שישה ימים עברו מאז פיגוע הירי סמוך למעבר ריחן שבצפון השומרון, שבו נפצעו חמישה בני אדם, רובם חיילים - וכוחות צה"ל ממשיכים היום (ראשון) במצוד אחר המחבלים שנמלטו. זה קורה כשבועיים בלבד אחרי שבאותו המקום נרצח מאיר תמרי ז"ל, כאשר הקולות שנשמעים מתוך מחנה הפליטים ג'נין חושפים את האווירה הקשה ששוררת שם בתקופה האחרונה.
"שילמנו מחיר כבד - שני פיגועים בתוך שבועיים"
קיני הטרור מרימים ראש והחמושים שכבר מזמן הפכו לשליטי המחנה – ממשיכים לצבור עוד אהדה וכוח. "התחושה היא ששילמנו פעמיים בגלל פיגוע בתוך שבועיים, זה מחיר כבד", אומר גורם ביטחוני מקומי ל-N12. הוא מצביע על כך שמי שמסתובב בימים אלו במחנה הפליטים, לא יפספס את האיפוריה של ארגוני הטרור, את התחושה שהם לכאורה מוגנים במקום מקלט ורואים בעצמם "כל יכול".
חודש אחורה, מבצע מגן וחץ" שהוביל צה"ל נגד הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה - דווקא מצטייר ככזה שהשפיע לטובה על ג'נין. כבר במכת הפתיחה חוסל הבכיר שהיה אחראי על הטרור בגדה, שהכווין פיגועים נגד ישראל והיה אחראי על העברת הכספים לשם כך, טארק עז א-דין. ברגע שחוסל, הבחינו במערכת הביטחון כי "הג'יהאד האיסלאמי שחטף מכה קשה נכנס לתרדמת". התסיסה בשטח דעכה באופן ממשי והתחלפה בשבועיים של שקט ביטחוני.
אולם, חמאס שלא זונח לרגע את הניסיון להבעיר את יהודה ושומרון - נכנס מהר לפעולה. הוא פתח באירועי ירי, השליך מטענים וגרם גם לג'יהאד האיסלאמי לשוב ל"שעת כושר", למסלול שלו שמהווה כר פורה לצמיחה וליצוא של קיני טרור.
התחרות בין ארגוני הטרור הגבירה את התסיסה
אם עד לא מכבר דיברו במחנה הפליטים ג'נין במונחים של DNA משותף ועל אחדות של החמושים בפתח ובג'יהאד האיסלאמי, נראה שכבר לא כך הדבר. כך או כך, המרוץ ליצוא טרור יוצר גם תחרותיות - מרגע שהג'יהאד מאותת כי הוא מתרומם בשטח ומקבל החלטות עצמאיות, חמאס מתעורר, מפזר במחנה סימנים שיש לו כוח משלו וכל אחד מארגוני הטרור מנסה לזכות בתואר "החזק בשכונה".
כשצוללים לעומק השטח, אי אפשר להתעלם מכך שאווירת הטרור בג'נין לא רק מעוררת דאגה בקרב עיניים ישראליות שמביטות עליה מקרוב, אלא עוד יותר מסוכנת בעבור הרשות הפלסטינית שנחלשת יותר ויותר. המתח הזה התפוצץ לה בפנים לפני כחודש וחצי - בוצע מעצר של אחד הפעילים בג'נין, שעל פי גורמים שמעורים בפרטים, נלקח בסך הכול לחקירה. אך בתוך דקות, המצב הידרדר וזה הסתיים ברע.
האיום שעבר את הגבול ועורר את הרשות הפלסטינית: "נהרוג אותך"
חמושים ניצלו את הסיטואציה וגררו את ג'נין למהומה גדולה. בוצע ירי לעבר מפקדת המוקטאעה כשבשעה 22:00 בלילה, הדמות הבכירה בגזרה, מזכ"ל הפתח עטא אבו רמילה – נקלע למסכת איומים. "אתה לא תחזור למחנה הפליטים הלילה, אחרת נהרוג אותך", איימו עליו פעילי טרור באופן מפורש. חצייה של קו אדום שגרמה להנהגה ברשות הפלסטינית להבין שהיא איבדה את מקומה. היא כבר לא זו שאומרת את המילה האחרונה בשטח.
