רגע לפני יום כיפור, ראשי ארגוני הטרור נועדו זה עם זה בביירות והחליטו לפרסם בפומבי תמונות מהמפגש המשותף, תוך שהם משגרים מסר מאיים לישראל, לפיו הם מגבירים את ההסלמה הביטחונית. מה עומד מאחורי ההצהרה והתזמון? N12 עם הסיבות, החשש בקרב תושבי העוטף והתרחישים האפשריים.

תמונת מצב

  • כבר שבועיים שמדי יום, ברצף, מאות צעירים פלסטיניים מקיימים התפרעויות על הגדר בגבול רצועת עזה - שבהן הם מבעירים צמיגים ומיידים מטענים לעבר כוחות צה"ל. בימים האחרונים פעילי טרור מעזה אף משגרים בלוני תבערה לעבר יישובי העוטף, כאשר חלקם הובילו לשרפות - לראשונה זה שנתיים.
  • כסנקציה: החליטו במערכת הביטחון לסגור את מעבר ארז לכניסתם של 18 וחצי אלף פועלים מעזה שעובדים בישראל. בפועל, המעבר סגור כבר 12 ימים, מאז הסגר שהוטל בראש השנה ואמור היה להיפתח עם צאת החג, אלמלא היו נמשכות ההתפרעויות על הגדר.
  • בפועל, חמאס ממשיך לשחרר את הרסן ולתדלק את ההתפרעויות על הגדר. הוא שולח את הצעירים כמנוף לחץ על ישראל, בשעה שאלפי הפועלים העזתיים נאלצים להישאר בבתיהם ולהפסיד עוד יום עבודה. הנזק שנגרם לכלכלה העזתית הוא כבד ומוערך בכ-11 מיליון שקלים מדי יום.
  • בצל המתיחות בדרום: תור וונסלנד, שליח האו"ם למזרח התיכון, יגיע היום לביקור ברצועת עזה - בניסיון לקדם רגיעה.

התושבים שחיים בעוטף עזה מעידים כי ההסלמה מורגשת בשטח, וחוששים מהעתיד לבוא. רתם כץ, חבר קיבוץ נחל עוז, סיפר: "בשבוע האחרון שמענו כל ערב פיצוצים. הרבה רעשי רקע, לא חושב שהיה ערב שלא שמענו את זה. שומעים בעיקר הדי פיצוצים, לפעמים חזקים יותר ולפעמים פחות. לפעמים מתגנב לו גז מדמיע מהפינויים של הצבא, ריחות, מידי ערב". 

מירית וולך מקיבוץ ארז סיפרה: "יש תחושה של מי יודע מה יילד יום, שאולי מחר צריך לארוז. תחושה של חוסר מוצא, שכבר היינו בסיפור הזה. הייתי רוצה לדעת שהמנהיגים שלנו יודעים להוביל אותנו למקום טוב יותר. הילדים שלי עוד לא גמרו לאבד ולעכל את המלחמה האחרונה שהייתה כאן בסך הכל לפני ארבעה חודשים, התדירות הולכת ומתקצרת וזה נורא קשה להמשיך ככה". מורן פרייבך המתגורר בקיבוץ נחל עוז הוסיף: "אני יודע בכל רגע נתון איפה כל אחד מהילדים שלי נמצא", הוסיף . "אם יש צבע אדום אנחנו רצים למיגונית. ככה אנחנו מתנהלים ביום יום, גם באופן לא מודע אנחנו אומרים לעצמנו 'אם יש צבע אדום אתה הולך לשם או לשם'".  

הפרחת בלוני תבערה בגבול רצועת עזה
הפרחת בלוני תבערה בגבול רצועת עזה

פסגת הפלגים בלבנון

  • בסוף השבוע שעבר התכנסו בכירי ארגוני הטרור לפגישה משותפת שהתקיימה בביירות, שאותה הם הקפידו לתעד, ובה נכחו: מספר 2 בחמאס סאלח אל-עארורי, מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי זיאד א-נח'אלה וסגן מזכ"ל החזית העממית, ג'מיל מזהר, לצד בכירים נוספים בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי.
  • בהודעה המשותפת שיצאה בסיום המפגש הדגישו את "חשיבות ההסלמה בפעילות הטרור" וציינו כי הוחלט לחזק את התיאום ביניהם. עוד נכתב כי הם דנו בדרכים להתמודד עם פעילות צה"ל בשטחים, בהר הבית, האיומים מפני חזרת החיסולים והמדיניות כלפי האסירים הביטחוניים.
סלאח אל-ערורי, זיאד אל-נחלה וראשי ארגוני טרור
סלאח אל-ערורי, זיאד אל-נחלה וראשי ארגוני טרור נוספים, ביירות

למה דווקא עכשיו?

  • המחלוקת מול קטאר - המענק הקטארי אומנם נכנס לרצועה בראש השנה במתכונתו הנוכחית, אך בשל יוקר המחיה - חמאס קיצץ את המשכורות לפקידיו והודיע כי הם יקבלו החודש רק 55% מהן. לנוכח העלייה במחירים, חמאס דרש מקטאר הגדלה של סכום המענק כדי שיוכל לשלם לפקידיו - אבל נתקל בסירוב. על כן, הוא מנסה "לעשות שרירים" ולהשתמש במנוף לחץ על ישראל כדי שתלחץ על קטאר.
  • לגזור את הקופון - יחיא סינוואר צופה במצב בישראל, שמתמודדת עם משבר פנימי ממושך, לצד הסלמה ביהודה ושומרון, מתיחות בגבול לבנון ובמקביל, פועלת כדי לקדם נורמליזציה עם סעודיה. ניתן להעריך כי הוא סבור שישראל לא מעוניינת בהסלמה בדרום ומפעיל עליה לחץ - בניסיון לגזור עוד הטבות כלכליות. כך למשל, הוא רוצה שתוגדל מכסת הפועלים העזתיים ללפחות 20 אלף.
  • סוגיית הר הבית - ארגוני הטרור, בנוסף למצרים ולסעודיה, כבר הספיקו לגנות את עליית היהודים להר הבית ומזהירים מפני הבאות במקום הקדוש. מבחינת חמאס אל-אקצא הוא "דגל אדום", ספינת הדגל שלהם - כאשר כל תזוזה בו עלולה להצית את הגפרור. סביר להניח כי בשבוע הבא המתיחות בהר הבית רק צפויה לגבור בשל אירועי חג הסוכות, בהם קיום ברכת הכהנים.
  • להזהיר את ישראל - באמצעות ההצהרה המשותפת של ארגוני הטרור, יש כוונה לאותת לישראל שהם עומדים על המשמר ולהרתיע אותה מפני חזרה לחיסולים הממוקדים שעלתה לאחרונה בקבינט. אסמאעיל הניה עצמו אף הגדיל לעשות ובירך את המתפרעים על הגדר: "מצדיע למתקוממים שדורשים לסיים את המצור".