אתר החדשות האמריקני NBC דיווח היום (שני) כי ישראל הסכימה ל"מסגרת של עסקת חטופים", שנשלחה גם לחמאס. כעת, בישראל ממתינים לתשובת חמאס. העסקה כוללת שלושה שלבים - השלב הראשון הומניטרי, קרי שחרור נשים, ילדים ופצועים, והשלבים השני והשלישי כוללים שחרור של חטופים נוספים. בתמורה ישוחררו אלפי מחבלים ותהיה הפוגה ממושכת בלחימה. בינתיים לשכת נתניהו הכחישה את הפרטים, ראש ממשלת קטאר אישר שישנה התקדמות. פרטי המתווה - והתגובות.
המתווה שעל פי הדיווח ישראל נתנה לו אור ירוק מכונה "מתווה המתווכות", שנוסח בידי קטאר ומצרים. כאמור, הוא עבר לידי חמאס, וארגון הטרור יצטרך להשיב בשתי היממות הקרובות.
השלב הראשון: השלב ההומניטרי
לפי המתווה, השלב הראשון יכלול שחרור הומניטרי של 35-40 חטופים - כלל הנשים והילדים, מבוגרים, פצועים וחולים. ישראל תעצור את הלחימה למשך 45 יום - וגם שחרור סיטונאי של מחבלים, כולל רבי מרצחים. על פי המפתחות שחמאס דורש, מדובר באלפים, מאות לכל חטוף. בנוסף, יוכנס סיוע הומניטרי בכמויות גדולות.
השלב השני והשלישי: שחרור יתר החטופים
בשלב השני והשלישי ישוחררו חיילים, חברי כיתות כוננות וגברים נוספים, הפוגה ממושכת נוספת ושחרור אסירים ב"מפתח" גדול יותר - וכן שחרור גופות.
לשכת רה"מ: הפרטים לא נכונים, ר"מ קטאר: יש התקדמות
לאור הפרסומים על המפתחות הנדיבים והביקורת - ואולי גם האיומים של בכירי הקואליציה של נתניהו - לשכת רה"מ הוציאה הודעה שבה נמסר שהדיווחים על העסקה אינם נכונים וכוללים תנאים שאינם מקובלים על ישראל.
למרות שמדובר על עסקה בת 3 שלבים, המאמץ בישראל כרגע הוא להבטיח את החלק הראשון בלבד. על עסקה כוללת קשה לדבר באופן פרקטי, כי דבר אחד ברור: חמאס לא מוותר על דרישתו שבקצה הדרך של השחרור הסופי ישראל תפסיק את הלחימה, בעוד בישראל מדברים על "ניצחון מוחלט".
ראש הממשלה הקטארי א-ת'אני נשאל בוועידת Atlantic Council בוושינגטון על המסגרת שהוסכמה בפסגת פריז שכוללת שחרור של החטופים בתמורה להפוגה הומניטרית והאם הוא חושב שחמאס יסכימו להסכם, וענה שהושגה התקדמות: "אנחנו במקום יותר טוב מאשר לפני מספר שבועות - הייתה דרישה של חמאס להפסקת אש לפני הגעה להסכם, עברנו מהדרישה הזו ואנחנו מקווים עכשיו להגיע להפסקת אש פוטנציאלית בעתיד".
א-ת'אני גם נשאל על הביקורת שמתח רה"מ נתניהו על קטאר - למשפחות החטופים ואז גם בהצהרה לתקשורת. "אני לא מצפה לתודה", אמר ראש ממשלת קטאר, "התפקיד שלנו היה ברור והיינו שקופים עם כולם. התפקיד שלנו הוכיח את עצמו כאחד שמוביל לתוצאות - ולא כמשהו שמפזר הצהרות ומנצל אותו לרווח פוליטי".
בוושינגטון פוסט דווח ששני בכירים אמריקנים אמרו שבשבועות האחרונים ממשל ביידן הגביר את הלחץ על ישראל וחמאס לחדש את המשא ומתן. אחד מהגורמים לכך היא העלייה במספר המתקפות בים סוף, שהובילו את ארה"ב לתקוף מטרות של החות'ים בתימן.
ארה"ב מקווה שהעסקה תוכל אף להוביל להפסקת אש קבועה - ממשל ביידן להוט להרגיע את הרוחות באזור ולחזור לקדם את הסכם הנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית.
שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' אמר כי מפלגתו לא תסכים לעצירת הלחימה לחודשיים ולשחרור מחבלים במסגרת עסקה עתידית לשחרור חטופים. "משמעות הדבר הזה היא אובדן של כל ההישגים שהשגנו בדם לוחמינו ותאפשר לחמאס להשתלט בחזרה על השטח", אמר סמוטריץ' בפתח ישיבת סיעתו. "שחרור המחבלים ההמוני יהפוך את כל יהודי הארץ והעולם ליעד לחטיפות ולכן אנחנו לעולם לא נסכים לעסקה רעה כזו, נקודה".
אתמול פרסמנו שלאחר הפגישה בין ראשי השב"כ והמוסד עם ראש ה-CIA והמתווכות קטאר ומצרים, גורם מדיני אמר כי "יש התקדמות במגעים להתניע את המשא ומתן". מלשכת נתניהו מסרו לאחר הפגישה: "לפני זמן קצר הסתיימה פסגת המודיעין באירופה בהשתתפות ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב"כ רונן בר ואלוף במילואים ניצן אלון עם ראש ה-CIA, ראש ממשלת קטאר, ושר המודיעין המצרי. הפגישה הוגדרה כפגישה קונסטרוקטיבית. קיימים עדיין פערים משמעותיים בהם עתידים הצדדים להמשיך לדון כבר השבוע בפגישות הדדיות נוספות".