שר הביטחון יואב גלנט נפגש היום (רביעי) עם שליח הממשל האמריקני למזרח התיכון ברט מקגורק ועם עוזרת שר החוץ האמריקני ברברה ליף. גלנט הודה לשליח הממשל על מאמציו לקדם את נרמול היחסים של ישראל מול מדינות ערב, ועמד על הצורך לשמר את היתרון האיכותי של ישראל במזרח התיכון. זאת לאחר שאמש פורסם בוול סטריט ג'ורנל על "צעד משמעותי" בדרך להסכם של סעודיה עם ישראל, שהגיע בדמות הצעה שהעביר יורש העצר הסעודי לאבו מאזן לספק תמיכה כספית כדי להבטיח את המשך נשיאותו.
עוד בנושא - סיקור N12
- "צעד משמעותי להסכם עם ישראל": ההצעה הסעודית לפלסטינים
- הדרישה הסעודית, הדאגה בישראל והמסמך שיכול לסלול את הדרך
- שר החוץ כהן: "ישראל הכי קרובה שהייתה להסכם נורמליזציה עם סעודיה"
לא נראה שבמערכת הביטחון יפסלו את חידוש זרימת הכסף הסעודי לרשות הפלסטינית, אבל ככל הנראה יתנגדו לאפשרות שבכסף הזה מנגנוני הביטחון ירכשו כלי נשק. לפי ההצעה הסעודית שעליה דווח בארה"ב, מטרתו של בן סלמאן היא להביא לחיזוק הרשות הפלסטינית ואת מנגנוני הביטחון שלה, ולהביא לפירוק "המיליציות החמושות" בשטחים, במטרה להגביר את המשילות.
ישראל, שהתרשמה לטובה מהפעילות הרשות בג'נין לאחר מבצע "בית וגן", מוכנים שהכסף יגיע למטרות הללו, בעיקר עבור העלאת משכורות של אנשי מגנוני הביטחון. בתקופה האחרונה ירדו המשכורות של אנשי מנגנוני הביטחון בכ-20-25%, ובעקבות זאת התחילה תופעה של אנשי מנגנונים שהידרדרו לטרור בשביל הכסף. נרשמו מקרים בהם אנשי מנגנוני הביטחון גנבו אמל"ח והעבירו אותו לגורמי טרור, וגם מקרים שבהם ביצעו בעצמם ירי.
במערכת הביטחון צפויים להסכים להעברת כספים כדי לייצר מקומות עבודה, לשקם את הכלכלה וכדי לשקם תשתיות מכבישים ועד בתי ספר - אבל לא כדי לקנות נשק. מעבר לכך, יהיו מוכנים בישראל אף לאפשר רכישת אמצעים לפיזור הפגנות – באישור ישראל בלבד. מדובר על אלות מגומי, גז מדמיע, קסדות ומגנים (אמצעים רכים). את זה ישראל מאשרת כבר עכשיו, ותאשר גם בהמשך. הפלסטינים ביקשו גם כלי רכב משוריינים - כמו הדוד או האביר של צה"ל – גם זו בקשה שכנראה תאושר.
כספים אלו צפויים לתת להם את היכולת לייצב את המנגנונים, משום שאם יעלו את המשכורות יהיה להם אינטרס לעבוד. מנגנוני הביטחון לא צריכים נשק, אלא לייצב את השורות. המשכורות שקוצצו באופן משמעותי הובילו את אנשי המנגנונים לחפש פרנסה במקומות אחרים.
בישראל הופתעו לטובה מהפעילות של מנגנוני הביטחון בג'נין אחרי מבצע "בית וגן" בג'נין. מיד לאחר המבצע, הם נכנסו לעיר ולמחנה הפליטים בנחישות, והם עושים דברים שלא חשבו שיעשו. מעצרים, איסוף של אמל"ח ולמעשה, אם זה יימשך כך, הפעילות שלהם צפויה להוריד את רף הטרור. מסיבה זו ישראל נכנסת לשם רק באמת במקרים נקודתיים, כמו התרעה ממוקדת על חולייה או מידע מסוים שיש, ואת זה המגנונים עוד לא עושים.
זה חשוב כי זה מתחיל להיות דומה למה שהרשות עושה כבר בשכם. אחרי שישראל פירקה את גוב האריות, הרשות נכנסה לשם והחזירה את החוק והסדר. יש עדיין מקרים שישראל עוקבת אחריהם מקרוב, ואם צריך פועלת בעצמה, אבל יש התקדמות, והמבט הוא דרומה לכיוון חברון. בישראל מקווים לראות שארגוני הטרור לא מעתיקים את מודל הטרור של ג'נין לעיר הדרומית בגדה. אפשר זו עלתה אחרי הפיגוע האחרון שהיה בדרום הר חברון.
מה שאפשר לראות זה שבשבוע האחרון ישראל העלתה מאוד את רף המעצרים ברחבי יהודה ושומרון, ולוחמי צה"ל עושים עשרות מעצרים בכל לילה, כולל מעצרי מנע. מדובר על פעילות משמעותית. מעצרים כאלו בעבר עוררו את המתיחות מול עזה, אבל עכשיו צה"ל מבצע את הפעילות באופן תדיר יותר.
בפגישתו עם שליח הממשל האמריקני למזרח התיכון ברט מקגורק, דן עמו השר גלנט בצורך בהרחבת הסכמי אברהם למדינות מרכזיות נוספות באזור. שר הביטחון הדגיש את חיוניות ההסדרים הבטחוניים הנדרשים לשם כך. בנוסף, סקר גלנט בפני עמיתיו את הפעולות האיראניות המערערות את היציבות האזורית במזרח התיכון. השר גלנט הדגיש בפני השליח מקגרוק כי" ישראל תדע כיצד להגן על עצמה בכוחות עצמה כנגד כל איום וניסיון פגיעה באזרחיה".