הדוח החדש של סבא"א (הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית) מעורר חשש שאיראן תשיג פצצה גרעינית. בינתיים בישראל גם עלה שייגובש הסכם גרעין חדש בין איראן לארצות הברית, מומחים ששוחחו היום (שישי) עם N12 הסבירו מה המשמעות שמאחורי הנתונים המדאיגים שפורסמו, מהן נורות האזהרה - ולמה חשוב לשים לב.
"מאז קיץ 2019, ברגע שאיראן החליטה להפר את הסכם הגרעין בתגובה על הפרישה האמריקנית, יש לנו תהליך מתמשך של צבירת יכולות שרק הולכת ומתקדמת כל הזמן", אומר ד"ר רז צימט, מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) וממרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת ת"א. "ברור שמדוח לדוח של סבא"א מצבנו מידרדר, כי האיראנים צוברים יותר ויותר אורניום מועשר".
מה הממצא הכי מטריד מהדוח?
"נכון להיום, יש בידי איראן אורניום מועשר בסך של פי 23 ממה שמותר לה, ומתוך זה, מה שיותר מטריד זה 114 ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 60% - מה שמקרב אותם כמובן לסף-גרעיני צבאי".
למה חשוב לשים לב חוץ מהעשרת האורניום?
"מרכיב ההעשרה קריטי לפצצה גרעינית, אבל הוא כשלעצמו לא מספיק. מבחינת הכוונות - לא חל שינוי בהערכה המודיעינית של האמריקנים והישראלים. למיטב ידיעתנו, איראן עדיין מעוניינת ככל הנראה בסף-גרעיני, אבל מבלי לפרוץ קדימה לנשק גרעיני".
ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן ממרכז עזרי באוניברסיטת חיפה ומחברת הרומן ההיסטורי "המלכה", מבהירה: "הנקודה שחשוב להבין היא שלפי הסכם הגרעין עצמו יש סעיף שאם צד אחד נסוג מההסכם, אז גם לצד השני מותר וטראמפ היה זה שנסוג ממנו ראשון. מבחינת הרפובליקה האיסלאמית, היא פועלת באופן חוקי".
"בשנה האחרונה היו דיבורים על החייאת הסכם הגרעין ואחת מדרישות הקדם שלא הצליחו לקבל הייתה התחייבות שהצד השני יעמוד בהסכם", היא ממשיכה. "יש סברה שלפיה מדינה שיש לה גרעין לא תתקוף את שכנותיה שגם להן יש גרעין, אבל החשש העיקרי הוא מתרחיש שבו הם יחליטו לשלוח טיל על ישראל ולהתאבד יחד עם המנהיגים שלהם", אומרת ד"ר עילם גינדין ומציינת: "זהו תרחיש קיצוני אבל אפשרי".
סיקור N12
- הפגישה הביטחונית של בכירים אמריקנים וישראלים
- בישראל נערכים לחתימה על הסכם - וגם לתקיפה
- בצל הדוח המדאיג של סבא"א, השר גלנט מאיים
- הלו"ז לפצצה - וההיערכות: ההתקדמות האיראנית
ד"ר צימט מצביע על שני רכיבים מהותיים בתוכנית הגרעין. "הראשון הוא פיתוח מתקן הנפץ הגרעיני עצמו והרכיב השני הוא הרכבה של אותו מתקן על טילים בליסטיים. אלו שני מרכיבים קריטיים שדורשים זמן וזה תלוי מה האיראנים רוצים", הוא מסביר. "אם הם רוצים רק להציג יכולת של מתקן נפץ גרעיני, אז זה כנראה תהליך יותר קצר שיכול להימשך חודשים או חצי שנה. אולם הגעה ליכולת מבצעית מלאה של טילים נושאי מתקנים גרעיניים - יכולה לקחת שנתיים".
הוא מבהיר כי בדוח החדש של סבא"א "אנחנו מקבלים עוד חיזוק לכך שהאיראנים מתקרבים מאוד לסף-גרעיני צבאי, יש שאומרים כבר נמצאים - אבל זה עדיין לא אומר שהאיראנים דוהרים לנשק גרעיני כי הם לא החליטו", ולמרות זאת, ד"ר צימט מנסה לצנן את הדאגה. "בסוף אי אפשר להתעלם מהמצב שאיראן היא המתקדמת ביותר מבחינת תוכנית הגרעין אי פעם, וזה רק הולך ומחריף".
אז מה האופציות שעומדות כרגע על השולחן?
צימט: "הדרך היחידה שהייתה נראית אפשרית לגלגל לאחור את היכולות האיראניות היא חזרה להסכם הגרעין, אבל זה לא משהו שכרגע עומד על הפרק. גם הדיבורים בימים האחרונים זה איזשהו מנגנון שבמסגרתו האמריקנים יפשירו כספים איראניים - ובתמורה האמריקנים יקפיאו באופן חלקי את העשרת האורניום לרמה של 60%, אבל יש כבר כמויות שהם צברו".
מה אומרים האיראנים שמתנגדים למשטר על מרוץ החימוש?
עילם גינדין: "אני שומעת מאותם איראנים שהם יודעים שאם לא ייקחו בחשבון את זה שישראל תשלח טיל, אז המזרח בתיכון שטוח יחסית וזה ישר יגיע לאיראן. הם גם אומרים שכל השכנות שלהן מתחמשות ורק להם אסור".
ד"ר מאיר ג'בדנפר, ילד איראן ומומחה בבית בספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, טוען כי "אנשי המשטר מרוויחים מיליוני דולרים לפחות מכך שהם עוקפים את הסנקציות, הם מבריחים נפט ומוצרים דרך הערוצים שלהם ומקבלים אחוזים גדולים מאוד מכל הברחה. ח'אמנאי לא רוצה לעצור את זה עכשיו כי הוא תלוי בנאמנות של האנשים האלה, בעיקר אחרי המחאה שראינו".
ד"ר ג'בדנפר סבור כי "מה שקורה עכשיו עם המדיניות של הממשלה הנוכחית לא רק מאתגר את היחסים שלנו עם ארה"ב - אלא גם משרת את האינטרסים של המשטר האיראני. זה מדאיג, אנחנו צריכים לשפר ולחזק את מערכת היחסים עם האמריקנים".
באילאף הסעודי דיווחו מפי מקורותיהם כי ארה"ב ואיראן על סף הסכם גרעין חדש. על פי גורם ביטחוני בכיר שציטט האתר, משלחת אמריקנית רמת-דרג ביקרה לפני כמה ימים בסולטנות עומאן, שם נפגשה עם משלחת איראנית - לצורך תיאום פרטי ההסכם. אין לדיווח אישור ממקור אחר.
על פי הדיווח, ההסכם המתגבש כולל הסרה מיד של כל הסנקציות שהוטלו על איראן ויאפשר העברה של כספים מוקפאים מבנקים עולמיים לטהראן. בתוך כך, "איראן תפסיק להעשיר אורניום ותעצור את תוכנית הגרעין, בנוסף לנסיגה הדרגתית מסוריה ומתימן, תפחית את המתיחות באזור ותקל על הניווט במפרץ", כך על פי הגורם. עוד דווח כי יתאפשר לאיראן לייצא נפט באופן חופשי.