לקראת יום הזיכרון - טור מיוחד של הרמטכ"ל הרצי הלוי:
"בין הנופלים הרבים שאת זכרם נכבד השבוע, עולה בי דמותו של יונתן בוידן. יונתן, זכרו לברכה, עלה עם הוריו מבריטניה כנער צעיר. פגשתי אותו לראשונה כשבא אליי לריאיון בפלוגת עורב של הצנחנים. כשדיבר על רצונו להיות לוחם ולהגן על המדינה שאליה עלה, ראיתי ניצוץ בעיניו. קיבלתי אותו בחום רב וידעתי שיהיה לוחם מעולה וחבר טוב לנשק. יונתן נפצע פצעים קשים בקרב בג'בל סוג'וד בצפון רצועת הביטחון בלבנון, ומת מפצעיו בחלוף כמה ימים. הוא אהב את החיים, והיה נכון לסכנם למען המדינה.
"לשכול אין כתובת; הוא עלול להידפֵּק על דלתה של כל משפחה שבניה ובנותיה משרתים בצבא"
"עצמאותנו מתעצבת במקום הזה, שבו נפגשת הבחירה בחיים עם הנכונות למוסרם למען ההגנה על המדינה. אני נוכח מקרוב, ובכל פעם מחדש, עד כמה כואבת משפחתו היקרה של יונתן את נפילתו. כמותה כואבות משפחות רבות בישראל, כי לשכול אין כתובת; הוא עלול להידפֵּק על דלתה של כל משפחה שבניה ובנותיה משרתים בצבא.
"יום הזיכרון מכונן חיבור עמוק בין האישי ללאומי. השנה, דווקא בצל המתחים, עלינו למקד עצמנו בזיכרון האישי ולהתעטף בעוצמתו האנושית. צו הזיכרון מחייב אותנו להתאחד סביבו ולהתמקד במחבר בינינו. על כולנו לכבד את בתי העלמין ולא להופכם לזירת ויכוח. בָּאיפוק ובשקט יש עוצמה מחרישת אוזניים, וההתייחדות עם זכר יקירינו שנפלו לא תוכל להתקיים תחת שאון הוויכוח.
"ברגע ההתייחדות כל אחד מאיתנו נושא עמו דמות של נופל"
"30 שנה חלפו מאז נפל יונתן למען ארץ אהבתו. המחיר ששילמו הוא ורבים אחרים בחייהם, והמחיר ששילמו משפחותיהם במותם, מחייבים אותנו להיות ראויים לו. ברגע ההתייחדות כל אחד מאיתנו נושא עמו דמות של נופל. במהלך הטקסים עלינו לצמצם עצמנו לכאב על אובדנה ולהיאחז בה כמגן מכל רעש אחר. רק לזכור, לכאוב ולכבד. ולו לרגע. ולו ליום מקודש אחד".
החשש ממחאות בבתי העלמין
48 שעות לפני פתיחת אירועי יום הזיכרון והמתח לקראת האירוע הטעון השנה הולך וגובר. במרכז ההפגנה אתמול בצומת קפלן בתל אביב עמדה קריאה של משפחות שכולות לשרים שלא להגיע לבתי העלמין – וחלקן אף הודיעו שיחרימו את טקסי הזיכרון. "רציתי להביע את הכאב ואת הפחד שלי ואת האימה שלי ממה שקורה במדינה הזאת, והמקום שלי שאני יכולה להביע את המחאה שלי, זה במקום שהכי כואב לי, בבית הקברות", אמרה דידי נחשון, אחותו של סמ"ר יוסי גרסיאני ז"ל.
כפי שפורסם ב"חדשות סוף השבוע", בן גביר מודע ונערך לכך שיהיו תגובות עוינות עם בואו לבאר שבע, ולמרות זאת הוא נחוש להגיע לשם ביום הזיכרון – בין השאר בעקבות עשרות פניות, לטענתו, של משפחות שכולות שהפצירו בו לבוא. השר בן גביר החליט לשאת בטקס נאום ממלכתי שלא יעסוק בסוגיות שנויות במחלוקת.
על רקע הקריאה לפוליטיקאים שלא לנאום בבתי העלמין, ביום הזיכרון יתקיים טקס "ממלכתי אלטרנטיבי" של משפחות שכולות מול בית העצמאות בתל אביב. משפחות שהחליטו שלא להגיע השנה לבתי העלמין בגלל נאומי הפוליטיקאים, החליטו לקיים את הטקס אלטרנטיבי מול הבניין בו הוכרזה עצמאות המדינה ולעמוד שם בצפירה.