הביקורת נגד חמאס - והזעם: לראשונה מאז 7 באוקטובר, התקיימה אתמול (רביעי) הפגנה נדירה וספונטנית ברצועה, בבית החולים "חללי אל-אקצא" שבדיר אל-בלח. עשרות עזתים, נשים וילדים דרשו לסיים את המלחמה ולשוב לבתיהם שבצפון הרצועה. למרות שאלו רק ניצנים - הם לא לבד.
"אנחנו הקורבנות - האזרחים"
על השלטים נכתב, בין היתר: "כן להשבת האסירים" (החטופים). "אנחנו טובעים, אנחנו רוצים לחזור לבתים שלנו", זעקה אחת מתושבי הרצועה שהשתתפה בהפגנה. "די, מספיק! שמישהו יבין את המצוקה שלנו. אנחנו הקורבנות, האזרחים. אנחנו אלו שאוכלים אותה. הם ישנים ולא אכפת להם מאיתנו", היא המשיכה.
הצצה לביקורת מבפנים
נידאל נאסר אבו חוהיל הפנה אצבע מאשימה להנהגת חמאס: "מאז תחילת המלחמה בעזה, הצהרותיהם של כל חברי הלשכה המדינית של חמאס מנותקות לחלוטין מהמצב ומהמציאות האמיתית בתוך עזה. הם לא מודעים להיקף האסון. טרגדיה פקדה את האנשים, בעוד שהמילים והשיח שלהם מתמקדים, כרגיל, בסיסמאות כוזבות ששיננו בעל פה".
"אלפי עזתים נהרגו, אלפי יחידות דיור נהרסו ואנשים רבים נעקרו מבתיהם. מר ראזי חמד (בכיר חמאס) אומר שזה כיבוש. נראה שהוא ציפה שהכיבוש ישחק איתם מחבואים! מה קורה איתך? רחם על האנשים ותפסיק עם השטויות האלה", הוא המשיך.
ביום שלישי התפרסם תיעוד של המוני עזתים מתנפלים על משאית של ציוד רפואי שמיועד לבתי החולים ברצועה, עוד לפני שהיא הגיעה לנקודת הפריקה שלה. הסרטון חשף שוב את האנרכיה שנמשכת ברצועה.
"יצא בנס מהכלא ומנציח את שמו על חשבוננו"
נידאל התייחס לעדויות מהרצועה על תופעת הביזה: "גונבים את הסיוע. האזרח מקבל פירורים בזמן שהשווקים מוצפים בסחורות שנכנסות בחינם ונמכרות במחירים אסטרונומיים. ברור שהממשל בעזה השאיר אנשים רעבים. ללא כל שיקול או תוכנית להסדרת המצב, תוך שהוא עצם את עיניו בפני המאפיה".
סילואן, תושבת עזה, הצטרפה לביקורת על מנהיג חמאס יחיא סינוואר: "משוגע, חולה נפש, הוא השתגע במהלך שהותו בבידוד. הוא יצא בנס מהכלא והחליט להנציח את שמו בהיסטוריה על חשבון דם בני ארצו... נחשו את שמו".
בתגובה לדבריה, יש מי שכתב: "יש מישהו בעזה שלא מבין את זה? זה סינוואר". סילואן השיבה: "ששש.. שהם לא ישמעו אותך".
قادة #دواعش_حماس وفي مقدمتهم السنوار، استمعوا إلى صرخات شعبكم أطفالكم ونسائكم الذين خرجوا في هذه التظاهرة العفوية داخل مستشفى شهداء الأقصى بدير البلح ويعبرون عن سخطهم من الوضع الذي دفعتم غزة اليه ويطالبونكم بإعادة المختطفين الإسرائيليين إلى ديارهم لتتوقف الحرب. هل ستصل هذه… pic.twitter.com/u7Ewugab18
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) January 24, 2024
"למה מי שבנה את המנהרות לא הכין תוכנית להגנה אל האזרחים?"
מאזן כאמל לא חשש להשמיע ביקורת ישירה על מנהיג חמאס: "כל הנאומים והסיסמאות שלהם עוסקים בכבוד. אך זה בדיוק מה שהם שללו מאיתנו בכל תקופת שלטונם עלינו".
מאזן אף התייחס לעניין המנהרות, והעובדה שבכירי חמאס מוגנים מתחת לפני הקרקע בעוד האזרחים נותרו חסרי ישע מעליה: "אני רוצה שמישהו יענה לי. למה מי שבנה את המנהרות והוציא עליהן מיליארדי שקלים לא עשה מאגר אסטרטגי של מזון ותרופות? למה מי שבנו את המנהרות ויצרו נשק במיליארדי שקלים מכיסם של העניים בעזה - לא הכינו תוכנית כדי להגן על האזרחים?".
