במוסד זיהו לפני שנים את נקודת התורפה באיסוף המודיעיני ברצועת בעזה – והחליטו להצטרף לפעילות של השב"כ ואמ"ן. ואולם התנגדות גופי המודיעין האחרים והווטו שהטילו אילצו את המוסד לסגת מהרעיון – כך חשפנו אתמול בערב (שבת) ב"חדשות סוף השבוע".

רונן בר (צילום: פלאש 90)
השב"כ התנגד בתוקף להתערבות. ראש מהשב"כ רונן בר | צילום: פלאש 90

אנשי ארגון הביון הישראלי החליטו להפעיל בתוך הרצועה מודיעין אנושי (יומינט) באמצעות גיוס סוכנים. יתרה מכך, הם כבר הצליחו לגייס סוכן אחד שיפעל מטעמם בתחומי הרצועה. בגופי המודיעין המקבילים, השב"כ ואמ"ן, דרשו מהמוסד שיבטל את הפרויקט בטענה שאין זה מתפקידו לאסוף מודיעין בשטח עזה. לטענת בכירים ששוחחו עם N12, היה מדובר ב"מלחמת אגו" בקהיליית המודיעין. מנגד, אחרים הסבירו שאם היה ניתן אישור למוסד, הדבר היה פוגע במאמץ המודיעיני.

_OBJ

הווטו הזה בא על רקע האירוע המכונן שהתרחש לפני חמש שנים ופגע כנראה יותר מכל ביכולות המודיעין שלנו מול חמאס: כוח מסוערב של סיירת מטכ"ל נכנס לח'אן יונס כדי להתקין אמצעי מעקב ברשת הקשר של חמאס. הכוח נחשף - והמשימה נכשלה. החשיפה של הכוח גררה אפקט דומינו רע מאוד מבחינת המודיעין הישראלי. סוכנים משמעותיים התגלו, אמצעי ריגול נחשפו - וחמאס הבין כיצד אנחנו מאזינים לו ובאיזו רשת קשר.

_OBJ

אלא שבאמ"ן ובשב"כ לא הפנימו את מידת הנזק של החשיפה והתעלמו מממצאים חדים וברורים - חמאס החליף את אמצעי התקשורת שלו ואנחנו נשארנו מאחור. בכיר השב"כ לשעבר אילן לוטן הבהיר: "האירוע בח'אן יונס היה בהחלט דרמטי. ב-2018 הייתה נפילה של כמה מקורות, וזו הייתה השפעה רוחבית שגרמה גם לחשיפת מקורות יומינט. היו ברצועת עזה גם סוכנים ערכיים. האם זה מספיק? במבחן התוצאה, לא. האם היו היכן שהיינו רוצים שיהיו בזמן הנכון, בזמן אמת? במבחן התוצאה, לא".

בצה"ל, בשב"כ ובמוסד מסרו בתגובה: "כל הפעולות המבצעיות בארץ ובעולם מבוצעות זה שנים בתיאום מלא בין השב"כ, צה"ל והמוסד".