על מבצע "בית וגן" שיצא לפועל הלילה (בין ראשון לשני) עבדו במערכת הביטחון במשך חודשים. מודיעין מדויק אפשר את מכת הפתיחה - הפצצת החמ"ל הפלסטיני שהיה מאחורי פעילות החמושים בעיר. בישראל מעוניינים כי הכניסה לעיר לא תביא להסלמה בשטחים, והצבא נערך לתגובות האפשריות לפעילות.
המודיעין למבצע נאסף במשך זמן רב. אגף המודיעין בצה"ל וגם השב"כ מיפו את מחנה הפליטים. בין היתר נאסף מידע על הפעילים המרכזיים ודירות המסתור שלהם. במהלך איסוף המודיעין עלה מידע על החמ"ל ממנו פועלים המחבלים – שם מועברות הפקודות לפעילים ולשם מגיעים תיעודים ממצלמות אבטחה בעיר.
הדרג המדיני החליט כבר לפני 10 ימים על היציאה למבצע. מה שהוביל להבנה כי יש צורך במיגור הטרור בעיר הייתה פעילות כוחות צה"ל בג'נין שהסתבכה לפני כשבועיים. הדרג המדיני קבע כי עיתוי המבצע ייקבע ברגע האחרון כדי לייצר גורם הפתעה.
תקיפה מהאוויר – צלפים נערכו על הגגות
מכת הפתיחה למבצע פגעה בחמ"ל של הפלגים הפלסטיניים. כוחות מסוערבים נכנסו בלילה אל העיר ואיתם צלפים שנפרסו על הגגות. ברגע שהחמ"ל הותקף מהאוויר – כוחות צבא נוספים נכנסו מכמה כיוונים. צלפים ומל"טים פגעו בחמושים שניסו לפגוע בכוחות הביטחון.
פעילות הצבא בג'נין כוללת גם ניקוי של העיר ממטענים שנמצאים מתחת לכבישים. החיילים, בעזרת טרקטור די-9, מרימים את הכביש ומפוצצים את המטענים באופן מבוקר, כך שכניסת הכוחות לעיר תהיה בטוחה יותר.
מטרות הפעילות
הצבא והשב"כ מעוניינים לפגוע בתשתיות הטרור של המחבלים ובהחזרת חופש הפעולה של צה"ל בג'נין. השב"כ הוא זה שדחף למבצע כבר זמן רב, והפעילות כולה ממוקמת במחנה הפליטים בעיר. בישראל לא מעוניינים שההסלמה תצא מגבולות ג'נין, והם נערכים לתגובה משמעותית יותר של המחבלים בעיר.
החברה שמרשתת את ג'נין – ומעורבת בפשיעה בישראל
חברת אל-מנאר הפלסטינית שממוקמת כקילומטר ממחנה הפליטים בג'נין מהווה כאב ראש "כפול" עבור ישראל. היא מכרה מצלמות אבטחה שרישתו את העיר, ובמקביל היא עוסקת בפעילות לא חוקית בשטח המדינה.
רישות ג'נין במצלמות אפשר לפלסטינים מודיעין בזמן אמת על פעילות כוחות הצבא שנכנסו לעיר, ואפקט ההפתעה עליו צה"ל הסתמך נפגע. השימוש במצלמות נהיה פופולרי מאוד ותיעודים של חיילים שמגיעים לעיר בכדי למגר טרור, מופצים במהירות בין התושבים.
תיעוד של כוחותינו האהובים פועלים ב-ג'נין. לטענת הערבים הם חשפו את הכוח באמצעות צילומי אבטחה pic.twitter.com/zTbw4yGmyb
— בז news (@1717Bazz) December 11, 2022
ג'נין מרושתת במצלמות אבטחה: תיעוד לוחמי המסתערבים לוכדים את המבוקש טלאל מנאסרה. להפעיל רמקולים ולשמוע את הלוחמים. pic.twitter.com/m1elbLuNpu
— מוקד הידיעות (גם בטלגרם) (@DkxNzXGjab3yWBG) December 11, 2022
אך בנוסף לפעילות תומכת הטרור של אל-מנאר, חברת המדיה מצאה לעצמה עיסוק צדדי ורווחי הרבה יותר: מכירת ממירים המשמשים לצפייה פיראטית לאזרחים ישראלים. ממירי ה-IPTV שהפכו למוצר נפוץ בישראל, משווקים ברשתות החברתיות בכמה מאות שקלים ליחידה ומאפשרים צפייה פיראטית בתכנים שמייצרות חברות התוכן הישראליות - ללא תשלום.
נגד אותה חברה בעייתית שעושה צרות לישראל באיו"ש ובשאר הארץ, פועל ארגון זיר"ה (זכויות יוצרים ברשת האינטרנט), שמגן על זכויות היוצרים הישראלים. הארגון שם לעצמו את חברת אל-מנאר כמטרה והוא פועל לסגור אותה, בשנה האחרונה הפעיל חקירות שאף גרמו לחברה לשנות את שמה כמה פעמים ולנסות להסתתר. "מעבר להפרת זכויות היוצרים של ספקי התוכן, חברת אל-מנאר הפלסטינית גם פוגעת בביטחון ישראל", מסר מנכ"ל זיר"ה עידו נתן. "ארגון זירה ימשיך ויפעל נגד אלה הפוגעים בזכויות יוצרים, מעל הכל ולפני הכל - אנו מחזקים את כוחות הביטחון בפועלם למיגור הטרור בצפון השומרון".
Our PSF colonel & one of the leaders of the battle of Jenin 2002, Muhammad Jabareen, volunteering among his resistance fighters from the different factions in monitoring the cameras to ensure the security situation in the camp, in fear of IOF infiltration
— Younis | يونس (@ytirawi) June 11, 2023
pic.twitter.com/6l7iWOKhDf
מתחילת המבצע לפנות בוקר הופצצו יעדי תשתית של ארגוני הטרור וכלי טיס תקפו מהאוויר יותר מעשר פעמים. כוחות צה"ל השמידו מעבדה לייצור ולאחסון מטענים, והלוחמים החרימו משגר רקטה מאולתר ואמצעי לחימה. גורם מדיני בכיר אמר כי לפי שעה מדובר במבצע מוגבל, ואין כוונה לגרור אותו לזירות נוספות. עם זאת, הוא הבהיר: "ג'נין לא תהיה עוד עיר מקלט לטרור".