מאמץ אמריקני של הרגעים האחרונים: קבינט המלחמה התכנס פעם נוספת כדי לדון בנושא עסקת החטופים שנראית תקועה, כאשר אתמול (חמישי) בערב דיווחנו במהדורה המרכזית על הניסיון האמריקני אולי האחרון לפני רמדאן להביא את הצדדים להסכמות. ראש ה-CIA ויליאם ברנס צפוי להגיע לאזור בימים הקרובים, ככל הנראה כבר בסוף השבוע, ולערוך פגישות עם הצדדים, עם המתווכות - מצרים וקטאר - כחלק מהפעלת הלחץ והמנופים האמריקניים עליהן - סביר שיהיו לו פגישות גם בישראל.
המגעים לעסקת חטופים - סיקור N12
- אחרי האופטימיות בישראל – איתותים שליליים מחמאס לעסקה
- תוכניתו של ראש ה-CIA - המתווה האמריקני שהוצג בפסגת פריז
- גורם מדיני על פסגת פריז: "יש מתווה מסגרת שאפשר לצעוד איתו קדימה"
גורם מדיני אמר הערב כי "אין תאריכים קדושים, זה לא שאם יתחיל רמדאן לא תהיה עסקה, אבל האמריקנים מנסים 'על הבאזר' להביא את העסקה ואת ההפוגה באש". בהקשר הזה, קבינט המלחמה התכנס כדי לדון בעסקה. הגורמים האמונים במשא ומתן מבקשים מהדרג המדיני להרחיב את המנדט שלהם ולהציג עמדות מעודכנות. למיטב הבנתי, בדרג המדיני הבכיר, בטח ראש הממשלה ושר הביטחון - לא מסכימים עם התזה הזו.
לפי מה שאומרים בישראל כדי להתקדם, שני המכשולים העיקריים שמציב חמאס הם חזרת התושבים העזתים צפונה, והדרישה להגדיל משמעותית את מספר האסירים המשוחררים. בארגון הטרור נוקבים במספר מופרך של 1,500 אסירים. למרות הניסיון האמריקני, כרגע יש הרבה יותר פסימיות בירושלים לגבי הסיכויים לעסקה בימים הקרובים.
גם המתווה הקודם לעסקת חטופים, שבו דנו במסגרת פסגת פריז, הוצג על ידי ראש ה-CIA לנציגים. לפי אותה הצעה, ישוחררו 40 חטופים ישראלים מידי חמאס במסגרת הפסקת אש של כשישה שבועות, תוך הגברה גדולה מאוד של הכנסת הסיוע לרצועת עזה. בממשל ביידן הביעו אז אופטימיות זהירה לקראת התקדמות השיחות בין ישראל וחמאס. בוושינגטון לא שגו באשליות שניתן להגיע לפריצת דרך בסוגיה הישראלית-פלסטינית כולה, אך כן קיוו להצלחת המשא ומתן הנוכחי והשגת רגיעה קצרה.
בקרב בכירי ממשל ביידן שרר החשש כי אם המגעים להפסקת אש יכשלו – המתיחות עלולה להסלים עוד הרבה יותר, על רקע חודש רמדאן המתקרב. במקביל, הם הביעו אופטימיות כי הפסקת אש של כשישה שבועות תאפשר הזדמנות לקדם הפסקת אש ארוכה יותר, ואולי להביא לסיום של המלחמה.
ההצעה הקודמת של ראש ה-CIA התבססה על שלושה יסודות מרכזיים: הגברה משמעותית של הסיוע ההומניטרי לרצועה, החזרה הדרגתית של הפלסטינים לבתיהם ומתווה מוסכם לשחרור אסירים פלסטינים בתמורה לחטופים. אחת השאלות המרכזיות שעל הפרק, לפי דיווח בוושינגטון פוסט, היא בנוגע לשחרור אפשרי של המחבל המורשע מרוואן ברגותי.