"ניב קבור ואף אחד לא לוקח אחריות": קצת יותר מ-4 שנים לאחר שרב"ט ניב לובטון שם קץ לחייו, וזאת שעות לאחר שגויס לשמש כמקור של מצ"ח - קיבל בית המשפט את הסדר הטיעון שנחתם עם שני רכזי המודיעין שלחצו עליו בחקירה למסור את שמות חבריו ליחידה. למרות התנגדות משפחת לובטון, וגם לאחר חשיפת ההתכתבות המחשידה בין שני הרכזים שבאופן תמוה לא נכנסה לכתב האישום, "זכו" השניים לאישומים מקלים בהם: אי קיום פקודה והתנהגות שאינה הולמת. סמ"ר ג.פ וסמ"ר א.א ירצו שלושה חודשי עבודות שירות בלבד.
הוריו של ניב הגיעו לבית המשפט יחד עם חלק מחבריו. על הענישה המקלה אמרו ל-N12: "חשפנו את כל העובדות. משום מה בית משפט החליט להתעלם. החקירה הייתה מבזה ומאוד בעייתית הכל נתפר ונעשה בדיוק כמו שהם תיכננו - אף אחד לא לוקח אחריות. ניב קבור ואנחנו ממשיכים את חיינו מבלי מערכת המשפט". אחד מחבריו של ניב שנכח בביהמ"ש צעק לעבר אחד הרכזים: תברח תברח, פחדני, ככה קראת לחבר שלי - אתה פחדני בורח".
ניב לובטון ז"ל, היה לוחם קרבי בגבעתי שיצא לקורס מפקדים וזומן לחקירת מצ"ח. אז, הפעילו עליו שני רכזי מודיעין לחץ רב להפוך למקור שלהם - וביקשו שילשין על החברים הכי טובים שלו. ניב נשבר ונתן להם שמות, אך מיד לאחר מכן הרגיש שבגד. בשיחות טלפון שביצע לרכזים ופורסמו בעבר בתחקיר בתוכנית "עובדה", נשמע ניב בקול שבור: "חשבתי קצת על הדברים והחלטתי שאני מתחרט על כל מה שאמרתי לך. אני רוצה לקפוץ על אוטובוס, אני לא יכול עם זה".
למרות השיחה המטרידה והאיום המפורש שהשמיע על רצונו להתאבד - לא דיווחו שני הרכזים על מצוקתו לאף גורם, ורק שיחררו אותו מלשמש כמקור. אולם ניב, שהיה בסערת רגשות, לא הצליח להתמודד עם המצב והתקשר אליהם שוב כמה שעות לאחר אותה שיחת טלפון. "אני רוצה רק להגיד לך שאני מקווה שתפסיקו עם השיטה הזו. זהו", אמר בקול רועד, ונמצא מחוץ לבסיס ללא רוח חיים כשהוא ירוי, זאת לאחר שעות של חיפושים אחריו כשדווח כנעדר.
בחודש שעבר, התקיים שלב סיכום הטיעונים לעונש בבית המשפט. שני הנאשמים עלו לדוכן לדבר - ג' שניהל את השיחה עם ניב, הסתפק במשפט קצר: "אין לי מה להוסיף". אורי כהן, ששירת עם ניב בפלוגה והגיע לבית המשפט ללוות את בני משפחת לובטון, סיפר על הצער נוכח העובדה שלא הייתה התנצלות, ואף לא הבעת צער. "ככה נראה כל הכתב אישום הזה", אמר.
מסכת ערעורים וכשלי חקירה
במרץ של השנה שעברה דחה בג"ץ את עתירת הוריו של ניב. בעתירה, טענו ההורים שסעיפי האישום נגד רכזי המודיעין שגייסו את בנם מקילים מדי, אך בג"ץ קבע שאין מקום להתערב בהחלטת הפרקליט הצבאי. בהחלטה אחרת, דחה בית המשפט העליון את ערעור הרמטכ"ל נגד החלטת בית המשפט המחוזי לבטל את הדחת מפקד בסיס מצ"ח שבו שירתו רכזי המודיעין. משפחת לובטון: "שבורים, מתביישים ואילמים".
קודם לכן, הדיח הרמטכ"ל את רס"ן גלעד פרנקן, מפקד בסיס מצ"ח שבו שירתו שני רכזי המודיעין, בשל מעורבותו באירועים שהובילו למותו של ניב. פרנקן הגיש ערעור ובית המשפט המחוזי קיבל זאת וביטל את ההדחה. הרמטכ"ל כוכבי גיבה את החלטת הצבא, וערער על הכרעת בית המשפט המחוזי, ועתר לעליון. בית המשפט העליון לא קיבל את הערעור, ופרנקן נשאר בתפקידו.