מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף אבי רוזנפלד, לקח אחריות על מחדל 7 באוקטובר והודיע על סיום תפקידו - אך טען שלא קיבל התרעה למלחמה. את עיתוי הפרישה שלו, שמונה חודשים לאחר הטבח, הוא מסביר בצורך לשקם את האמון של תושבי העוטף ולייצב מחדש את קו ההגנה מול רצועת עזה. כעת, לתחושתו, בשלה העת לפרוש והגיע הרגע למצוא לו מחליף באופן מסודר.
מי שמיועד להחליף את רוזנפלד בתפקידו הוא מפקד אוגדה 99, תא"ל ברק חירם, כפוף לתחקירי הלחימה בבארי שבה היה מעורב חירם. תא"ל חירם הודה כי הוא זה שהורה על ירי הפגז לביתה של פסי כהן בקיבוץ, אירוע שהסתיים במותם של 12 בני ערובה ושל עשרות המחבלים שהתבצרו בבית. הרמטכ"ל הרצי הלוי החליט להקפיא את מינויו עד לסיום התחקיר.
רוזנפלד הבהיר אתמול כי יישאר בתפקידו עד שייכנס מחליפו באופן מסודר, וכי בכוונתו "להמשיך לקחת חלק בתחקירים ובהפקת הלקחים כדי לעשות הכול על מנת שמה שקרה ב-7 באוקטובר לא יקרה בעתיד". קצין המודיעין של אוגדת עזה, שהרבה מהמידע נבלם אצלו ולא לקח את ההתרעות ברצינות הראויה, לא פורש בינתיים ונשאלת השאלה אם הוא מחכה להדחה.
כמה אירועים מתנקזים לנקודת הזמן הזו. ראשית, צה"ל נמצא לקראת מעבר לשלב חדש ברצועה שבו הפעולות, כפי שהכרנו אותן עד כה, ישתנו. זה יקרה במועד שבו צה"ל יסיים את פעילותו ברפיח. שנית, הצבא מתקרב לסיום התחקירים הפנימיים על התנהלות צה"ל במלחמה ובכלל זאת על המחדלים שקדמו ל-7 באוקטובר. זה לוקח זמן וגם על כך התעוררה ביקורת בתוך הצבא, אולם זה מתקרב ובקיץ התחקירים יוצגו לרמטכ"ל ויסוכמו על-ידו. המשמעות היא גם מסקנות וגם הדחות.
יש לא מעט ביקורת על קצינים בתוך הצבא. יש מי שחושבים שהם כבר היו יכולים להתפטר ועכשיו זה מתחיל לקרות. יש כאן גם עניין טכני ולא רק מנהיגותי. יש מי שחושבים שפרישת הקצינים צריכה לקרות בצורה מדורגת כדי שלא ייהרסו שדרות פיקוד שלמות ושצריך לבנות את זה אל מול המחליפים כדי שיהיה אפשר להמשיך בפעילות המבצעית ולפקד על החיילים. יש גם עניין של נראות ולכן אנחנו צפויים לראות את הפרישות מתבצעות בהדרגה.
אסור לשכוח שכדור השלג הזה יגיע לרמטכ"ל וצריך להתגלגל גם לחברי הממשלה. הם לא יוכלו להתנקות מהאחריות ומהאשמה שלהם במחדל. הם לא יוכלו להפיל את הכול על ראשי הצבא בשל פרסום התחקירים הפנימיים. זה לא יעמוד במבחן המציאות וקבלת האחריות תידרש גם מהם.
המשמעות של התפרקות ממשלת החירום
בינתיים, התפרקות ממשלת החירום צפויה להשפיע על ניהול המלחמה - במיוחד על רקע ההחלטות הדרמטיות שהקבינט צפוי לקבל לגבי המלחמה בצפון ועסקה לשחרור חטופים. גם אם השפעתו של בני גנץ על קבלת ההחלטות לא הייתה גדולה, היא עדיין הייתה קיימת בעצם נוכחותו בחדר.
פרישתו של יו"ר המחנה הממלכתי מקרינה על עוד שתי זוויות שצריך לשים אליהן לב. האחת, מה נסראללה חושב ומעריך בעקבות סיום ממשלת החירום, שהרי אמרו שגנץ נשאר בקואליציה בגלל מערכה צפויה בצפון וכדי להביא לעסקה לשחרור חטופים. השנייה, איך רואים זאת האמריקנים כי מבחינתם הימצאותו בממשלה הייתה חשובה. הממשל ראה בגנץ גורם ממתן ואיש קשר שאפשר לדבר איתו. מבחינת האמריקנים, נשאר רק איש קשר אחד שאפשר לדבר איתו – שר הביטחון יואב גלנט.