3 חודשים למלחמה, והתפתחויות רבות נרשמו לאורך 96 ימי הלחימה בשתי החזיתות המרכזיות – פירוק איום החמאס בעזה והרחקת חיזבאללה מגדר הגבול כדי לאפשר לתושבי הצפון לחזור בבטחה הביתה. רבות דובר בימים האחרונים על המעבר ל"שלב הבא" של המלחמה, אבל בפועל המציאות מורכבת יותר, שכן הלחימה בכל אזור ברצועת עזה נמצאת בשלב אחר.
בצפון הרצועה אכן החל "השלב השלישי", ההשתלטות על המרחב הושלמה וכעת הפעילות של צה"ל מתרכזת בעיקר בצורך להשמיד את תשתיות הטרור באזור. במחנות המרכז הצבא עדיין משלים את ההשתלטות, והלוחמים מאתרים עדיין אמצעי לחימה רבים והשלב הזה צפוי להימשך עוד כמה ימים. במקומות הללו ישנה עוד לחימה והכוחות עדיין מאתרים תווך תת-קרקעי מאוד משמעותי, למעשה זה המרחב שהפך למעין "אזור התעשייה של חמאס", בעיקר לייצור אמצעי לחימה ורקטות.
בדרום הרצועה, בדגש על ח'אן יונס, הלחימה מאופיינת כרגע בהיתקלויות נקודתיות ובלחימה פחות עצימה. הכוחות כבר נמצאים עמוק בתוך העיר ומתמקדים במטרה להגיע אל מוקדי החמאס שנמצאים מעל הקרקע, אבל בעיקר מתחתיה. האזור הגדול והמרכזי של הפעילות נותר צפון הרצועה, משם גם התחילה הפעילות המשמעותית של צה"ל, ולכן שם כבר הצבא הצליח להתקדם בלחימה ולעבור אל השלב הבא.
השינוי בחזית הצפונית
בדרום לבנון בוצע אתמול חיסול משמעותי ביותר שמיוחס לישראל - וויסאם אל-טוויל, מפקד כוח רדואן החדש, נהרג בפיצוץ סמוך לביתו. שעות לאחר מכן, צה"ל דיווח שחיסל בסוריה את חסן עכאשה, מפקד בחמאס שהיה אחראי מרכזי לשיגורי הרקטות לעבר העורף הישראלי.
בהסתכלות רחבה ניתן לומר שצה"ל שינה את אופן הפעולה שלו, בתגובה לשינוי בהתנהלות של חיזבאללה לאורך ימי הלחימה. בתקופה הראשונה ארגון הטרור פעל בעיקר באזורים המיוערים, כלומר בסבך שליד הכפרים – שם הוא פעל במשך שנים רבות והקים עמדות לחימה ושיגור מעל הקרקע ומתחתיה וגם בונקרים. לכן ישראל תקפה בתקופה הזו בלבנון את האזורים הללו, ואחרי שהם נפגעו באופן משמעותי חיזבאללה נאלץ בעצם לחזור ולפעול מתוך הכפרים, כך שלמעשה הירי לישראל, הן ירי הרקטות והן ירי טילי הנ"ט, מבוצע בעיקר מבתים בתוך כפרים בדרום לבנון. ארגון הטרור בתורו בנה "משוואה חדשה" של פגיעה בבתים בישראל, בתגובה לפגיעה במבנים בלבנון.
אבל הפעילות של צה"ל בלבנון לא עוצרת אלא רק מתרחבת לעומק המדינה ולמטרות איכות שחשובות לישראל. כל זאת כחלק מהגברת הלחץ לקראת הנקודה שבה יכול להיות שהתקיפות הצבאיות, יחד מאמצים מדיניים - בעיקר של ארה"ב, אך גם של צרפת וגרמניה – יביאו להסדרה בגבול הצפון. אם המגעים הללו ייכשלו, ייתכן שתיפתח מערכה גדולה יותר כדי להרחיק את חיזבאללה ולאפשר לתושבי הצפון לחזור בבטחה לביתם.
ישראל נמצאת בתקופה מורכבת, נקודה שאפשר להגיד שלא הייתה בה 50 שנה. בדרום ובצפון נדרשות החלטות שיביאו למציאות חדשה בגבולות כדי ליצור מציאות ביטחונית טובה יותר. זאת אכן תקופה מורכבת ביותר עם המון בלמים, שיקולים ומאפיינים שחלקם סותרים זה את זה גם אחרי 3 חודשי מלחמה. זה לא נידון מספיק בחדרים הסגורים ולא משוקף באופן מספיק לציבור, שעדיין נדרש לחוסן ציבורי.