התיעודים שחמאס רוצה לטשטש: בהיעדר אופק כלכלי, ולנוכח התגברות העוני והאבטלה ברצועת עזה, עשרות אלפי צעירים עזתיים, מתוסכלים מהמציאות שבה הם חיים - והחליטו שהם לא מוכנים לכך יותר. עוד ועוד בוחרים לעזוב את הרצועה דרך מעבר רפיח, למען עתיד אחר. מבט מבפנים לתופעה שמעוררת מחדש את הביקורת נגד ארגון הטרור - והנתונים מהדוח של מרכז המידע למודיעין ולטרור ע"ש אלוף מאיר עמית.
מאז 2007: כ-350 אלף צעירים היגרו מעזה לחו"ל
קשה לאמוד את ממדי התופעה, משום שבאופן טבעי חמאס לא מפרסם מספרים מדויקים. אולם, על פי ההערכות - מאז השתלטות חמאס על עזה בשנת 2007 היגרו מרצועת עזה לחו"ל כ-350-250 אלף צעירים, בני 30-18. יעד ההגירה הראשוני של הצעירים הוא טורקיה כשהכוונה היא להמשיך משם ליעדים אחרים, בעיקר באירופה וקנדה.
הנושא עלה לאחרונה שוב לכותרות, לאחר שבתחילת החודש התפתחו עימותים אלימים בין מאות צעירים פלסטינים לבין מאבטחים במשרד הנסיעות בעזה, שקיבל זיכיון להנפקת ויזות לטורקיה. באירועים נפצעו כמה צעירים ונגרם נזק למשרדי החברה. בעקבות כך, הופסקה הנפקת הוויזות בידי טורקיה והיא חודשה רק כעבור כשבוע.
התופעה ההולכת וגוברת וההתקהלות מול משרדי החברה, ממחישה את היקף הביקוש לוויזות. כך למשל דווח כי בשבוע אחד התקבלו 18 אלף בקשות הגירה לטורקיה וכי 83 אלף עזתיים נמצאים ברשימת המתנה כדי לצאת מהרצועה דרך מעבר רפיח. גם בדיקת נתוני הגלישה, מצביעה על עלייה משמעותית בהיקף החיפושים של המילה "הגירה" בקרב גולשים פלסטינים.
"ההתעלמות מהנושא תחריף את המשבר ותגרום לעלייה בפשיעה"
צלאח עבד אל-עאטי, פעיל זכויות האדם, התייחס לתפעה המטרידה ואמר כי "הנטייה ההולכת וגוברת של צעירים להגר אל מחוץ לרצועה ושל חלק מהם להתאבד מבשרת על סכנה גדולה למציאות החיים בעזה". לדבריו, ההתעלמות מהנושא מצד הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים - "תחריף את המשבר ותגרום לעלייה בפשע".
מה עומד מאחורי התופעה?
- המצב הכלכלי: כ-60% מתושבי עזה חיים מתחת לקו העוני, מהיד אל הפה ו-75% מהצעירים המשכילים ברצועה, בוגרי האוניברסיטאות, סובלים מאבטלה (מעל שני שליש מהצעירים) וחסרי פרנסה. אלו מאות אלפים שמתוסכלים מיוקר המחייה, מהיעדר מדיניות טיפול סוציאלי ורמת השירותים הנמוכה - ומחליטים להגר.
- סיבות פוליטיות: הצעירים בורחים מהמציאות הפוליטית שבה הם חיים, בהיעדר אופק מדיני ופוליטי או אחדות לאומית, תוך שמלווה אותם תחושה שהמצב לא הולך להשתנות בקרוב.
- המשבר החברתי: האבטלה שממנה סובלים מאות אלפי צעירים שמסיימים את לימודיהם באוניברסיטאות ונותרים ללא עבודה - מוביל לא אחת לבעיות חברתיות, למריבות במשפחה וגם לעלייה בגיל הנישואים ובשיעור הגירושים בגלל המחסור בעבודה ובפרנסה.
בחמאס פועלים כדי לעמעם את ממדי התופעה ומאשימים כי הדיווחים על עלייה בהגירה מעזה הם ניסיון של גורמי הביטחון ברשות הפלסטינית להכפיש את ממשל חמאס, להציג את כישלונו בניהול הרצועה ובכך להתסיס את תושבי עזה נגדו.
המשרדים לא עומדים בעומס, אלפים ממתינים לאשרות
כתבת תחקיר שפורסמה לאחרונה בעיתון אל-איאם חושפת כי ב-7 בחודשים האחרונים נרשמה עלייה ניכרת במספר הצעירים שמהגרים מהרצועה ובכמות המבקשים לעזוב אותה, בעיקר לאירופה ולקנדה. התחנה הראשונה בדרכם של הצעירים, המשרדים שמעניקים אשרות מסע לטורקיה - לא עומדים בעומס ואלפים ממתינים בטורקיה כדי להשלים את המסע ליוון.
מחמד אבו ג'יאב, חוקר לענייני כלכלה מעזה, ציין כי תופעת הגירת הצעירים מרצועת עזה רשמה גידול חסר תקדים במהלך העשור האחרון. לדבריו, למרות הסכנות בדרך וחוסר הבהירות לגבי עתידם במדינות היעד, "הצעירים מתעקשים לעזוב את רצועת עזה בחיפוש אחר הזדמנויות טובות יותר".
"מרגיש שההגירה מדבקת, מספר המבקשים לצאת רק גדל"
אבו ג'יאב הוסיף כי אם הרשויות המוסמכות רוצות להילחם בתופעה, עליהן לדאוג "ליצירת מקומות עבודה ותקווה לעתיד, ואימוץ תוכניות ואסטרטגיות שיטפלו בבעיות הצעירים ויגבשו פתרונות לגידול במספר בוגרי האוניברסיטאות שאינם מוצאים תעסוקה". לדבריו, רוב הצעירים המהגרים, אם לא כולם, לא היו עוזבים אם הם היו מוצאים מקום עבודה שיבטיח להם עתיד וכבוד.
פאדי מצבאח, צעיר המתגורר במחוז ח'אן יונס, סיכם: "חלק מהרחובות בבלגיה החלו להיקרא על שם משפחות עזתיות, בשל המספר הרב של תושבי ח'אן יונס המתגוררים בהם. אני מרגיש שההגירה מדבקת, כי הגירת הקבוצות הראשונות בין השנים 2014-2010 עודדה רבים לצאת. התהליך נמשך עד היום ומספר המבקשים רק הולך וגדל".