המשלחת הישראלית תצא היום (שני) לדוחא בירת קטאר בשעות הצוהריים, שם יימשכו השיחות לעסקה - ארבעה ימים לאחר התשובה של חמאס למתווכות. המשלחת תצא לאחר אישור הקבינט הלילה, שהחליט גם על המנדט שלה בשיחות. לפי שני מקורות המעורים בפרטים, האישור שקיבלה המשלחת הוא לניהול משא ומתן עם גבולות גזרה כלליים מאוד. זאת, כדי לבחון את רצונו האמיתי של חמאס להתקדם בשיחות, ולא רק לרצות את המתווכות בהצעות שונות.
המגעים לעסקה - סיקור N12
- רגעי הכרעה: הרעיון שנשקל לקראת יציאת המשלחת
- "ננצל כל הזדמנות להשבת חטופים"
- הסיבה שישראל מתנגדת לדרישת חמאס
- גורם ישראלי בכיר: "דרישות חמאס הזויות"
גורם ישראלי בכיר: "אנחנו באים לשיחות עם תוכנית עבודה"
גורם ישראלי בכיר המעורה בפרטי המו"מ אומר הבוקר לחדשות 12: "הולך להיות פה תהליך ארוך ומורכב - המשא ומתן עובר להיות עם סינוואר. גם אם יש את חמאס חו"ל, יש להם אפס מנדט לקבל החלטות. כל פסיק וכל נקודה תיקח בין 24 ל-36 שעות. זה הולך להיות תהליך מסובך".
"ההצעה שישראל קיבלה מחמאס לא טובה, שני הצדדים יצטרכו להתגמש", הוסיף אותו גורם. "יש פה התנעה של משא ומתן. אנחנו מגיעים עם מנדט ברור, הוא לא אמורפי. התמונה ברורה מבחינת צוותי המשא ומתן, אנחנו לא רק מקשיבים: אנחנו באים עם תוכנית עבודה על מה מותר ומה אסור, על מה ישראל מוכנה להתגמש ומה לא.
עוד הוסיף הגורם כי לא כל מה שצוות המשא ומתן ביקש הוא קיבל, אבל דינמיקה של מו"מ מביאה איתה תמורות ושינויים." הדיון אתמול בקבינט היה לא פשוט אבל ירד לפרטים והיה דיון טוב. המנדט מאפשר פתיחת מו"מ אמיתי. צוות המו"מ נחוש להביא עסקה. המסגרת: 42 ימי הפוגה מול החזרת 40 חטופים. עכשיו צריך לעשות את זה", הדגיש.
במסגרת המשא ומתן, המשלחת קיבלה אישור מהקבינט להעלות או להציף סוגיות שעולות בחדר מול ראש הממשלה ושר הביטחון. בכך, הקבינט הסמיך את השניים לקבל החלטות בנושאים הספציפיים הללו ללא כינוס השרים.
גורם ישראלי מסביר כי הצעד הזה מעיד על רצון להתקדם, מאחר שהוא מקצר את הפרוצדורות הפנימיות אבל מנגד נתניהו וגלנט נחשבים לצד היותר ניצי, הפחות גמיש, בכל מה שנוגע לעסקת חטופים.
בן גביר וסמוטריץ': אין טעם בהוצאת משלחת לקטאר
בתוך הישיבה אלוף במיל' ניצן אלון הביע את עמדתו שהמשלחת צריכה לקבל מנדט רחב יותר עם יכולת גמישות גדולה יותר, אך הבקשה הזו לא התקבלה. רוב מוחלט של השרים תמך ביציאת המשלחת וסבר שצריך למצות את הניסיון להגיע לעסקה.
מנגד, השרים סמוטריץ' ובן גביר טענו: אין טעם בשליחת המשלחת לקטאר, זה מהלך מיותר. מה שצריך לעשות עכשיו זה להיכנס לרפיח, להתפכח וללמוד מטעויות. מה שיחזיר את החטופים זה הלחץ הצבאי ולא התרפסות בפני סינוואר.
אתמול, לקראת יציאת המשלחת, גורמים פוליטיים ומקצועיים ששוחחו עם חדשות 12 אמרו: "אנחנו לא נאפשר מצב של טרפוד העסקה ממניעים שאינם ענייניים, נהיה שם עם האצבע על הדופק". גורם ישראלי בכיר הבהיר: "אנו זקוקים לחבל עם גמישות מהדרג המדיני. לא נשב ורק נהנהן בחדר, אנחנו חותרים להסכמות. מחר מתחילה דרך מסועפת, והמטרה היא להביא עסקה טובה שאפשר להעביר בציבוריות הישראלית. זה אפשרי". למרות דבריו, בקבינט כאמור לא ניתן מנדט רחב למשלחת.
על מה צפויים לדון בקטאר?
בין ישראל לחמאס יש עוד פערים רבים, בעיקר על מפתחות השחרור. לפי ההערכות, ישראל תבקש לדון קודם כל בסוגייה הזו. חמאס דורש שחרור של כ-950 אסירים תמורת כ-40 חטופים - וישראל נצמדת למתווה פריז: כ-400 אסירים תמורת כ-40 חטופים.
כחלק משחרור המחבלים, חמאס מבקש לבחור את האסירים ה"כבדים" שישוחררו, אבל ישראל מסרבת להכתבה של זהותם. בנוסף, חמאס דורש שכל אסיר שישוחרר יוכל לשוב לביתו, ואילו ישראל מתעקשת שהאסירים הכבדים יישלחו לחו"ל.
בנוסף, הצדדים צפויים לדון על חזרת פלסטינים לביתם בצפון הרצועה, כאשר ישראל מוכנה בקונסטלציה מסוימת לשקול חזרה של נשים וילדים בלבד. כמו כן, חמאס דורש הכרזה על הפסקת אש כוללת ומלאה לפני שחרור החיילים והגברים הצעירים. אולם ישראל לא מוכנה לעצור את המלחמה עד מיטוט חמאס והגשמת היעדים.