היום (שישי) יתקיים יום שישי האחרון של רמדאן, ובמקביל יום ירושלים של איראן. שני האירועים הללו מכתיבים כוננות גבוהה בכל הארץ, שכוללת גם פריסה של סוללות כיפת ברזל. בצל המתיחות הביטחונית, שר הביטחון יואב גלנט החליט לאסור כניסת פלסטינים מיהודה ושומרון לטקס הזיכרון המשותף שנערך בשנים האחרונות. בינתיים, במערכת הביטחון נערכים ליום מתוח מאוד, לאחר שעשרות פלסטינים התכנסו באל-אקצא וקראו קריאות בשבח מוחמד דף לצד קריאות אללה אכבר - כוחות מג"ב הוקפצו להר הבית.
במערכת הביטחון נערכים ליממה מתוחה - הן בגלל ההסתה ההולכת וגוברת ברשתות החברתיות, והן בשל החשש מניסיונות איראניים לפגוע בישראלים בחו"ל. בין היתר נערכים לאפשרות של ירי כטב"מים, רקטות - וגם למתקפות סייבר, שבהן מתמחים האיראנים. כמו כן, יתבצע תגבור גם במערך ההגנה האווירית.
במקביל, ביהודה ושומרון נמשך המצוד אחר מבצעי הפיגוע הקשה בבקעת הירדן ונרשמה התקדמות נוספת בחקירה למרות הרגישויות. שב"כ וצה"ל מובילים את המרדף ולאט-לאט סוגרים על המחבלים. לבסוף הלחץ הזה עשוי להביא אותם לעשות טעות, להיחשף - ואז אפשר יהיה לשים עליהם את היד.
"המציאות הביטחונית ביהודה ושומרון מורכבת"
על רקע המתיחות הביטחונית, השר גלנט החליט לאסור כניסה של פלסטינים מיהודה ושומרון לטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני - כך חשף הערב ירון אברהם ב"מהדורה המרכזית". שר הביטחון השיב בשלילה לבקשה של פורום המשפחות השכולות ונימק כי מתוכנן סגר בתאריך ולא יאפשר חריגה עבור אותם משתתפים בטקס. הוא הוסיף כי מדובר בתקופה ביטחונית מורכבת.
טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני בפארק הירקון נערך בערב יום הזיכרון לצד הטקסים הממלכתיים ומושך הרבה תשומת לב בכל שנה. לקראת האירוע, מתאם פעולות הממשלה בשטחים התבקש לאשר כניסה של 170 פלסטינים: מחציתם בעלי היתר ומחציתם בלי. הבקשה נשללה בידי גלנט ולמרות זאת נראה שהסוגיה עדיין לא מאחורינו – ועתה העיניים נשואות לבג"ץ.
בשנים שלפני הקורונה שרי ביטחון, ביניהם ליברמן ונתניהו, סרבו גם הם לבקשות של משפחות פלסטיניות לעבור לקראת הטקס ובג"ץ החליט להפוך את הקביעה. אז, הם נכנסו לעימות מול בית המשפט העליון, אלא שהפעם הנימוק של גלנט מתבסס על שיקול ביטחוני ולכן החלטה של בג"ץ בנושא צפויה להיות יותר מורכבת.
תנועת לוחמים לשלום, המארגנת את הטקס יצאה נגד גלנט: "שר הביטחון נבהל מהאיום בפיטורים ומיישר קו על מלא עם טירוף פשיסטי וסתימת פיות. זה ניסיון לדרוס פסיקת בג"ץ מהעבר דווקא בידי מי שכביכול התריע מהתנגשות", מסרו. "הטקס הוא הדרך של מאות משפחות שכולות לזכור את יקיריהן, והוא מייצג בדיוק את העתיד האחר שאפשר לעשות פה, עתיד משותף ואופטימי".
כמו מבצע צבאי: הביקור הסודי של בן גביר
ביום שלישי בערב, מיד אחרי הדיון הביטחוני שבו הוחלט לאסור על כניסת יהודים להר הבית, השר בן גביר ובני משפחתו הגיעו לביקור במזרח ירושלים. אלא שהביקור שעליו הודיע השר ליחידת "מגן" המאבטחת אותו בהתראה קצרה, וכלל לא עדכן את המשטרה – יצר דריכות גדולה במערכת הביטחון, כך חשפנו הערב במהדורה המרכזית.
השר לביטחון לאומי החליט בשעות הספורות שנותרו לפני כניסת החג להגיע להתפלל בכותל יחד עם אשתו וילדיו גם בכדי לפקח על הנעשה באזור ועל מוכנות המשטרה. בשונה מהרגיל, השר לא הוציא הודעה לתקשורת ואף עדכן את גורמי הביטחון, רק "מעכשיו לעכשיו". מי שכן הרגישו את הביקור הם תושבי השכונה, שהתבקשו לא לנוע בסמטאות הסמוכות.
הביקור של בן גביר במזרח ירושלים יצר דריכות גדולה בקרב גורמי הביטחון. דבר הגעתו של השר למקום התפשט מפה לאוזן בקרב התושבים – ובשל הרגישות נחסמה התנועה. החשש במערכת הביטחון היה מניסיונות פגיעה בשר ומתסיסה שעלולה להתחיל בעקבות האירוע.
בלשכת השר בן גביר מסרו בתגובה: "השר מאמין בגישה שלא לשבת בבית ולהשקיף מרחוק על האירועים, אלא להיות מחובר לשטח. אמצעי האבטחה נקבעים בידי יחידת 'מגן' בתיאום עם המשטרה ואלו נעשים בנסיבות שבהן השר הוא הדמות המאוימת במדינת ישראל, עם שלושה נאשמים במעצר שביקשו לרצוח אותו".