המשגר החדש של צה"ל נחשף: מפרוץ המלחמה שיגרו לוחמי התותחנים עשרות אלפי חימושים מדויקים ופגזים שונים, בעיקר לרצועת עזה. כעת ניתן לחשוף כי בימי הלחימה הראשונים, בזמן שאבק קרבות הבלימה וההצלה בעוטף עדיין לא שקע, עשו לוחמי גדוד 334 של חטיבת האש 282 שימוש מבצעי ראשון במשגר "להב" החדש שמחולל מהפכה בחיל התותחנים.
הלוחמים שיגרו באמצעות משגר ה"להב" רקטות מסוג "רומח", המסוגלות לבצע פגיעות מדויקות בטווח של 40-30 ק"מ. היה זה השימוש המבצעי הראשון בטילים המשודרגים ובמהלכו השמידו הרקטות אתר צבאי של ארגון חמאס ברצועת עזה.
משגר "להב" מבוסס על משגר PULS מתוצרת אלביט, שמותקן על גבי משאית צבאית טקטית ותומך במספר סוגי רקטות ובשילוב מארזים שונים. הוא פותח ב-2020, וצה"ל קלט אותו לשורותיו באותה שנה והחל לבצע בו אימונים.
שלא כמו משגר הזחל הוותיק שמפעיל החיל, משגר "להב" נע על גלגלים ומאפשר ניוד עצמי ונסיעה מהירה בשטחים לא סלולים וכן בדרכים סלולות.
"ירדנו דרומה, לא היה צריך לחכות לפקודות"
לוחמי גדוד 334 - הגדוד הסדיר הרקטי של חטיבת האש 282 - היו אמורים להתחיל תהליכי הסבה של שנה למשגר הגלגלי החדש, אך מתקפת הפתע של חמאס טרפה את הקלפים ושינתה את התוכניות. "ב-7 באוקטובר, בגלל שהיינו באימון, רוב הגדוד היה בבית", מספרת רס"ן עדי, מפקדת פלוגה בגדוד. "כשהבנו את גודל האירוע, לא היה צריך לחכות לפקודות. אנשים הבינו שהם צריכים לעלות צפונה לבסיס כמה שיותר מהר, להכין את הכלים ולרדת דרומה".
הפלוגה של רס"ן עדי החלה את המעבר למשגר החדש כמה חודשים לפני המלחמה, ובהמשך היה אמור להצטרף אליה שאר הגדוד. "כבר ביום הראשון למלחמה נסענו עם המשגרים בכבישים והגענו למרחב הפריסה בדרום. מכיוון שהייתי עם משגר גלגלי, הייתה לי הרבה יותר ניידות והרבה יותר גמישות. מצאתי את עצמי נוסעת עם המשגרים ועם רכב מנהל אש בכביש 6 כדי לרדת כמה שיותר מהר דרומה ולבצע ירי".
את ההפעלה המבצעית הראשונה ביצעו רס"ן עדי ולוחמיה ביום שלישי של השבוע הראשון במלחמה. "כשהגענו דרומה, לא היה עדיין אישור לבצע ירי מאותו משגר, בגלל ההסבה שלא הושלמה", היא מתארת. "הבנו שזה לא יהיה ירי מיידי אבל משימת חיינו הייתה לגרום לזה לקרות כמה שיותר מהר. התמקדנו בהגעה לאישור ובריצה על מטרות. יומיים אחר כך, כבר ביצענו ירי ראשון של הפלוגה ממספר משגרים עם מספר רקטות למטרת איכות. הפגיעה הייתה טובה, מדויקת, והחל מאותו רגע היה לנו חודש וחצי של תקיפות מרובות מאותם משגרים".
את המשגר החדשני ניתן לחמש ברקטות מדויקות, מתקנות מסלול, וברקטות מסוגים אחרים. הוא מותקן בירכתי המשאית, ניתן לצידוד ויש בו מקום לשני מארזי רקטות. הכלי כולל מנוף אינטגרלי המאפשר טעינה מהירה של מארזי רקטות. ניתן לשלוט בכלי ובמשגר מתוך תא הנהג, שמשמש גם כתא מפעיל ומוגן מפני רשף הרקטות.
בצבא הבינו, תוך כדי הלחימה את הצורך המבצעי ב"להב" והכניסו משגרים נוספים לשימוש. "לאורך המלחמה, הגעתי עם המשגר תוך דקות לכל מקום שבו היו צריכים אותי ותוך שעה כבר הייתי מוכנה למשימה חדשה", מציינת רס"ן עדי. "הצלחנו לבצע ירי הרבה יותר מהר והתפעול של המשגר היה הרבה יותר נוח. הצלחנו להגיע איתו לדיוקים הרבה יותר טובים מאשר עם המשגרים הישנים".
