הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי נשא הערב (ראשון) הצהרה לציון חצי שנה למתקפת הפתע האכזרית של חמאס ב-7 באוקטובר, והדגיש כי "כוחות צה"ל ערוכים ופועלים בכל הזירות - בדרום, בצפון, ביהודה ושומרון ובזירות רחוקות יותר. צה"ל יודע להתמודד גם עם איראן - בהתקפה ובהגנה". זאת, על רקע האיומים האיראניים לפגוע בישראל בתגובה על חיסול בכיר משמרות המהפכה בדמשק.
"מתחילת המלחמה, איראן מנסה להתנער ולהסתתר ממעורבות ישירה בה, אך אנחנו יודעים כי היא מפעילה, מכוונת, מממנת ומעבירה ידע לכל שלוחותיה באזור - מחיזבאללה, דרך יו"ש ועד תימן", אמר הלוי. "איראן לא מאיימת רק על ישראל, אלא על כל העולם המערבי והערבי. איראן היא בעיה עולמית, הייתה ונותרה, הבעיה הגדולה".
החיסול בדמשק - סיקור N12
- הבכיר שחוסל בדמשק - מפקד כוח קודס בסוריה ולבנון
- דיווח: הבכיר האיראני הגיע לסוריה יום לפני שחוסל, טהראן חוששת מחדירה מודיעינית
- איראן כבר לא חסינה: דילמת התגובה של טהראן לחיסול
- אחרי החיסול בדמשק: הוויכוח בתוך הצמרת האיראנית
בהצהרתו התייחס הלוי למתיחות מול חיזבאללה בגבול הצפון. "מזה חצי שנה שתושבי הצפון לא חזרו לבתיהם. אני יודע שהמצב לא פשוט. נחזיר אתכם רק בביטחון, וזה ייקח עוד זמן, זאת האמת. חיזבאללה צריך לשלם, והוא משלם, מחיר הולך וגובר על השתתפותו במלחמה. אנחנו בלחימה בצפון ונערכים גם לאפשרות של מלחמה - נמצאים במוכנות גבוהה מאוד ומקיימים תהליך לחיזוקה כל הזמן", אמר.
על רקע הדיווח על יציאת כוחות צה"ל מח'אן יונס, הרמטכ"ל הבהיר: "צה"ל לא עזב את הרצועה. יש לנו לוחמים רבים בשעה זו בתוך עזה. המלחמה נמשכת, ואנחנו רחוקים מלהפסיק. בכירי חמאס עדיין מסתתרים. אנחנו נגיע אליהם במוקדם או במאוחר. לא נשאיר חטיבות חמאס פעילות באף חלק של הרצועה".
"זו מלחמה ארוכה, אי אפשר להיות בה כל הזמן באותה תצורה", הוסיף הלוי. "אנחנו משנים עוצמות ואופני פעולה. יצאנו והשתמשנו בתחבולות ששירתו אותנו נאמנה. הציבור מכיר חלק מהדברים. את המחשבות שלנו קדימה לא אחלוק כאן".
על הפסקת אש זמנית עבור עסקה לשחרור חטופים: "נדע לחזור ולהילחם בעוצמה"
הלוי התייחס למגעים לעסקת חטופים, שעלולה לכלול הפסקת אש זמנית. "צה"ל חזק מספיק כדי שמדינת ישראל תדע לשלם מחירים למען השבת בניה ובנותיה. יש לנו חוב מוסרי כלפיהם וצה"ל יידע לעמוד גם במחיר לא פשוט ויידע גם לחזור ולהילחם בעוצמה", הוא ציין. "נמשיך לפעול בכל דרך, במאמצים מודיעיניים ומבצעיים, כדי להשיב את החטופים כולם, מהר ככל שניתן. כרמטכ"ל, אני חש באופן אישי אחריות להשיב אותם, וכך חשים גם שאר מפקדי צה"ל וחייליו".
לדברי רב-אלוף הלוי, "להחלטות שנקבל היום יש השפעה מכרעת וקריטית על בניין כוחו של צה"ל בעתיד הקרוב והרחוק. אין לנו את הפריווילגיה לדחות אותן. עיכוב בהחלטות על בניין כוחו של צה"ל – מסכן את ביטחון המדינה". זאת, על רקע הביקורת במערכת הפוליטית על מינוי בכירים בצה"ל, שאינם קשורים למחדל שבעה באוקטובר.
ראש אמ"ן אלוף אהרון חליוה אמר כי "לא בטוח שהרע ביותר מאחורינו, אנחנו לפני ימים מורכבים". על כך אמר הרמטכ"ל: "תפקידנו להיות מוכנים לתרחישים שיכולים להיות, וחובתינו להניח גם תרחישים מורכבים על השולחן. מילותיו נאמרו בפורום מסוים לדברים אחרים. לא רואה משהו שיכול להכריע את כוחה של מדינת ישראל".
"לא קיבלנו שום הנחיה בין-לאומית להדיח את הקצינים, הם עברו על הפקודות"
על הדחת שני המפקדים הבכירים בעקבות תקיפת צה"ל ברצועה, שבה נהרגו שבעה עובדי סיוע אמר הרמטכ"ל: "מדובר בקצינים מצוינים שנלחמו באומץ ובערכיות מ-7 באוקטובר. הם היו בטוחים במאת האחוזים שהם תוקפים מחבלי חמאס. מצאנו שיש מעבר על פקודות והנחיות ברורות. לא קיבלנו שום תכתיב מאף גורם בין-לאומי כיצד לפעול. אנחנו עצמאיים בטיפול באנשים".
"7 באוקטובר הוא קו פרשת מים בביטחון הישראלי. את האירועים המורכבים ביום זה התחלנו לתחקר, נלמד ונקבל החלטות. הנחות העבודה איתן פעלנו, תרחישי ייחוס אליהם נבנינו, תפיסת האויב שבה החזקנו – ברור לנו כי אלה צריכים להשתנות", אמר רב-אלוף הלוי. "צה"ל צריך להיות חזק יותר, גדול יותר כדי שמה שקרה בשבעה באוקטובר לא יישנה".
על הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה הסביר הרמטכ"ל: "האינטרס של חמאס, לשקף משבר הומניטרי בעזה, על מנת ללחוץ להפסקת המלחמה. חמאס מנסה להשתלט על הסיוע ההומניטרי ומונע את חלוקתו הרצויה, כדי לחזור ולשלוט ברצועת עזה - לא נכון שזה יקרה".