خرج الناس في خانيونس
— بوابة العمل الخيري الفلسطيني . (@Palestinekitche) January 25, 2024
أوقفوا الحرب... أوقفوا المجاعة.. pic.twitter.com/uWwijIyXhF
רצועת עזה - תמונת מצב
בצל המלחמה, רפיח שבדרום הרצועה הפכה ל"עזה הקטנה" עם לפחות כ-1.3 מיליון עזתים ששוהים שם, על פי הנתונים האחרונים שהתפרסמו. על פי ההערכות בישראל, 200-150 אלף עזתים נמצאים בצפון הרצועה, והיתר מרוכזים בין אזור ח'אן יונס לבין מחנות המרכז, כולל דיר אל-בלח. בנוסף, כ-120 אלף מתושבי הרצועה שוהים כעת באזור ההומניטרי - "אל-מואסי" שבדרום הרצועה.
״بدنا سلام بدنا سلام"
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) January 25, 2024
سكان غزة يطالبون حماس التي وزعت عليهم الحلويات في السابع من أكتوبر بوقف الحرب التي فرضوها عليهم…
مواصلة الحرب من قبل حماس تضر أولا وأخيرا بالغزيين أنفسهم. لو اكترثت حماس بالغزيين لكانت توقف الحرب وتعيد المختطفين الإسرائيليين
قادة #دواعش_حماس وفي… pic.twitter.com/8K4ehnAy9e
"תושבי עזה דורשים מחמאס שחילק להם ממתקים ב-7 באוקטובר - להפסיק את המלחמה שנכפתה עליהם", צייץ דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי. "המשך המלחמה של חמאס פוגעת בראש ובראשונה בעזתים עצמם. אם לחמאס היה אכפת מהעזתים, הוא היה עוצר את המלחמה ומחזיר את הישראלים החטופים. מנהיגי חמאס בראשות סינוואר, הקשיבו לזעקות עמכם, ילדיכם ונשותיכם - שמביעות את חוסר שביעות רצונם מהמצב שאליו גררתם את עזה. האם הזעקות והדרישות האלו יגיעו למחבואם של מנהיגי חמאס?"
התקדמות כוחותינו בח'אן יונס מעלה את החשש בעזה
ניכר כי התקדמות הפעילות של כוחות צה"ל בח'אן יונס, בדגש על מערב העיר - מעלה את חוסר הבהירות בקרב האוכלוסייה העזתית, כמו גם את מפלס החשש הציבורי לגבי הפיכתה של ח'אן יונס למרחב מכותר שדומה במאפייניו לצפון הרצועה, ולצד זאת גוררת גם חשש רב ברפיח השכנה.
כך למשל, עלו חששות לגבי היכולת להכניס תספוקות ומשלוחי סיוע לח'אן יונס. באופן נקודתי יותר, עולים גם חששות כי צה"ל מתכנן להשתלט על בתי החולים המרכזיים, בדומה להשתלטותו בעבר על חלק מבתי החולים בצפון הרצועה.
فلسطينيون من #غزة يتظاهرون ضد الحرب ويحملون لافتات كتب عليها: "نعم لتسليم الأسرى"#فلسطين#الحدث pic.twitter.com/xI7HrveRBt
— ا لـحـدث (@AlHadath) January 24, 2024
מחירי האוהלים ברפיח מתייקרים
בצל העלייה בביקוש והתנועה הגדולה של העזתים מח'אן יונס בימים האחרונים לכיוון רפיח, ברשתות הפלסטיניות דיווחו על התייקרות במחירי האוהלים.
המחיר לאוהל קטארי מוכן התייקר מ-2,000 שקלים ל-3,200 שקלים. המחיר לאוהל מוכן של איחוד האמירויות גבוה מעט יותר והתייקר מ-2,800 שקלים ל-4,000 שקלים. בעבור אוהל טורקי - העזתים נדרשים להיפרד מ-2,500 שקלים. ומה לגבי אוהל פקיסטני? הם מוציאים מכיסם סכום נמוך יותר, שנאמד בכ-2,000 שקלים.
המלחמה הפכה חלק ניכר משטחי הרצועה לעיי חורבות, ובזמן שצה"ל ממשיך לפעול בח'אן יונס - ניכרת ירידה במשילות של חמאס באזור. הביקורת נגד ארגון הטרור עדיין מצומצמת ורחוקה מלשקף מגמה, אך דבר אחד בטוח - את המציאות ההרסנית הזו המיט על הרצועה חמאס, שמשתמש בעזתים כמגן אנושי.