כיומיים לאחר שהצטרפה לנאט"ו ובצל האיומים מרוסיה - משרד ההגנה של פינלנד הודיע אמש (רביעי) כי המדינה תרכוש מישראל את מערכת ההגנה האווירית קלע דוד, שמיועדת להגנה מפני טילים לטווח בינוני-ארוך ומל"טים. לפי הסכם הרכישה, שווי העסקה בין המדינות עומד על כ-345 מיליון דולר, עם אופציות שמצטברות ל-236 מיליון דולר נוספים.

"המערכת תעניק לצבא פינלנד יכולות ההגנה ואפשרות ליירט מטרות בגובה רב", אמר שר ההגנה הפיני אנטי קאיקונן בהצהרתו. "במקביל אנחנו ממשיכים בפיתוח ארוך טווח של יכולת ההגנה של פינלנד בסביבה ביטחונית חדשה". בהמשך העלה תמונה של קלע דוד לחשבון הטוויטר שלו וצייץ: "עשינו עסקאות חשובות שישפרו משמעותית את יכולת ההגנה נגד מטוסים שלנו".

 

 

אם אכן העסקה תצא לפועל, מדובר בעסקת הייצוא הראשונה אי-פעם של מערכת "קלע דוד" שפותחה במשותף על ידי חברת רפאל וחברת ריית'און האמריקנית. כמו כן, המהלך מחייב אישור אמריקני - שלפי שעה עדיין לא התקבל. עסקה זו מהווה נקודת מפנה משמעותית, בשל השפעתה האפשרית על בחירתה של ישראל לבצע עסקאות דומות עם מדינות נוספות המעוניינות לרכוש מערכות להתמודדות עם איומי טילים בליסטיים וטילי שיוט.

פינלנד מצטרפת לנאטו (צילום: AP, רויטרס)
פינלנד מצטרפת לנאטו | צילום: AP, רויטרס

מערכת "קלע דוד" נכנסה לשירות מבצעי בישראל ב-2016, ומיועדת כאמור ליירוט טילים ורקטות בטווח בינוני עד ארוך. מערכת זו היא חלק מתפיסת ההפעלה הישראלית של הגנה אווירית רב-שכבתית, שראשיתה במערכת "כיפת ברזל" המיועדת ליירט טילים לטווח הקצר.

נדגיש כי במהלך השנים האחרונות ביצעה פינלנד כמה עסקאות עם התעשייה האווירית, ורכשה ממנה טילי ים-ים מדגם גבריאל-5, בשווי מוערך של 200 מיליון דולר ומכ"מי הגנה אווירית של אלתא.

ביום שלישי באחרון נאט"ו הצטרפה באופן רשמי פינלנד לשורותיו כחברה מן המניין. המדינה הסקנדינבית, שבמשך שנים נמנעה מלהגיש בקשת הצטרפות לאמנה, החלה תהליך מזורז בצל המלחמה באוקראינה שהיום מגיע לסיומו. גבולה של פינלנד הוא הארוך ביותר באירופה עם רוסיה - ומכפיל מהיום את גבולה של נאט"ו עם המדינה. במקביל, הפרלמנט הפיני חווה התקפות סייבר ורוסיה הודיעה על הגברת הנוכחות הצבאית באזורה.

"המהלך יהפוך את פינלנד לבטוחה ואת נאט"ו לחזקה יותר", הצהיר מזכירה הצבאי של נאט"ו ושלח עקיצה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, "פוטין פלש לאוקראינה בכדי להרחיק את גבולה של נאט"ו ממדינתו ושפחות מדינות יצטרפו לאמנה, הוא קיבל את ההיפך המוחלט מזה". מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, המשיך באותו קו: "אני מתפתה להגיד שזה הדבר היחידי שאנחנו יכולים להודות לפוטין עליו". נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שלח בינתיים את ברכתו למצטרפת החדשה.