רגע לפני רמדאן, מנהיג חמאס אסמאעיל הניה נשא אמש (ראשון) נאום ממקום מושבו בקטאר וקרא להמוני הפלסטינים: "לתמוך במערכה כדי 'להגן' על ירושלים ועל מסגד אל-אקצא". מאחורי המילים האלו יש ניסיון של ארגון הטרור ללבות את השטח ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים - כשבראש ובראשונה ניצב הרגש הדתי, הר הבית.

למרות שבעוד ארבעה ימים כבר יגיע לפתחנו יום שישי הראשון של חודש רמדאן שעלול להיות מועד לפורענות, בדרג המדיני נמנעו עד כה מלקבל החלטה סופית לגבי כניסת המתפללים להר הבית. ל-N12 נודע כי צפויים לאפשר השנה כניסה של 20-15 אלף פלסטינים מיהודה ושומרון לתפילות יום השישי - גברים בני 60 ומעלה ונשים מגיל 55. המספרים האלו נמוכים בהרבה מכפי שהתאפשר בשנים האחרונות.

שוטרי מג"ב שומרים בקרבת הר הבית (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
היערכות מוגברת בירושלים, ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

בצל המלחמה בעזה והמתיחות הביטחונית בכלל הגזרות, הפעילות ההתקפית של צה"ל ברחבי יהודה ושומרון לא תיעצר בחודש רמדאן בניגוד לשנים עברו. בהתאם, במערכת הביטחון כבר העבירו מסרים על כך למקביליהם הפלסטינים.

מקורות ברמאללה הביעו חשש בשיחה עם N12 מפני פעילות של כוחות הביטחון במהלך רמדאן, שהשנה נחשב לטעון יותר. עוד אמרו כי הם "זועמים בגלל החסמים שפרוסים ברחבי הגדה ופוגעים בחופש התנועה של הפלסטינים בחודש המבורך", לטענתם. "מקרה אחד שבו ייהרג חף מפשע - יכול להתסיס את כל הגדה".

קבינט המלחמה מתכנס בבסיס הקריה (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
קבינט המלחמה, ארכיון | צילום: קובי גדעון / לע"מ

עם זאת, בישראל לא יכולים להתעלם מהעובדה שזהו עיתוי שכיח מתמיד להתגברות במאמצים להוציא לפועל פיגועים, בין אם פיגועי סכינים ובין אם של "זאבים בודדים".

בהודעה הלקונית שהוציאה בשבוע שעבר לשכת ראש הממשלה, היא נמנעה מלנקוב במספרים של כמות מתפללים שיורשו להיכנס להר הבית, או מהם הקריטריונים, והדגישה כי "מדי שבוע תתקיים הערכת מצב ותתקבל החלטה בהתאם". נראה כי העיניים נשואות להר הבית עם דריכות גבוהה - והכול שאלה של איך רמדאן יתנהל.

למרות שרמדאן השנה שונה בכלל המובנים ממה שידענו, נראה כי בשווקים בערים הפלסטיניות נרשמה תנועה ערה בימים האחרונים, גם אם היא לא ברת השוואה לשנים הקודמות.

השוק בעיר העתיקה של חברון (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
השוק בחברון, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

חברון

במהלך סוף השבוע נרשמה כניסה משמעותית של ערביי ישראל לחברון לצורך קניות. הלחץ בכבישים הגיע עד לצירים המרכזיים בגזרה והוביל לפקקים גדולים. על פי ההערכות, 500 רכבים ישראלים נכנסו לעיר רק בשבת.

טולכרם

האווירה בסוף השבוע האחרון הייתה שונה בטולכרם, הורגשה תנועה ערה בשווקים ואף תחילתה של אווירה חגיגית. "לא ראינו תנועה כזאת המון זמן. כבר שכחנו את האווירה שהייתה לפני המלחמה וסוף השבוע הזכיר את זה", סיפר תושב טולכרם.

כמעט כל הקניות שנעשו בגזרה הן של אוכל, כאשר בסופרים היו עדים לתורים גדולים עם עגלות מלאות, הן בכפרים והן בעיר. בהתאם, תורים גדולים נרשמו גם לכספומטים, לעיתים 15 עד 20 אנשים עמדו בתור לכספומט רק בשביל למשוך כסף. על פי עדויות משם, ערביי ישראל רכשו בעיקר בשר ועופות בכמויות גדולות: "תושבים יצאו עם 30-20 עופות ויותר מ-20 קילו בשר".

יריחו

ניכרת עלייה בכניסת ערביי ישראל גם ליריחו ויש סימנים להתנעה מחודשת של כלכלת העיר - פתיחת מסעדות, עלייה בהיקפי הקניות ובתפוסת הווילות. עוד מביעים שם אופטימיות של "דרך חדשה" בשל מינוי המושל החדש.

שכם

לפני כמה ימים נפתח המעבר לשכם בצומת ג'ית, ובכך מתאפשרת יציאת משאיות מהעיר ותנועה של רכבים ישראליים. בעקבות הצעד הזה חלה עלייה של 40%-50% בתנועה הכלכלית בגזרה. כך למשל סוחר ירקות משכם סיפר על מכירות של 665 אלף שקלים בסוף השבוע, לעומת פחות ממחצית מכך בשבועות האחרונים.