רקטות מדויקות, למרחק של עד 300 ק"מ
המשגר החדשני מספק פתרון לירי מדויק של מגוון סוגי רקטות מתקדמות מאותה עמדה לטווחים של עד 300 ק"מ. משימת ירי טיפוסית יכולה להתבצע תוך פחות מדקה אחת מתחילתה. המשגר ולוחמיו פועלים משטח המדינה אך בהתאם למשימה ובעת הצורך המשגר יכול לנוע גם בשטחי אויב. "זה משגר שכמעט ואין לו מגבלות", מתארת רס"ן עדי. "הוא יכול לפרוץ מכל מקום, הוא יכול לבצע ירי לכל מקום, הכול לפי הצורך המבצעי ולפי הדרישה".
גדוד 334 מחזיק בשני סוגי רקטות - "רומח" ו"רעם איתן". לרקטות "רומח" המתקדמות, שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות, יש יכולת פגיעה מדויקת ביעדים בטווח של 40-30 ק"מ והן מסוגלות לכסות את רצועת עזה מהקצה אל הקצה. בקרוב, מבטיחים בצה"ל, הן יוחלפו ברקטות "בר" המתקדמות והמשופרות. רקטת "רעם איתן", לעומתה, היא רקטת רסס שיכולה ליצור אפקט הרס נרחב, שיאפשר לפתוח מעבר בטוח יותר לכוחות בשדה הקרב. ב"רעם איתן" טרם נעשה שימוש, אך היא נפרסה בצפון הארץ באופן חריג מול איום חיזבאללה.
מפרוץ הלחימה ירה משגר "להב" יותר ממאה רקטות "רומח" גדולות, ארוכות טווח ובעלות רמת דיוק גבוהה ביותר לעבר עשרות מטרות ברצועת עזה. מדובר ברקטות משודרגות ביחס לאלו שבהן נעשה שימוש במלחמת לבנון השנייה. הירי הראשון ברקטה המשודרגת היה ממשגר "מנתץ" הוותיק, אך זה שבא אחריו היה כבר ממשגר "להב" החדש.
"קיצרנו משמעותית את זמן התקיפה"
חטיבות האש של התותחנים מביאות לשדה הקרב את היכולות הייחודיות וליווי האש הצמוד ללוחמים בשטח. במהלך ימי הלחימה ירו הכוחות מאות רקטות מדויקות ויותר מ-100 אלף פגזים לתקיפת מטרות וליווי הכוחות המתמרנים ברצועה. "היה לנו חשוב לבצע עוד לפני שלב התמרון נוהל קרב ארוך ומעמיק עם הלוחמים שלהם סייענו", מדגישה רס"ן עדי. "כבר בשלב הזה הבנו שאנחנו מגיעים לסגירת מעגלים מאוד קצרה. קיצרנו משמעותית את זמן התקיפה משעה לחצי שעה ולעתים למספר דקות. המטרה היא שהחי"רניקים יקבלו סיוע אש בצורה מיידית ועם אפקט נזק גדול מאוד".
כך, תוך כדי מלחמה, בנתה הפלוגה של רס"ן עדי תורת לחימה חדשה למשגר "להב". "זה היה מאתגר ולפעמים גם מתסכל", היא מודה. "אתה יושב בתנאים לא תנאים, ולעיתים המצב המנטלי משפיע, אבל כשאתה מגיע להצלחה, אפילו הקטנה ביותר, זה ישר מרים לכולם את המורל ואת הרוח. המבחן האמיתי הוא במלחמה. גם אם בחלק מהדברים היינו בטוחים שככה נכון לפעול, במלחמה הבנו שנכון לפעול אחרת. זה היה קצת מתסכל עבור הלוחמים והקצינים שלמדו לפעול בצורה מסוימת, אבל בסוף אתה מבין שאתה האדם שעושה את השינוי לדורות קדימה".
מלבד הכפלת קטלניות האש מהמשגרים מחוץ לרצועה, לוחמי פלוגת ה"להב" נכנסים לתוך רצועת עזה עם אמצעים אחרים שלא ניתן לפרטם. בין לבין, הם מתכוננים לקליטת נשק חדש וכבר חושבים על האפשרות שיידרשו לתקוף בעוצמה בצפון. "אנחנו רואים מה קורה בחוץ, ומרגישים מהאזרחים את תחושת הגאווה והביטחון כשהם רואים אותנו", משתפת רס"ן עדי. "הלוחמים הבינו שהם עשו משהו משמעותי. הם יודעים שצריך לשמור על דריכות, שיהיו עוד משימות בהמשך ושהן קרובות".