על השולחן - כשירות הצבא: ראש הממשלה בנימין נתניהו זימן היום (ראשון) את הרמטכ"ל הרצי הלוי לפגישה דחופה לצורך עדכון בהתפתחויות האזוריות ובצעדים לצמצום הפגיעה בכשירות צה"ל. בפגישה, שהתקיימה בבסיס הקריה בתל אביב, נכחו גם שר הביטחון יואב גלנט ומפקד חיל האוויר תומר בר. במהלך הדיון הוצגו בפני נתניהו צעדי הצבא להתמודדות עם אי-ההתייצבות במחאה על החקיקה המשפטית, בדגש על חיל האוויר.
בלשכת ראש הממשלה מסרו בתום הפגישה: "ראש הממשלה נועד היום, כמו בפעמים רבות בשבועות האחרונים, עם שר הביטחון, הרמטכ"ל, בכירים במטה הכללי וראש המל"ל, לדיון בנושא מוכנות צה"ל למשימותיו. שר הביטחון, הרמטכ"ל ואלופי צה"ל הציגו לראש הממשלה את תמונת המצב באשר לכשירות וללכידות בצה"ל וציינו את הפעולות הנעשות בשטח".
בלשכת נתניהו הבהירו כי "ראש הממשלה הנחה לשמור על כשירות ומוכנות צה"ל בשגרה ובחירום לכל אתגר. ראש הממשלה הביע את הערכתו למאמצי צה"ל לשמור על כשירות, מוכנות ולכידות, ואת הערכתו למשרתים בסדיר ובמילואים. ראש הממשלה שלל מכל וכל את התופעה של שירות מילואים על-תנאי. כל משתתפי הדיון הסכימו כי יש להותיר את המחלוקות הפוליטיות מחוץ לצה"ל".
בכירי צה"ל שיקפו לנתניהו את תמונת המצב העדכנית של כשירות היחידות השונות על רקע המסרים המודאגים שיצאו ממערכת הביטחון במהלך סוף השבוע. ראש הממשלה היה אמור לצאת במהלך היום לחופשה עם רעייתו במושב רמות שליד הכינרת, אך בעקבות הישיבה הביטחונית נאלץ לדחות את חופשתו. לאחר הדיון הביטחוני, נתניהו נועד עם שר המשפטים יריב לוין וחה"כ אריה דרעי.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף לאחר הפגישה: "ההודעה של ראש הממשלה נתניהו שהוא 'הנחה את הרמטכ״ל לשמור על כשירות ומוכנות צה"ל' היא ניסיון מביש ופחדני לברוח מאחריות ולהפיל את האשמה על הצבא ומפקדיו. הפגיעה בכשירות צה"ל היא תוצר ישיר של המהפכה המשטרית ההרסנית שמובילה ממשלת נתניהו. אם כשירות צה"ל והמוכנות למלחמה חשובה לממשלה, כל מה שנתניהו צריך לעשות הוא לגנוז את החקיקה שמפרקת מבפנים את החברה הישראלית, את הכלכלה הישראלית ואת צה"ל. רק אז יהיה ניתן להתחיל לבנות מחדש את האמון ואת הכשירות".
המהלך המשותף ששוקלים ראשי ארגוני הביטחון
הבוקר פורסם ב-N12 כי הרמטכ"ל, ראש המוסד וראש השב"כ שוקלים לצאת ולהציג בעצמם לציבור את תמונת המצב בארגוני הביטחון. השלושה מתואמים ביניהם, בעיקר בפעולות שכל ארגון נוקט כדי לעצור את המשבר. בצה"ל, בשב"כ ובמוסד הכחישו את הדיווח, והסבירו כי הם מציגים את עמדותיהם באופן שוטף לדרג המדיני.
לפי הפרסום, אם אכן הבכירים ייצאו בהצהרות כאלה, זה צפוי לקרות עוד החודש, אך לא יחדיו. מהלך שכזה ייחשב דרמטי לא רק בשל העובדה שהם יפנו בעצמם לציבור, אלא גם מכיוון שזה יקרה בניגוד לעמדת ראש הממשלה נתניהו. השיקול המרכזי של השלושה לנקוט בצעד מגיע על רקע הסירוב לכנס את הקבינט ולמסור מידע לשרים בכל הנוגע לכשירות צה"ל.
מובילי מחאת המילואימניקים "אחים לנשק" הגיבו על הפרסום ומסרו: "אנו קוראים לנתניהו, גלנט ויו"ר ועדת חוץ וביטחון חה"כ אדלשטיין להרים את הכפפה, ולקיים דיון אמיתי ושקוף בוועדה כדי שנבחרי הציבור והציבור עצמו יזכו לתמונה אמיתית של הכשירות הצה"לית".
אמש פרסמנו ב"חדשות סוף השבוע" כי גורם ביטחוני בכיר הזהיר כי "כשירות הצבא, בדגש על חיל האוויר, הפכה לשיקול מרכזי בכל אישור של תוכנית מבצעית, והפגיעה מעמיקה ככל שהזמן עובר".
גורמים בצמרת מערכת הביטחון הבהירו כי הם בטוחים שרק ראש הממשלה בנימין נתניהו יוכל לבלום את ההידרדרות בכשירות, והוסיפו: "הוא חייב להתייחס להתרעות ולסכנה. עליו לפעול להשגת פשרה או להודיע על עצירת החקיקה. גם אם עכשיו הוא מובל - הוא יכול וחייב להוביל".
בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בקבינט דרשו כמה שרים לקבל עדכון על מצב הכשירות בצה"ל, אך ראש הממשלה נתניהו דחה את הבקשה בטענה ש"הדברים אחר כך דולפים".
תגובת דובר צה"ל: "הפרסום על תיאום מהלך ציבורי פומבי בין ראשי ארגוני הביטחון משולל כל יסוד. הרמטכ"ל פועל למימוש אחריותו וסמכותו מול הדרג המדיני".
תגובת השב"כ: "הפרסום אודות מהלך פומבי מתואם של ראשי ארגוני הביטחון - אינו נכון. ראש השב"כ מציג עמדותיו והמלצותיו בדיונים ביטחוניים סגורים ובפני דרג מדיני בלבד".
תגובת ראש המוסד: "הידיעה בדבר תיאום זרועות הביטחון בנוגע לפגיעה בכשירות הצבא אינה נכונה, ולא משקפת את עמדת ראש המוסד, אותה הוא מבטא בפורומים הביטחוניים ומול הדרג המדיני ולא בתקשורת".