סאלח אל-עארורי, מספר 2 בחמאס וסגנו של איסמאעיל הנייה, חוסל הערב (שלישי) בדאחיה בביירות. הוא נחשב למי ששלט בטרור בגדה והכווין אותו מרחוק, מלשכתו בלבנון. הוא נחשב לאחד מאדריכלי טבח 7 באוקטובר. 

אל-עארורי, שמושך בחוטים של מערך הטרור של חמאס בגדה והחיה אותו מחדש, נולד בכפר אל-עארורה הסמוך לרמאללה. אביו היה ממונה על המסגד בכפר, כאשר למד בנו לימודי הלכה איסלאמית באוניברסיטת חברון - שם שימש ראש הגוש האיסלאמי (אל-כותלה אל-איסלאמייה) של חמאס במוסד.

אל-עארורי, שמאז 2017 ועד חיסולו היה סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, גויס לזרוע הצבאית של ארגון הטרור ב-1990. בידיו הייתה האחריות להקמת התשתית של הזרוע הצבאית של התנועה בגדה, תוך שיתוף פעולה עם גורמים ממפקדת התנועה ב"חוץ" וברצועת עזה. הוא נעצר בגין פעילותו בין השנים 2007-1992.

בלב ביירות: חוסל סאלח עארורי, סגנו של הנייה (צילום: מתוך "המהדורה המרכזית", חדשות)
צילום: מתוך "המהדורה המרכזית", חדשות

במהלך שהותו בכלא הישראלי בלט אל-עארורי כאחד ממנהיגי חמאס בבתי הכלא ולמד את השפה העברית על בורייה. את לימודי התואר הראשון סיים ב-1995, במהלך שהותו בכלא. שוחרר ב-2007 אך נעצר כמה שבועות לאחר מכן בעקבות חזרתו לפעילותו צבאית בחמאס.

בסופו של דבר שוחרר אל-עארורי שוב באפריל 2010 - לאחר שהגיע להסכם עם ישראל ולפיו יעזוב את הגדה וישהה במשך שלוש שנים מחוץ לשטחי הרשות הפלסטינית. וכך עשה את דרכו לירדן ומשם לדמשק, ובה השתקע. בהמשך ברח לטורקיה ועמד בראש מפקדת חמאס המדינה שזכתה לתמיכת הנשיא ארדואן - וכיום הוא פועל בעיקר מלבנון.

על הפעילות האינטנסיבית של חמאס לקידום תשתיות הטרור בגדה ניצח אל-עארורי, שהיה הציר המרכזי בין חמאס למחנה ההתנגדות, הן בגלל זירת פעילותו, לבנון, והן לנוכח המיקוד הרב שלו בעשייה הצבאית – ומכאן שגם היזקקות לסיוע ולחיבוק מצד הזרועות של איראן וחיזבאללה.

"הוא מייצג חתך טיפוסי של הנהגת חמאס שצמחה מאז הקמת התנועה: דור צעיר יחסית, בן פריפריה חברתית (כפרים ומחנות פליטים, כמו דף, הנייה וסינוואר), צמח במסגרת הסטודנטיאלית האיסלאמית ומתוך הפעילות בזרוע הצבאית ועבר את כל התחנות ההכרחיות בדרך להנהגה ובראשן פיגועים וכלא ממושך", אמר ל-N12 ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת ת"א וחוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן.

סאלח אל-עארורי
צילום:

"יש הרבה נקודות דמיון בינו לבין סינוואר, גם בתחנות האישיות, וכן ידיעת השפה העברית והיכרות החברה הישראלית – והמעבר מפעילות צבאית לכיבוש ההנהגה התנועתית ומעורבות בעשייה פוליטית אסטרטגית. כמו סינוואר, גם הוא מייצג העברת מקל מהדור הוותיק ומאנשי הדת לדור הצעיר שצמח מתוך העשייה הצבאית", הוא הוסיף.

ב-25 באוקטובר נפגש אל-עארורי בביירות עם מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה ומנהיג הג'יהאד האיסלאמי, זיאד נח'אלה. הם דנו בהתפתחויות מאז תחילת המלחמה בעזה ובלבנון, וקיימו הערכת מצב לגבי העמדות בזירה האזורית והבין-לאומית.

בסוף חודש אוקטובר הרסו כוחות הביטחון בכפר עארורה, שמצפון לרמאללה, את ביתו של אל-עארורי. הבית נהרס 3 ימים לאחר שישראל השתלטה על המבנה, ותלתה עליו שלט עם תמונתו ודגל ישראל, והכיתוב: "כאן היה ביתו של אל-עארורי, בית שהפך למטה של אבו א-נמר מהשב"כ".

באוגוסט איים ראש הממשלה נתניהו בישיבת הממשלה שיחוסלו בכירי חמאס, ובהם אל-עארורי - על רקע ההסלמה ביהודה ושומרון. בתגובה על איומים הדגיש חמאס כי אלו איומים חלולים, ש"לא הצליחו ולא יצליחו" להחלישם.