ראש המוסד לשעבר שבתי שביט הלך אתמול (שלישי) לעולמו בגיל 84. שביט כיהן בתפקיד תחת שלושה ראשי ממשלה - יצחק שמיר, יצחק רבין ושמעון פרס, בין השנים 1996-1989. שביט ז"ל נפטר במהלך חופשה פרטית באיטליה, שם לקה בהתקף לב.

בהודעה שהוציא לארגון, ראש המוסד הנוכחי דדי ברנע ספד לשביט וכינה אותו "אחד מעמודי התווך של עולם המבצעים, המודיעין, והביטחון האסטרטגי של מדינת ישראל". עוד אמר עליו ברנע כי היה "מפקד וראש מוסד אמיץ, ערכי, מסור ומוערך אשר הקדיש את חייו למדינת ישראל ולביצור ביטחונה".

שר הביטחון יואב גלנט ספד גם הוא: "כואב את מותו של שבתי שביט, ראש המוסד לשעבר, מטובי בניה של מדינת ישראל. בהמשך שר הביטחון שיתף: "כקצין צעיר בשייטת זכיתי להכיר את שבתאי ולהתרשם מעומק יכולותיו ומן התחכום שליווה את פעילותו. שבתאי כדרכו, תמיד שקול, קר רוח ומאוזן. ‏יהי זכרו ברוך". ראש האופוזיציה יאיר לפיד כתב עליו בטוויטר שהיה "איש מבצעים משכמו ומעלה, אמיץ ומסור לארגון ולמדינה", ושלח תנחומים למשפחתו.

שבתאי שביט (צילום: נועם רבקין, פלאש 90)
שביט ז"ל | צילום: נועם רבקין, פלאש 90

שביט נולד בנשר בשנת 1939 ולמד בבית הספר "הריאלי". לאחר התיכון היה בין הראשונים לשרת בסיירת מטכ"ל כשהוקמה. לאחר שחרורו, למד מזרחנות באוניברסיטה העברית בירושלים. שנים לאחר מכן עשה את תארו השני במנהל ציבורי באוניברסיטת הרווארד. 

השירות במוסד

את תחילת דרכו במוסד עשה שביט בשנת 1964 בתור קצין איסוף של ה"צומת" באיראן ופעל תקופה בחבל כורדיסטן. לאחר מכן סלל את דרכו, במשך יותר משלושה עשורים, במגוון תפקידים מבצעיים ופיקודיים בארץ ובחו"ל - ובראשם ראש אגף קיסריה ומשנה לראש המוסד.

בתקופת כהונתו כראש המוסד, פעל שביט להרחבה וחיזוק של היחסים החשאיים בין המוסד לארגונים ומדינות במרחב האזורי והגלובלי, בהם סין שנפתחה לעולם ומדינות מזרח אירופה, שהיוו עד אז חלק מהגוש הסובייטי לשער שהתפרק. בראש פעולותיו נמנית תרומתו לכינון הסכם השלום שנחתם בין ישראל לירדן, שקודם לכן הודקו הקשרים בין המדינות תחתיו באופן חשאי. לאחר חתימת הסכם אוסלו, כאשר עלתה ההזדמנות ליצור קשרים עם מדינות מוסלמיות, הארגון תחתיו החל לפעול למען יצירת קשרים אלו וביסוסם.

שביט בחייו הציבוריים

לאחר פרישתו, שביט מונה למנכ"ל מכבי שירותי בריאות, אך בו בעת המשיך לתרום רבות לשימור המורשת והידע הארגוני במוסד - וחנך דורות של ראשי מוסד ומפקדים בארגון. שביט כיהן כנשיא אגודת הגמלאים של המוסד במשך שנים ארוכות וראה בכך שליחות חשובה. במשך שנים רבות ייעץ לוועדת המשנה של השירותים החשאיים של ועדת חוץ וביטחון של הכנסת.

 

 

במקביל, שביט תפקד כיו"ר וראש הוועד המנהל במכון למדיניות נגד טרור (ICT), באוניברסיטת רייכמן, שם ספדו לו: "שבתי, מטובי בניה של מדינת ישראל, מראשוני הלוחמים בסיירת מטכ"ל. עם פרישתו מהמוסד בשנת 1996 היה שבתי ממייסדי המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטה ומאז במשך 27 השנים האחרונות פעל רבות לקידום המכון ותרם מהידע והניסיון הרב שלו למיגור הטרור בישראל ובעולם. עם לכתו של שבתי מדינת ישראל איבדה לוחם עז נפש ואוניברסיטת רייכמן איבדה שותף לדרך וחבר יקר".