הרמטכ"ל הרצי הלוי שיגר היום (רביעי) מכתב למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, והביע את התנגדותו לביקורת המתוכננת שלו בצה"ל. רא"ל הלוי טען במכתב כי הביקורת באשר לתפקוד הצבא במלחמת חרבות ברזל בעת הזו "תסיט את קשב המפקדים, תפגע ביכולת התחקור המבצעית ובאיכותו, ולא תאפשר הפקת לקחים הכרחית לשם השגת יעדי המלחמה", כתב במכתב בין היתר.
במכתב ציין הרמטכ"ל כי "לשם השגת יעדי המלחמה בזירות השונות ולשם שמירה על חיי הלוחמים, צה"ל יבצע תחקירים מבצעיים מקיפים כמתחייב, תוך מיקוד בלקחי הגנת היישובים ובאירועים בעלי השפעה ישירה על שדה הקרב", כתב הלוי בהתייחס לתחקירים שהצבא כבר הודיע שהוא מבצע.
עם זאת, המשיך הלוי בהתייחס לביקורת שמתכנן מבקר המדינה ואמר: "משרדך הבהיר כי בכוונתו לפתוח באופן מידי בביקורת, שתעסוק בשורה ארוכה של נושאים רחבי היקף (תוך פירוט 33 נושאי ביקורת). עמדת על עיקרון לפיו הביקורת של משרדך תתבצע, כך שיתאפשר לצה"ל להתמקד בלחימה בעת הזו ולפעול עד לניצחון על האויב. הביקורת במתכונת המתוכננת, תוך כדי הלחימה, עומדת בסתירה לעקרון שאותו הגדרת", טען הלוי.
הרמטכ"ל פירט: ביקורת בעת הזו "תסיט את קשב המפקדים מהלחימה; תפגע ביכולת התחקור המבצעית ובאיכותו; ולא תאפשר את הפקת הלקחים ההכרחית לשם השגת יעדי המלחמה. לא בכדי, אין תקדים לקיום ביקורת במתכונת שהגדרת בעת המלחמה. אדרבה, מבקר המדינה כבר קבע בעבר כי 'כאשר התותחים רועמים וכל עוד מבצע מתנהל, הביקורת ממתינה ולא מפריעה לניהולו'".
לסיום, הוסיף הלוי כי "צה"ל מברך על כל ביקורת, שיתף פעולה עם ביקורות המבקר בעבר וכך ימשיך לעשות. צה"ל דוגל בביקורת, פתיחות ושקיפות ורואה בהן ערך חשוב. כעת, צה"ל כולו ממוקד בלחימה והפעילות שמשרתת את הלחימה. התחקיר המבצעי והלמידה חייבים לקבל קדימות. בהתאם, אבקש כי מועד תחילת הביקורת ייקבע באופן שיאפשר לצה"ל להקדיש את הקשב והמשאבים הראויים", כך הלוי.
לאחר פרסום כוונתו של המבקר לפתוח בבדיקת אירועי 7 באוקטובר, ודרישתו מצה"ל למסור לידיו בתוך זמן קצר חומרים נרחבים מאוד, באופוזיציה תקפו את המבקר מתניהו אנגלמן. לפיד כינה את אנגלמן "מבקר מטעם" וטען: "הוא לא יכול לבדוק את המחדל הגדול ביותר בתולדות המדינה. המטרה היחידה של החקירה היא למנוע ועדת חקירה ממלכתית". מנגד, במשרד מבקר המדינה השיבו: "תמוה שיש מי שמנסה להניא את המבקר מלפתוח בביקורת נוקבת".
בחודש שעבר דווח כי צה"ל החל בבדיקה פנימית של אירועי שבעה באוקטובר, כאשר לטענת הצבא מדובר בתחקירים מבצעיים שנועדו להסיק מסקנות שיאפשרו את המשך הלחימה בצורה מיטבית. בעקבות כך, ספג הרמטכ"ל מתקפות משרי הימין בישיבת הקבינט - כאשר הם טענו כי אין לבצע כעת תחקירים בזמן המלחמה.