עדות מבפנים: מפקד בסיס חצרים, תת-אלוף גיא דוידסון, התייחס בריאיון מיוחד למשבר בחיל האוויר ולאי התייצבותם של מילואימניקים רבים בטייסות. "יש חלקים בפאזל השלם שנפגעו או שהאתגר בהם גבוה יותר מחלקים אחרים", סיפר דוידסון. "שם אנחנו מתמקדים, כצבא, כחיל - כדי לצמצם את הפערים".
כחלק מהסיור שערכנו בבסיס, ביקרנו גם בטייסת 69. 37 מתוך 40 מילואימניקים בטייסת הזו הובילו את המאבק במהפכה המשפטית, ובעקבותיהם הלכו אנשי צוות רבים בחיל האוויר. "הטייסת הזאת לא יכולה להפסיק לפעול, ולא יכולה להפסיק להיות כשירה למשימותיה", הבהיר מפקד הבסיס. "הטייסים שומרים על כשירות ברמה מאוד מאוד גבוהה ומשתתפים בביטחון השותף. אני לא יודע מה יוליד יום. אנחנו עוסקים בזה, עד הדרג הכי גבוה בצבא".
בריאיון ששידרנו הערב (חמישי) ב"מהדורה המרכזית", סיפר תת-אלוף דוידסון כי בעקבות המשבר ופגיעתו בשגרת האימונים "בוצעו במערכים וביחידות מסוימות בחיל אי אלו התאמות, זה בקטן. בגדול, אנחנו ממשיכים להתאמן בלילות ובימים וממשיכים גם לפעול מבצעית".
"כשירים מבצעית, אבל התמונה דינמית"
על הכשירות למבצע באיראן אמר מפקד הבסיס: "בלי להיכנס לתרחיש מבצעי כזה או אחר, אני יכול להגיד שאנחנו כשירים מבצעית לבצע את המשימות שלשמן אנחנו מתאמנים לילות כימים, אבל התמונה היא דינמית. המשימה שלנו כמפקדים, מפקד הטייסת, מפקד חיל האוויר, דרכי ועד לרמטכ"ל, היא לשקף את התמונה בצורה הכי מדויקת שאנחנו יכולים כל העת".
במהלך הסיור עברנו בבית הספר לטיסה, שחווה את הפגיעה הקשה ביותר בעקבות מחאת המילואימניקים. 60% מהמדריכים בביה"ס הודיעו שלא יתייצבו. במקומם, נקראו טייסים בסדיר למלא את השורות. "כולם נרתמים וכולם עוזרים, על אף האתגרים. ביצענו התאמות, כמו הכוח הסדיר, שמופיע יותר שעות וימים בבית הספר לטיסה ועוסק בהדרכה יותר ממה שעשה לפני כן. העומס על לובשי המדים בהחלט עלה, אבל זה לא אתגר שעוצר אותנו. זה דורש הירתמות חילית, אבל זה מבוצע היטב".
לדבריו של דוידסון, הדרג הפיקודי מקיים שיח שוטף עם המילואימניקים שהודיעו על אי-התייצבותם לשירות. "זה סרט, לא סנאפשוט. האתגר פה הוא לא אנחנו והם, אנחנו אויבנו חס וחלילה. זו משפחה, הכול בתוך המשפחה. כשמישהו מהמשפחה שלך אומר לך שיש לו בעיה אז הדבר האחרון שאתה עושה זה לסובב את הראש ובהינף יד מוציא אותו מהמשרד. אנחנו קשובים, מייצרים שיח ומנסים להסביר ולשכנע שאסור שהמשפחה תתפרק", אמר.
כנשאל אם התאכזב מהחלטתם של הטייסים, ששירתו במילואים, השיב מפקד בסיס חצרים: "רציתי להגיד שאין מקום להכניס אמוציונליות, אבל במשפחה, מן הסתם, יש גם אמוציונליות. זה לא מאכזב אותי, אלו סיטואציה ואתגר שבהחלט משפיעים. אני חושב שכולם הופתעו מהתגובה שלהם. כמפקדים הופתענו, ואני חושב שגם המילואימניקים עצמם הופתעו. האנרגיה הזאת שנכנסה לתוך המחלוקת לקחה אותנו לכיוונים שונים וכולנו למדנו כמערכת שלמה איך להתנהל ולהתפתח, זה עדיין לא סוף פסוק".
"ביקורות הח"כים שוברות את החומה הבצורה בין המחלוקות לעבודתנו"
בזמן הצילומים שלנו בבסיס, פורסמו דיווחים זרים על תקיפות של חיל האוויר. "אלה האנשים שמבצעים את העבודה הזאת, יחד עם שאר חיל האוויר. בימינו, כל החיל פועל ופועל הרבה. האתגר הביטחוני סביבנו רק הולך ומתעצם. אנחנו עדיין מדינה קטנה ואנחנו עדיין מוקפי באויבים, ועדיין לא רוצים אותנו כאן. ברשות המטריה הזאת עומדת איראן וחיל האוויר הוא אופרטור מרכזי".
מאז החלה מחאת המילואימניקים, חברי כנסת שונים מטיחים ביקורות חריפות באנשי חיל האוויר ובטייסים בפרט, בהם, השר שלמה קרעי, שאמר בריאיון לחדשות 12 כי "אנחנו לא צריכים אותם, נסתדר בלעדיהם". דוידסון התייחס לכך, ואמר: "התפקיד שלנו הוא לייצר חומה בצורה וירטואלית בין המחלוקות בתווך האזרחי-מדיני-פוליטי, לבין מה שאנחנו עושים כאן ביום יום. בהיבט הזה, זה בהחלט שובר לנו את החומה הבצורה. אנחנו הרי אמורים להיות חלק מהפתרון כצבא העם ולא חלק מהבעיה. כאן יש מי שמכניס אותנו לתוך הדבר הזה, בלי לתפוס צד כזה או אחר. זה צבא העם ואנחנו צריכים לשמר עצמנו ככאלה ודרך זה אולי באמת להיות חלק מהפתרון".
"אנחנו כחיל האוויר יודעים גם להסתכל פנימה, לתחקר ולסמן מה עשינו טוב ומה עשינו פחות טוב. מה צריך לשנות, מה צריך לשפר", הוסיף תת האלוף. "לא עושים את זה בסקנציות, ולא עושים את זה בפעולות חדות. אנחנו מתאמצים להתנהל בקור רוח ובשום שכל".
על חוק הגיוס או חקיקה חד-צדדית של הקואליציה הוא אמר: "הלקחים מהחודשים האחרונים נלמדו היטב. אנחנו מבינים שלא נוכל להוריד את הרגל מהגז. התובנה הכי חשובה שלי מהימים האלה היא שאין תחליף לחיל האוויר ואין תחליף לצה"ל. אחנו צריכים לעשות כל שביכולתנו כדי להוציא עצמנו מהמחלוקת. זו משפחה כל כך חזקה וכל כך מלוכדת וכל כך מופלאה שאני לא מוטרד מכאלה שמנסים לייצר סדקים או להפריד את המשפחה הזאת, זה לא יקרה".