יותר מ-300 אלף ישראלים עזבו הכול ב-7 באוקטובר והתגייסו למילואים בגלל המלחמה. רבים מהם עדיין על מדים, כבר יותר מ-4 חודשים, והחוק בישראל מגן עליהם מפיטורים - אבל הבעיה היא שבנות הזוג שהותירו בבית חשופות להוצאה כפויה של חל"ת או אפילו לפיטורים. כעת הצעת חוק חדשה שמקדם יו"ר הקואליציה מנסה לשים סוף לעוול הזה, ולהבטיח שקט, לפחות בחזית הכלכלית, למשפחות המילואים.
לאחרונה, וביתר שאת ככל שהמלחמה מתארכת, ישנה מגמה הולכת וגדלה של הוצאה לחל"ת ממושך או פיטורים של נשות המילואימניקים, דבר שמותיר אותן ללא הכנסה, ללא אופק תעסוקתי וללא ודאות לחזרה למעגל העבודה. לכן הגיש חבר הכנסת אופיר כץ הצעת חוק חדשה, שמטרתה לספק הגנה תעסוקתית מלאה שעונה על הקשיים אשר איתן מתמודדות נשות המילואימניקים.
איסור פיטורים או הוצאה לחל"ת של נשות המילואימניקים
יחול איסור על מעסיקים לפטר או להוציא לחל"ת עובדת בשל היעדרותה מהעבודה לצורך השגחה על ילדיה בזמן שירות המילואים של בן הזוג, או עד 60 ימים לאחר סיום שירותו, אלא בהיתר ועדת התעסוקה של משרד הביטחון.
הגבלת הוצאה כפויה לחל"ת
ישנם מעסיקים אשר מפעילים לחץ על העובדת להודיע בעצמה על החל"ת למרות שהיא אינה באמת מעוניינת בכך. הצעת החוק קובעת כי יידרש היתר מיוחד מטעם ועדת התעסוקה גם לצורך יציאה לחל"ת מטעם העובדת.
חידוש הסכמה לחל"ת
כיום נדרשת רק הסכמה ראשונית של העובדת לשם הוצאתה לחל"ת. לפי החוק הקיים ניתן להתבסס על הסכמתה הראשונית ולהשאירה בחל״ת למשך חודשים רבים. הצעת החוק קובעת שעל המעסיק לחדש את ההסכמה כל 30 ימים בהם העובדת נמצאת בחל"ת.
פיצויים בשל פיטורים כפויים
כיום אם עובדת מתפטרת אחרי תקופה ממושכת של חל"ת היא אינה זכאית לפיצויי פיטורים. לכן נוצר מצב מעוות שבו למעסיקים נוח להשאיר את העובדת בחל"ת עד שתתפטר, וכך לא יאלצו לשלם לה פיצויים. הצעת החוק קובעת כי עובדת שתתפטר אחרי חל"ת של לפחות 75 ימים, תהיה זכאית לפיצויי פיטורים.
הכרת הזכויות
נשות מילואימניקים רבות אינן מכירות בזכויותיהן בעניין דיני עבודה, ונפגעות בשל כך. הצעת החוק תחייב את המשרדים הרלוונטיים ליידע ב-SMS וגם בדואר את נשות המילואימניקים על זכויותיהן.
"הגנה על בנות ובני הזוג של אנשי המילואים היא חובתנו, וחלק בלתי נפרד מהשמירה על ביטחון המדינה", מסר יו"ר הקואליציה כץ. "כשאנשי המילואים בשטח, הם צריכים להתרכז במטרה אחת בלבד, ניצחון וביצוע המשימות, ולא בדאגה למי שהשאירו בבית. בניתי מעטפת שתתקן את העוול התעסוקתי הנוראי שעושים לנשות המילואימניקים, ואני אפעל להעביר אותה כמה שיותר מהר. מודה לארגון נשות המילואימניקים שהציף בפניי את הבעיות הקשות, נטפל בהן".