איראן חשפה טיל בלסיטי בשם ח'יבר, בעל טווח של 2,000 ק"מ וראש נפץ של 1,500 ק"ג, כך דיווחה סוכנות הידיעות IRNA היום (חמישי). הטיל הוא הדור הרביעי של סדרת טילי ח'יבר - ובעל טווח מוגדל שיכול להגיע לישראל. לא בטוח שמדובר בשדרוג ביחס למלאי הקיים.
איראן הרחיבה את תוכנית הטילים שלה, במיוחד את הטילים הבליסטיים שלה, למרות התנגדות ארה"ב וביטויי דאגה מצד מדינות אירופה. לדברי גורמים בטהראן מדובר בתוכנית הגנתית בלבד שנועדה להרתעה. בטקס שלפני שיגור הניסוי, הוצב ליד המשגר גם דגם של הר הבית.
בתוך כך, צרפת גינתה את ניסוי הטיל הבליסטי, וכינתה אותו "הפרה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם". צרפת טוענת שניסוי טילים בליסטיים לטווח ארוך מדאיג אף יותר בהתחשב ב"הסלמה ללא הפרעה" של תוכנית הגרעין של איראן.
לאיראן אחת מתוכניות הטילים הגדולות במזרח התיכון. לטענתה הטיל החדש מסוגל להגיע לישראל ולבסיסי ארה"ב שנמצאים באזור המזרח התיכון. "המסר שלנו לאויביה של איראן הוא שאנחנו נגן על המדינה ועל הישגיה. המסר שלנו לחברינו הוא שאנחנו רוצים לעזור ליציבות האזורית", אמר שר ההגנה האיראני מוחמדרזה אשטיאני.
הטיל נקרא ח'יבר על שם קרב ח'יבר מסוף המאה השביעית לספירה, בימים הראשונים של דת האסלאם, שבו מוחמד וצבאו חיסלו רבים מבני הקהילה היהודית בחצי האי ערב. עד היום נחשב הקרב כסמל מוסלמי במלחמות נגד היהודים.
דברים אלו מגיעים לאחר שהרמטכ"ל הרצי הלוי התייחס מפורשות ביום שלישי לאויב האיראני ולהתפתחויות שליליות שעלולות להוביל לפעולה מצד ישראל. "אנחנו בוחנים את ההתקדמות של איראן בדרך ליכולת גרעינית. יש לנו יכולות, וזה משמעותי וחשוב", הצהיר הלוי. "כל אויב שאנחנו פוגשים – יש לו טביעת אצבע איראנית. יש לנו יכולת לפגוע באיראן. אנחנו לא אדישים למה שהיא מנסה לבנות סביבנו".
מאוחר יותר בכיר מהרפובליקה האיסלאמית התייחס ישירות לדברי הרצי הלוי ויואב גלנט בריאיון שהעניק לרשת אל-ג'זירה. "פגיעה במתקני הגרעין של איראן – תוביל להצתת מלחמה רחבה שישראל תישא באחריות עליה", אמר. לאחר מכן הוסיף שהאיומים מגיעים בעקבות "עומק הבעיות הפנימיות בישראל", והדגיש – "האיומים לא ישפיעו על המהלכים האיראניים".
כמו כן צילומי לווין מחודש אפריל השנה נחשפו סמוך לנאומו של הרמטכ"ל, בסוכנות הידיעות AP, שלפי ניתוח התמונות, האיראנים בונים מתקן תת-קרקעי חדש בנתנז. המתקן נבנה בעומק של עד 100 מטרים, באופן שמעלה סימן שאלה על היכולת לתקוף אותו. חלון ההזדמנויות הישראלי לתקיפה באיראן עלול להצטמצם – ובמקביל תגבר התלות בכלי נשק ובסיוע מהאמריקנים.