניצור תנאי מחיה שעלולים להביא להשמדתה של אוכלוסייה אזרחית פלסטינית ברפיח".
למרות שישראל הודיעה למעשה שהלחימה נמשכת במסגרת מגבלות הצו, שכן היא לא עלולה להביא ל"השמדה של העם הפלסטיני", העובדה שהמבצע לא נעצר לאלתר מביאה לכך שהמערכה הבאה תהיה במועצת הביטחון של האו"ם.
נדגיש כי ביכולותה של כל אחת מהמדינות החברות במועצת הביטחון לדרוש הצבעה על אכיפת הצו - כך שהוא יהיה מחייב. בישראל מעריכים שבמקרה כזה ארה"ב, אחת החברות הקבועות במועצה, צפויה להטיל וטו וכך לא להפוך את ההחלטה למחייבת.
למרות ההתנגדות של ממשל ביידן לפעולה נרחבת ברפיח, גורמים בירושלים אומרים כי "הפערים הצטמצמו משמעותית בנושא הפעולה ברפיח". הסיבה לאותה התקרבות היא העובדה שצה"ל נכנס לרפיח כבר לפני שבועיים: מעל מיליון איש התפנו משם באופן מבוקר, והמציאות הראתה שאין במרחב הזה אסון הומניטרי חרף החשש בוושינגטון.
ישראל תצטרך להבטיח כניסת נרחבת של סיוע הומניטרי לרצועה, בדגש על האזורים שאליהם פונו התושבים (דוגמת המואסי), כדי לא ליצור תנאים שמסכנים את חיי האוכלוסייה. בנוסף צפה סוגיה מעניינת נוספת - שאינה קשורה בהכרח לרפיח - והיא האם תוקם ועדת בדיקה שתחקור את "רצח העם" ברצועה? ואם כך יקרה, האם ירושלים תכיר בה ותשתף איתה פעולה?