סקר שנערך בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון, כמעט שמונה חודשים אחרי המתקפה הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר, חשף את ההערכה שחמאס יתחזק בעקבות המלחמה. הנתונים שהגיעו היום (ראשון) לידי N12 מציגים את הביקורת של הפלסטינים נגד הממשלה ואת התמיכה במרואן ברגותי, למרות התחושה הכללית שעדיין לא נמצא מנהיג מתאים. כל הנתונים המעניינים.

בסקר שערך מכון המחקר הפלסטיני JMCC בראשות ד"ר ע'סאן אל-ח'טיב, השתתפו 715 פלסטינים בני 18 ומעלה מיהודה ושומרון, בהם גם תושבי מזרח ירושלים. הסקר שנערך בין 22 ל-25 במאי חושף כי כ-40% מהמשתתפים סבורים שטבח 7 באוקטובר "משרת את האינטרסים הלאומיים-הפלסטיניים". כ-30% השיבו כי הוא פוגע בהם ו-23.5% טענו כי הוא לא משרת ולא פוגע בהם.

סקר שנערך בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון
כ-40% השיבו: טבח 7 באוקטובר "משרת את האינטרסים הלאומיים-הפלסטיניים"

בהמשך נשאלו: "האם לדעתך המלחמה בין ישראל לחמאס תסתיים לטובת ישראל או חמאס?" יותר מ-41% מהנשאלים השיבו כי לטובת חמאס. מנגד, רק 6.3% ציינו שלטובת ישראל. 34.3% השיבו: "אף אחד מהצדדים". 8.3% השיבו: לטובת שני הצדדים.

סקר שנערך בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון
לפי הסקר: רוב הפלסטינים חושבים שהפופולריות של חמאס תעלה למרות המלחמה

כשנשאלו אם להערכתם המלחמה תסתיים בנסיגה או בקידום פרויקטים של נורמליזציה באזור - 38.5% הביעו אופטימיות והשיבו כי תחול התקדמות בנורמליזציה. לעומת זאת, 26% העריכו כי המלחמה תביא לנסיגה. כ-30% סבורים שהמלחמה לא תשפיע כלל על הנורמליזציה.

סקר שנערך בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון
לטובת מי תסתיים המלחמה? 34.3% השיבו: לא לטובת אף אחד מהצדדים

המשתתפים נשאלו: "האם אתה מעריך שהמלחמה תסתיים עם עלייה או ירידה בפופולריות של חמאס בקרב הפלסטינים?". 55% השיבו שהפופולריות של חמאס תעלה, 13% טענו שהפופולריות של חמאס תרד וכ-27% סבורים שהפופולריות של חמאס לא תשתנה.

סקר שנערך בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון
21% עדיין תומכים בשלטון חמאס

בהמשך בדק הסקר מה הדרך המועדפת על הפלסטינים לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. 32% השיבו פתרון שתי המדינות, 25% השיבו מדינה דו-לאומית, 30% ענו מדינה פלסטינית בכל השטח ו-7.8% טענו שאין פתרון לבעיה. כמו כן, רובם המכריע של המשיבים (54%) האשימו את ישראל באחריות למשבר הפיננסי של הרשות הפלסטינית. רק 28% הפנו אצבע מאשימה לרשות הפלסטינית וכ-12% טענו שהמדינות התורמות הן שנושאות באחריות.

משבר ההנהגה

30% מהנשאלים טענו כי ממשלת אחדות לאומית היא שתשרת בצורה הטובה ביותר את האינטרסים של העם הפלסטיני. 25.5% רוצים ממשלת טכנוקרטים (שלטון מומחים), 21% תמכו בשלטון בראשות חמאס ורק 9.7% מעוניינים בממשלת פת"ח.

המשתתפים נשאלו על תפקודו של ראש הממשלה הפלסטיני הנוכחי, מוחמד מוסטפא. יותר מ-33% נתנו לתפקודו ציון גרוע, 23% השיבו שתפקודו ממוצע ורק 9.8% טענו שהוא מתפקד טוב. כמו כן, כ-52% מעריכים ששלטון חמאס יישאר בעזה גם לאחר המלחמה. כ-6% סבורים שיכונן שלטון ישראלי, 14% מעריכים שהרשות הפלסטינית היא שתהיה בשלטון וכ-17% מעריכים שיהיה משטר בין-לאומי.

בתשובה לשאלה: "באיזה מנהיג פלסטיני אתה הכי בוטח?" - 7.1% נקבו בשמו של המחבל מרואן ברגותי, 2.7% השיבו שיחיא סינוואר, 2.5% ציינו את אבו מאזן ו-3.6% בלבד טענו כי הם בוטחים בדובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עוביידה. 65% השיבו שאינם בוטחים באף אחד מן המנהיגים.

סקר שנערך בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון
המנהיג הבא? מרואן ברגותי מוביל, 65% חושבים שאין מנהיג ראוי

בסיום הסקר נשאלו הנבדקים באיזה פלג הם הכי מאמינים ותומכים? 14.4% השיבו שהם בוטחים בחמאס, 10.6% בפתח ורוב של 65% לא בוטח באף אחד מהם.