מחומת מגן ועד בית וגן: כבר שבועות ארוכים שגם בשטחים יודעים - השאלה היא איננה אם צה"ל יפעל בג'נין, אלא מתי. בשנה וחצי האחרונות ג'נין הפכה יותר מאי פעם למעוז טרור חריג בנוף, שאין שני לו בשטחים. מקום שבו זמן ממוצע לירי על חיילי צה"ל נע בין 5 ל-10 שניות, ושבו מפתחים מעבדות נפץ שהולכות ומשתכללות בקצב מסחרר.
מבצע "בית וגן" - סיקור נרחב ב-N12
- צה"ל במבצע מיוחד בג'נין: כל הפרטים על המבצע
- נתקלו בחמושים - והגיבו באש: תיעוד מליל הלחימה
- היעד הראשון בג'נין: מפקדה שהוצבה ליד בי"ס
- השלב המורכב עוד לפנינו | פרשנות ר' אמ"ן לשעבר
- נתניהו בתגובה ראשונה למבצע: "נמשיך ככל הנדרש"
על פי הערכות במערכת הביטחון הישראלית, במחנה הפליטים מוחבאים לא פחות מ-2,000 כלי נשק. לעומת זאת, בתוך ג'נין מדברים על מספרים גבוהים בהרבה. שם, מעריכים כי מדובר בסדר גודל של כ-5,000 נשקים, שחלקם הגדול מוחבא.
בנפת ג'נין כולה ישנם כ-40 אלף בני אדם, ובתוך מחנה הפליטים מתרכזים כ-11 וחצי אלף פלסטינים. נתון שהופך אותו לאחד המקומות הצפופים ביותר ביהודה ושומרון. זאת למרות שבשנת 2002, במהלך מבצע "חומת מגן", מחנה הפליטים נהרס כליל. נכון להיום, המצב הכלכלי במחנה הפליטי קשה, ואחוז האבטלה בו עומד על 35%.
שש שנים אחורה
מאז ומעולם נחשב מחנה ג'נין לסמל ההתנגדות בשטחים, אלא שלאחר מבצע "חומת מגן" השקט חזר לעיר. בשלב מסוים, לקראת סוף העשור הקודם, היא אף נחשבה לאחת מבירות הקניות והבילוי האהובות על ערביי ישראל.
בריאיון שקיימנו רק לפני 6 שנים בג'נין סיפר אחד התושבים: "ערביי ישראל מייצרים לנו כאן הרבה עבודה, ביום שבת כשהם באים, כולם כאן עובדים". עוד הוסיף אז כי "אין כבר כוחות ההתנגדות, תחמושת ונשק. זה נעקר מהשורש ב-100% אחוז.
הקורונה - וההחלטה הדרמטית
אלא שאז הגיעה הקורונה והביאה איתה משבר כלכלי חריף. תושבים רבים מצאו את עצמם ללא עבודה, ובמקביל – קרה דבר נוסף: יושב ראש הרשות הפלסטינית הכריז שהתיאום הביטחוני עם ישראל ייפסק. זאת בתגובה לכוונתה הממשלה לספח שטחים ביהודה ושומרון במסגרת "עסקת טראמפ".
הפלסטינים זעמו על הכוונה לספח חלק משטחי C, שנמצאים בשליטה ישראלית, והגיבו בהפסקת התיאום הביטחוני. בישראל לא נשארו חייבים ומנעו ממנגנוני הביטחון הפלסטיני להתפרס בשטחים – מה שהפך את ג'נין למוקד טרור, שבו גם לרשות הפלסטינית אין דריסת רגל.
לא מעט פעילי חמאס ופת"ח נוכחים כיום בג'נין, אולם הארגון הדומיננטי ביותר ששולט בה הוא הג'יהאד האסלאמי. הם גם אלה שהקימו לאחרונה את גדוד ג'נין – ארגון גג שמרכז תחתיו את כל החמושים במחנה.
מי שעוד מעורבות בג'נין בחודשים האחרונים הן איראן וחיזבאללה, שמעבירות לתושבים כסף רב. עם הכסף הזה מגייס הג'יהאד האיסלאמי מגייס צעירים פלסטינים חדשים – צעירים ברובם, רוכש נשק ומפתח את מעבדותיו.
הדור שלא ידע את צה"ל
אותם צעירים שגויסו הם למעשה אלה שעומדים בימים אלה מול צה"ל. מרביתם נולדו בזמן האינתיפאדה השנייה או אחריה. רובם לא ביקרו בישראל מעולם ואינם יודעים את כוחם של צה"ל והשב"כ. כמו כן, הצעירים החדשים לא מכירים במנגנוני הביטחון הפלסטיניים או בתנזים (הפלג הצבאי של תנועת פת"ח) – ומנוכרים להנהגות המקומיות.
בחודשים האחרונים הם עשו הכול כדי לבצר את המחנה מפני צה"ל: תלו יריעות ברזנט כדי למנוע מחיישנים אלקטרוניים למפות את הסמטאות, הקימו מעבדות נפץ שהלכו והשתכללו – ואפילו ניסו לפתח נשק תלול מסלול. כעת, האתגר הגדול של ישראל הוא להצליח להשאיר את הלחימה מקומית ומוכלת בתוך ג'נין ולמנוע הסלמה בגזרות נוספות כמו עזה, לבנון או אזורים נוספים ביהודה ובשומרון.