בצפון הרצועה ובמרכזה צה"ל נמצא בשלב שבו הוא שינה את אופן הפעולה: מתנועה מתמדת לשהייה בפרימטר (שטח ביטחוני) ומשם - יציאה לפשיטות. במקביל נרשם צמצום משמעותי בסד"כ תוך הוצאת אוגדה 36 מרצועת עזה והצבת אוגדה 99 במסדרון שמחלק את הרצועה לשני חלקים. מה עומד מאחורי ההחלטה לדלל את הכוחות ומה יהיה הצעד הבא של הצבא? כל הפרטים בכתבה הותרו לפרסום בידי הצנזורה.
דילול הכוחות: הכרח או בחירה?
במשך יותר משלושה חודשים מנהל צה"ל בלחימה עצימה במיוחד. הצבא נחוש, אך גם לו יש אורך נשימה מסוים. הוא צריך להשתמש בתבונה בכוחות ובכלים שעומדים לרשותו, כדי שיוכלו להשתמש אותו גם בהמשך. היציאה מצפון הרצועה וממרכזה לא מתרחשת מכורח הנסיבות, אלא בדיוק כפי שצה"ל תכנן - בהתאם לשלבי הלחימה שהגדיר מראש. שלושה חודשים לחימה עצימה ואז: מעבר לפשיטות.
בצפון הרצועה יצא צה"ל לפשיטה כבר אתמול בעקבות מידע מודיעיני על נקודה מסוימת בבית לאהיא. הכוחות הצליחו לחשוף 100 משגרי רקטות ושמו ידם על יעדים נוספים. במקביל, הצבא ממשיך לטפל בהשמדת מנהרות על בסיס מידע מודיעני איכותי. בתוך כך, הלוחמים ממשיכים לחסום ניסיונות העזתים לחזור מדרום הרצועה צפונה. זהו קלף חשוב לישראל, אשר צפוי לשמש אותה בהמשך - בתמורה לשחרור החטופים.
ההחלטה להחזיר אוגדה שלמה - והרציונל
המסדרון שהקים צה"ל במרכז הרצועה נועד לחלק אותה לשני חלקים. זאת במקביל להחלטת הפיקוד העליון לסיים את הפעולות במחנות המרכז. הצבא פעל ב-3 מתוך 4 מחנות בעומק עזה. בדיר אל בלח הכוחות לא פעלו, אלא ניקזו אליו את התושבים, כדי שיוכל לעבוד בשאר המקומות. היעד כעת הוא להגיע למערכי התת-קרקע ולמנהרות, לזהות תשתיות של שיגור רקטות ולהשמידן.
בסיום השלב הזה, צה"ל החליט להוציא את אוגדת 36 החוצה עם אפשרות להחזירה בהמשך בהתאם להתפתחויות בשדה הקרב. בתוך כך, התקבלה גם ההחלטה להשאיר את אוגדה 99 במסדרון במרכז הרצועה. לפי ההחלטה, האוגדה תשהה במסדרון ותפעל משם בשיטה של פשיטות, בהתאם למידע המודיעיני שתקבל.
בצה"ל מדגישים כי אוגדה 36 יצאה להפוגה כדי לתת לכוחות אפשרות להתרענן ולהתארגן מחדש: לטפל באנשים ברמה המנטלית והנפשית, בצל החוויות הקשות שחוו בשלושת החודשים האחרונים. כמו כן, הלוחמים נדרשים לטפל בכלי הנשק שברשותם ולהחזירם לכשירות ולמוכנות. כאמור, בהתאם להתפתחויות יוחלט אם להשאירם בדרום הרצועה להמשך משימות, קרי ברפיח, או להעלותם לצפון עזה.
לצד ההחלטה: ביקורת חריפה בממשלה
להחלטת הצבא שיקולים רציונליים רבים, אך בתוך הממשלה יש מי שטוען כי הסגת הכוחות בשלב מוקדם הוא מהלך שגוי ביסודו. "עוד לפני המטח לנתיבות ממרכז הרצועה, אמרתי שזו טעות לצאת ממחנות המרכז בלי שהשגנו שם את היעדים, אלא רק בגלל שקבענו לעצמנו את התאריך", טען חבר הכנסת זאב אלקין, יושב ראש ועדת המשנה למדיניות חוץ והסברה וחבר ועדת החוץ והביטחון.
עוד הוא טען כי "כשיצאנו מצפון הרצועה לפחות היה היגיון מבצעי מסוים, פירקנו את כל גדודי חמאס שהיו על הקרקע וכבשנו את המוצבים. לשיטתי היה נכון להישאר עוד גם בצפון הרצועה, לטפל בזרוע האזרחית של שלטון חמאס וגם בתת-קרקע, יותר ממה שטופל. ממחנות המרכז יצאנו באמצע הדרך, לא כבשנו את כל אזור המחנות, לא פירקנו את כל גדודי חמאס ששם. לא הופתעתי שכמה שעות אחרי זה קיבלנו מטח לנתיבות ולצערי זה עוד יכול לחזור על עצמו בהיקפים כאלה או אחרים".
קבינט הקונספציה מחליט פעם אחר פעם החלטות שגויות אשר מביאות לנזק. ההחלטה להוציא את צה״ל ממרכזי החמאס ברצועת עזה היא שגיאה חריפה וחמורה שתעלה בחיי אדם.
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) January 16, 2024
מטח הרקטות ששוגר הבוקר לנתיבות, מאזור ממנו יצאו כוחות צה"ל רק אתמול, מוכיח שוב כי כיבוש הרצועה הינו דבר הכרחי בשביל מימוש מטרות…
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר האשים: "קבינט הקונספציה מחליט פעם אחר פעם החלטות שגויות אשר מביאות לנזק. ההחלטה להוציא את צה״ל ממרכזי החמאס ברצועת עזה היא שגיאה חריפה וחמורה שתעלה בחיי אדם. מטח הרקטות ששוגר הבוקר לנתיבות, מאזור ממנו יצאו כוחות צה"ל רק אתמול, מוכיח שוב כי כיבוש הרצועה הינו דבר הכרחי בשביל מימוש מטרות הלחימה". עוד הבהיר כי "המשך ניהול המלחמה ועקיפת הקבינט המדיני-ביטחוני באמצעות הקבינט הקטן - אינם מקובלים על עוצמה יהודית".