אחרי יותר מחודשיים של תמרון עצים ברצועת עזה, בצה"ל כבר יודעים לומר שהגיעו למיצוי של השלב הנוכחי בלחימה. לאורך הימים הארוכים של נובמבר ודצמבר ביתר הצבא את רצועת עזה לחלק צפוני וחלק דרומי, השתלט באופן כמעט מוחלט על האזור הצפוני, וכעת נמצא בשלבים האחרונים של ההשתלטות על דרום הרצועה.
המיצוי שעליו מדברים גורמים המעורים בהשגת יעדי הלחימה מתקשר ליעדים שאליהם הגיעו הלוחמים בתמרון, בייחוד בצפון. מספר המנהרות האסטרטגיות שאותרו והושמדו, ההשתלטות על הלשכות של בכירי חמאס באזור, התשתיות הצבאיות שנפגעו - כל אלה מצטברים לכדי עשרות אחוזים מכוחו של חמאס בצפון שנשלל. ברגע שצה"ל הצליח לסמן V על היעדים הללו, המטרה היא לעבור לשלב הבא של הלחימה שתהיה ממוקדת ומצומצמת עד להשמדת כלל היכולות של חמאס.
בחאן יונס ובדרום הרצועה הצבא עוד פועל במטרה להגיע לבכירי חמאס, אבל גם שם מודים שזה יכול לקחת זמן. בצבא מעדיפים לעבור לשלב הבא גם בדרום הרצועה ולהשמיד, גם אם באופן איטי, את היכולות של חמאס.
למה מתכוונים כשחוששים מדשדוש
לאורך הימים האחרונים חוזר ועולה השימוש במילה "דשדוש" כשמנסים בצבא לתאר את החשש מפני העתיד. אם הדרג המדיני לא ידון ב"יום שאחרי", ולא יימצא גורם שאליו אפשר לתת את המפתחות לניהול אזרחי של הרצועה, הצבא עלול לעמוד במקום ולא להתקדם לשלבים הבאים של הלחימה, שהם הכרחיים עבור השגת היעדים שהוצבו לו וגם עבור המשק - שזקוק ליידים העובדות של חיילי המילואים שאמורים להשתחרר.
כאמור, בצפון הרצועה הצבא כבר מיצה את יעדיו, ועל כן היה רוצה כבר לעבור לשלב הבא, לכל הפחות שם. אלא שהדרג המדיני מהסס מהדיון על היום שאחרי מסיבותיו, ובינתיים הצבא עומד במקום.
שאלות שצריכות לקבל מענה הן בין היתר למי מעבירים את המפתחות, מתי משחררים אחוז ניכר של חיילי המילואים, מה יעלה בגורל מעבר רפיח ומה צפוי לקרות בציר פילדלפי על מנת למנוע את התעצמות חמאס אחרי הנסיגה הצה"לית.
ברגע שאין יעדים להמשך שמציב הדרג המדיני, לצבא וללוחמים בשטח לא יהיה ברור לאן הולכים, ומכאן נגזר החשש מדשדוש. בצבא לא רוצים שחיילים יימצאו בשטח לשווא ויהפכו ל"ברווזים במטווח". כבר עכשיו בשטח צה"ל מרדד כוחות ומשנה את אופי הפעולה שלו, אבל כדי לעשות זאת באופן מוחלט הוא זקוק להנחיות מצד הדרג המדיני, שמבוששות לבוא.