כחלק מתוכנית מנהלת תקומה לשיקום, חידוש ופיתוח, החל הבוקר (שלישי) פרויקט פינוי ההריסות של הגלריה, המתפרה והקניון בקיבוץ בארי - שנחרבו בשבת השחורה. כחלק מהשיקום, עתידים להיהרס ולהיבנות מחדש עוד כ-120-130 מבנים נוספים בעתיד.

הפרויקט מבוצע בשיתוף הנהלת קיבוץ בארי, אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון וחברת עמיגור ובשלב הראשוני ייערך כשבועיים. הקיבוץ אישר את ההריסות ל-110 מבנים, בהם הנגרייה, המתפרה, חדר האוכל הישן, הגלריה המיתולוגית, "הקניון" של הקיבוץ וחנות נוספת.

בית שנשרף ע"י מחבלים במתקפה על קיבוץ בארי (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

תומר גולן, מרכז המשק של קיבוץ בארי, מסר כי המהלך היום "נעשה ברגשות מעורבים", והדגיש: "אנחנו נמצאים ביום קשה אחרי ההודעות אתמול על שלושה חברים נוספים מקיבוץ ניר עוז ועוד חבר מקיבוץ נירים שנרצחו. אנחנו קוראים לשחרור כל החטופים עכשיו. בימים הקרובים אנו עתידים לפנות את הריסות המבנים בלב הקיבוץ, על מנת שנוכל להתחיל לשקם ולבנות מחדש, אבל השיקום עצמו לא יקרה כל עוד חברינו חטופים בעזה".

תומר גולן, מרכז המשק של קיבוץ בארי (צילום: N12)
תומר גולן, מנהל המשק בקיבוץ בארי | צילום: N12

"אי אפשר באמת לשקם עד שהאנשים יחזרו לכאן, זה התנאי כדי להפוך מקום של מלחמה ואסון למקום של אופטימיות ושיקום", הסביר גולן. עוד שיתף תושב בארי כי בקיבוץ גרים כיום עשרות אנשים, בעיקר מבוגרים וצעירים. "במהלך היום ענפי המשק כמו חקלאות, דפוס ונגרייה פועלים וישנם מאות אנשים שמגיעים לקיבוץ לעבוד למרות המצב", הוסיף.

המתפרה המיתולוגית שתמי סוכמן ז"ל ניהלה לפני ואחרי  (צילום: N12)
המתפרה המיתולוגית שתמי סוכמן ז"ל ניהלה לפני ואחרי מתקפת חמאס | צילום: N12

באזור שפונה מהריסות היום עמדה המתפרה של קיבוץ בארי, שהוקמה ונוהלה בשנים האחרונות בידי חברת הקיבוץ תמי סוכמן, שנרצחה באכזריות ב-7 באוקטובר. עוד עמד במקום מבנה ה"קניון" - חנות שחברי הקיבוץ יכלו לרכוש בה ציוד, ומבנה הגלריה הידועה של בארי.

ההרס בבארי לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר (צילום: רויטרס)
ההרס בבארי לאחר מתקפת 7 באוקטובר | צילום: רויטרס

בן סוכמן, מנכ"ל דפוס בארי ובנה של תמי סוכמן ז"ל, אמר: "אני מנסה להסתכל על זה לא כעל רגע עצוב וכואב, למרות שהוא כזה, אלא כיצד מיד נוכל להתחיל לבנות ולשקם. אימא שלי, שנרצחה פה בשבת השחורה, הייתה ממקימות המתפרה וזה רגע אמוציונלי עבורי. בעיניי אנחנו בשלב השני, של ההתקדמות וההתפתחות, ככה אני רוצה לראות את זה - צעד אחד קדימה לעבר העתיד".

הרס מבנים בבארי לטובת שיקום (צילום: חדשות 12)
הרס בבארי לטובת שיקום | צילום: חדשות 12

מקימת הגלריה שניהלה אותה במשך שלושה עשורים זיוה ילין אמרה: "לצד האובדן הבלתי נתפס של הנרצחים הרבים מהקיבוץ, מה שחרב בגלריה בשבעה באוקטובר הוא מבנה, קירות וגג. הרוח לא חרבה - אנחנו נקים אותה ואת הקיבוץ מחדש".

גלריה בארי, שהוקמה בשנת 1986, הציגה מאות תערוכות של טובי האמנים בארץ והיוותה מרכז קהילתי- תרבותי לחברי הקיבוץ והאזור. בשנת 2000 עברה הגלריה למבנה שהיה בעבר חדר האוכל המיתולוגי של הקיבוץ.

הרס מבנים בבארי לטובת שיקום (צילום: חדשות 12)
ההרס בבארי לטובת השיקום | צילום: חדשות 12

"חדר אוכל הישן הינו בעל סנטימנט מאוד גדול למקום הזה, ונחשוב איך נכון יהיה לשקם אותו על מנת לשמור על הזיכרון הטוב שקיים לחברי בארי מהמבנה הזה", שיתף גולן. כיום עברה הגלריה שהייתה בחדר האוכל הישן, בניהולה של סופי ברזון מקאי ובתמיכה של זיוה ילין, לפעילות זמנית בבית רומנו בתל אביב.

לדברי גולן, החלו כבר תהליכי ההרס של כ-12 בתים בקיבוץ, ולפניהם עוד מבנים רבים שיעברו הריסה ושיקום מחודש. חברי הקהילה ייצטרכו לקבל החלטות בזמן הקרוב - מה לא ייהרס ויישאר להנצחה.

הרס מבנים בבארי לטובת שיקום (צילום: חדשות 12)
הרס מבנים בבארי לטובת שיקום | צילום: חדשות 12

ליאור כראדי, מנכ"ל קבוצת "טלאור כראדי", שזכתה במכרז של עמיגור מטעם משרד הביטחון להריסות המבנים ביישובי העוטף, מסר: "מדובר בפרויקט מורכב שנבצע במספר יישובים בעוטף, והאתגר הגדול הוא שההריסות יבוצעו בתיאום עם התושבים וברגישות יתר שנדרשת בסיטואציה כזו. חשוב לנו לאפשר לתושבים להיפרד מבתיהם ומנגד לדאוג לנהל את הפרויקט ברמה ההנדסית המקצועית ביותר, וכך נדאג לעשות גם בהמשך. ההריסות יועברו בידי הקבוצה למפעלי המחזור ומשם לשימוש חוזר בענף הבנייה".