ראש הממשלה בנימין נתניהו היה אמור להיות היום (ראשון) בחופשה עם אשתו בצפון, אבל במקום זאת נועד לדיון דחוף עם הרמטכ"ל הרצי הלוי ועם מפקד חיל האוויר תומר בר. לדיון קדמה שיחת טלפון כעוסה שהגיעה בעקבות התבטאותו של בר על "פגיעה שהולכת ומעמיקה". במהלך השיחה אמר נתניהו לרמטכ"ל: "זה נראה כמו צבא שיש לו מדינה. התדרוכים פוגעים בהרתעה". הרמטכ"ל השיב לו: "חובתנו להתריע כשהכשירות בסכנה".
נתניהו זעם על התדרוכים מתוך הצבא לתקשורת על החשש מהעמקת הפגיעה בכשירות, התקשר לרמטכ"ל והעלה לשיחה הטעונה גם את מפקד חיל האוויר תומר בר. לאחר שיחת הוועידה, הוחלט לקיים את הדיון הביטחוני בקריה על כשירות הצבא כבר ביום ראשון בצוהריים ולא בהמשך השבוע.
במהלך הדיון, אמר נתניהו לראשי הצבא: "כשהרמתם דגל בפעם הקודמת עצרנו לשלושה חודשים, אבל לא יצא מזה שום דבר, כי יש גורמים שהמטרה שלהם היא הפלת הממשלה". ראש הממשלה, שלא נוטה כרגע לכפות על שר המשפטים יריב לוין פשרה או הקפאה של החקיקה, ציין בדיון כי "קיים סיכוי נמוך להידברות על הוועדה לבחירת שופטים".
גורמים שנכחו בפגישה הבהולה תיארו אותה כמתסכלת, אפילו מייאשת. למרות הנתונים שהוצגו בפני ראש הממשלה באשר למערכים בצבא שכשירותם נפגעה, הנוכחים התרשמו שעמדתו נותרה בעינה ושרק מהלך דרסטי יוכל להביא לבלימה של הפגיעה בכשירות. גורמי ביטחון מתלבטים מתי להניף את הדגל האדום – לקראת השבועות הקרובים כשחוזרים להתאמן או כאשר יידרשו לפעולה מבצעית. כמו כן, הם תוהים האם ואיך נכון לתווך את המצב הזה לציבור הישראלי. לשיטתם, נתניהו הוא היחיד שיכול לבלום את הפגיעה בכשירות.
נתניהו מוטרד מאוד מהאפשרות שראשי מערכת הביטחון ייצאו לציבור ולכן מיהר להעביר להם מסר שלפיו "בדמוקרטיה מי שמכריע הוא ראש הממשל שקיבל את המנדט מהעם, לא גופי הביטחון. הם כפופים לממשלה". בסביבת נתניהו מסרו לאחר פרסום הציטוטים מהדיון ומשיחת הטלפון שקדמה לו כי "לאור רצף ההדלפות בסוגיות ביטחוניות, יינקטו פעולות לעצירת התופעה המסוכנת".
המהלך ששוקלים ראשי ארגוני הביטחון
הבוקר פורסם ב-N12 כי הרמטכ"ל, ראש המוסד וראש השב"כ שוקלים לצאת ולהציג בעצמם לציבור את תמונת המצב בארגוני הביטחון. השלושה מתואמים ביניהם, בעיקר בפעולות שכל ארגון נוקט כדי לעצור את המשבר. בצה"ל, בשב"כ ובמוסד הכחישו את הדיווח, והסבירו כי הם מציגים את עמדותיהם באופן שוטף לדרג המדיני.
לפי הפרסום, אם אכן הבכירים ייצאו בהצהרות כאלה, זה צפוי לקרות עוד החודש, אך לא יחדיו. מהלך שכזה ייחשב דרמטי לא רק בשל העובדה שהם יפנו בעצמם לציבור, אלא גם מכיוון שזה יקרה בניגוד לעמדת ראש הממשלה נתניהו. השיקול המרכזי של השלושה לנקוט בצעד מגיע על רקע הסירוב לכנס את הקבינט ולמסור מידע לשרים בכל הנוגע לכשירות צה"ל.
מובילי מחאת המילואימניקים "אחים לנשק" הגיבו על הפרסום ומסרו: "אנו קוראים לנתניהו, גלנט ויו"ר ועדת חוץ וביטחון חה"כ אדלשטיין להרים את הכפפה, ולקיים דיון אמיתי ושקוף בוועדה כדי שנבחרי הציבור והציבור עצמו יזכו לתמונה אמיתית של הכשירות הצה"לית".
אמש פרסמנו ב"חדשות סוף השבוע" כי גורם ביטחוני בכיר הזהיר כי "כשירות הצבא, בדגש על חיל האוויר, הפכה לשיקול מרכזי בכל אישור של תוכנית מבצעית, והפגיעה מעמיקה ככל שהזמן עובר".
גורמים בצמרת מערכת הביטחון הבהירו כי הם בטוחים שרק ראש הממשלה בנימין נתניהו יוכל לבלום את ההידרדרות בכשירות, והוסיפו: "הוא חייב להתייחס להתרעות ולסכנה. עליו לפעול להשגת פשרה או להודיע על עצירת החקיקה. גם אם עכשיו הוא מובל - הוא יכול וחייב להוביל".
בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בקבינט דרשו כמה שרים לקבל עדכון על מצב הכשירות בצה"ל, אך ראש הממשלה נתניהו דחה את הבקשה בטענה ש"הדברים אחר כך דולפים".
תגובת דובר צה"ל: "הפרסום על תיאום מהלך ציבורי פומבי בין ראשי ארגוני הביטחון משולל כל יסוד. הרמטכ"ל פועל למימוש אחריותו וסמכותו מול הדרג המדיני".
תגובת השב"כ: "הפרסום אודות מהלך פומבי מתואם של ראשי ארגוני הביטחון - אינו נכון. ראש השב"כ מציג עמדותיו והמלצותיו בדיונים ביטחוניים סגורים ובפני דרג מדיני בלבד".
תגובת ראש המוסד: "הידיעה בדבר תיאום זרועות הביטחון בנוגע לפגיעה בכשירות הצבא אינה נכונה, ולא משקפת את עמדת ראש המוסד, אותה הוא מבטא בפורומים הביטחוניים ומול הדרג המדיני ולא בתקשורת".