בצה"ל הודיעו הערב (שלישי) כי בתום בחינה מעמיקה ובהמשך לעתירות התנהלות בבג"ץ בנושא, יאפשרו לנשים להתמיין לתפקידי לחימה נוספים – ביניהם גם סיירת מטכ"ל. כבר בשנה הבאה ייפתח המסלול הראשון של נשים לוחמות ביחידה, אם מספיק חיילות יעברו את המיון.
בנוסף לסיירת מטכ"ל יחלו בשנת 2024 פיילוטים להקמת צוות לוחמות בשריון מתמרן וצוות לוחמות במקצוע חי"ר ניוד ביחידה מובחרת, בכפוף לכך שיימצאו מספיק לוחמות מתאימות. הם יצטרפו למסלול לשירות לוחמות ביחידת יהל"ם, שהחל במרץ 2023 ויימשך בגיוס נובמבר הקרוב, ולהתנסות ביחידה 669, שתיפתח בעוד כחודשיים.
הקרב על תפקידי הלחימה לנשים - סיקור N12
- בג"ץ למדינה: נמקו מדוע לא ישולבו נשים ביחידות מובחרות
- צה"ל: נשים יוכלו להתמיין ליחידת 669
- צה"ל לבג"ץ: שילוב הנשים בחי"ר ובשריון יידחה
המסלול הייעודי החדש של לוחמות במקצוע חי"ר ניוד צפוי להתבצע במסגרת יחידת ניוד הפועלת כיום בחטיבת החי"ר המובחרת 551. הוא יכלול התמחות מקצועית של ניוד, כוחות ואמצעים. הכשרת לוחמות לתפקיד לחימה בשריון מתמרן תיערך במסגרת המסלול הקיים של לוחמות טנקים בהגנת הגבולות, בהתאם לדרישות של התפקיד החדש.
בצה"ל הדגישו כי בסוף כל אחד מהפיילוטים ייבחנו התוצאות לפי קריטריונים מסודרים. עם זאת, הרמטכ"ל הלוי כבר העריך כי הסיכויים להצלחת ההתנסות של לוחמות שריון מתמרן הוא נמוך. "התהליך יתבצע באופן סדור ושקול כחלק ממחויבות להחלטות ותהליכים קודמים", הדגישו בצבא. "הנושא ימשיך ויבחן על פי נתונים ומסקנות, שיצטברו מיתר ההתנסויות, עד לנקודת הפתיחה. בהתאם לתוצאות ההתנסות יתקבלו ההחלטות".
ללא תנאי סף - בדומה לגברים
ההחלטה על פתיחת המסלולים מגיעה בעקבות עתירות שהוגשו לבג"ץ להרחבת תפקידי הלחימה הפתוחים בפני נשים. בצה"ל ערכו "תהליכי בחינה מעמיקים ויסודיים", ועדכנו כי בעקבותיהם הליך המיון של נשים יהיה זהה להליך המיון של גברים. המשמעות - נשים יוכלו להתמיין לתפקידי לחימה ללא תנאי סף, בדומה לגברים.
עוד נכתב בהודעה של צה"ל על המהלך: "נשים משרתות בצבא מאז היווסדו, ותורמות תרומה משמעותית להשגת יעדיו. במשך השנים, התקיימו בצה"ל תהליכים ממושכים להרחבת התפקידים השונים בהם משובצות נשים, ובפרט בתפקידי לחימה, תוך הקפדה על עקרונות פקודת השירות המשותף, ושמירה על צבא העם והשירות מכלל חלקי האוכלוסייה והחברה. כיום 90% מהתפקידים בצבא פתוחים בפני נשים, ואלפי חיילות משרתות בתפקידי לחימה מגוונים".
בפורום דבורה, שמלווה את העותרות בבג"ץ בנושא, בירכו על ההחלטה. "אנו בטוחות שהנשים המצוינות ומלאות המוטיבציה שישתלבו ביחידות אלו יתרמו להן רבות", כתבו. "עם זאת, גם בעמדה זו אין כדי לקיים את לשון החוק, הקובע כי לנשים זכות שווה למלא כל תפקיד בשירות הצבאי, אלא אם הדבר מתחייב ממהותו ומאופיו של התפקיד".
בפורום דבורה הוסיפו: "צה"ל נדרש לאמץ את הקריטריון למיון מקצועי המתבסס על יכולות, על איכות ודרישות לתפקיד ולא על מגדר. רק כך ימוצה פוטנציאל כוח האדם באופן מיטבי. הבשורה היום נוגעת בעיקר לסיירת מטכ"ל, אך עדיין יחידות ותפקידים רבים נותרו סגורים בפני נשים צעירות השואפות להיות לוחמות. כך ממשיכה להיחסם ההזדמנות לנשים להגיע לתפקידים בכירים בצה"ל במערך המבצעי ובצמרת קבלת ההחלטות".