כבר באותה יממה, בכירי הרשות הפלסטינית בג'נין התכנסו לישיבה שבה החליטו פה אחד: "אנחנו חייבים לעשות מעשה כדי להחזיר את המשילות - איבדנו את המושכות". האירוע הזה הוביל להפגנת תמיכה במנגנונים הפלסטיניים, כאשר ברקע נרקם מתחת לפני השטח ניצוץ בין ארגוני הטרור. במעלה הדרך, מרגע שנוצרה דעיכה בפעילות הטרור - התנזים של הפתח, הג'יהאד האיסלאמי והחמאס לחצו ידיים זה עם זה ועשו סולחה של ממש, מעין 'שלום בית'.
במערכת הביטחון עדים לכך שהסולחה הזו החזירה את עסקי הטרור למסלול - זה ניכר באירועי ירי, עימותים אלימים ובפיגועים האחרונים. לצד זאת, חשוב לציין שלפני כן החלה הרשות הפלסטינית במבצע בג'נין שהחל להחזיר ביטחון לתושבי הגזרה. במסגרתו, הוחרמו כ-450 רכבים שמשמשים את המחבלים, הוחרמו כ-60 קטנועים וכן בוצעו חסמים במרכז העיר.
החמושים דרוכים מתמיד במחנה הפליטים ג'נין
כמה ימים בלבד אחרי המבצע הזה, הג'יהאד האיסלאמי ניסה להראות שהוא לא חדל מלפעול וניסה לשגר רקטה לעבור היישוב שקד שבצפון השומרון ומאז, בוצעו אירועי ירי שזלגו גם למעבר ג'למה ולסאלם. "החזירו אותנו הרבה אחורה, מחנה הפליטים היום במצב מאוד לא טוב".
בתוך כך, בסוף החודש ייחל חג הקורבן ועבור ג'נין שנחשבת לאימפריית הקניות של ערביי ישראל בשטחים - זו סיבה לאופטימיות. רק בסוף השבוע האחרון נרשמה תנועה ערה של כ-10 אלף כלי רכב ישראליים שנכנסו לעיר, כאשר לקראת החג - המספרים רק צפויים לצמוח. כבכל שנה, היחידה לתיאום פעולות הממשלה לשטחים צפויה לקדם שורה של הקלות לפלסטינים, שעשויים לתרום ליציבות ולכלכלה.
במנהלת התיאום והקישור (מת"ק) לג'נין של המנהל האזרחי מכירים את המורכבויות בשטח ופועלים ביתר שאת כדי להביא לשקט ביטחוני ככל האפשר - באמצעות קידום פרויקטים אזרחיים, תוך ניהול סיכונים. זה בא לידי ביטוי במגוון תחומים, החל מגידולים חקלאיים ועד לפרויקט 'דור טו דור' (מדלת לדלת) שמאפשר שינוע סחורות על גבי משאית אחת שיוצאת משטחי הרשות ומגיעה ישירות לישראל, ללא צורך בהעמסה מחודשת והליך בידוק.
"יש פה עיר שלמה של 77 אלף תושבים שלא רוצים את כל הבלגן הזה וקומץ אחד שנקרא 'מחנה הפליטים ג'נין' שבסך הכול מונה כ-11 אלף איש ובהם יש מאות בודדות של צעירים שמרימים את העסק", סיכם גורם ביטחוני שהדגיש כי יש מי שמתנגד לטרור בג'נין. "כולי תקווה שההכנות לחג הקורבן שיתחילו בשבוע הבא יזרימו חמצן לכלכלה בג'נין ויתרמו ליציבות ולשקט הביטחוני".