כמעט חודש חלף מאז מבצע "מגן וחץ", שהחל במכת פתיחה של צה"ל – חיסול בכירי הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה, וכעת נראה כי העזתיים עוד ממשיכים להשתקם ומנסים להחליף את הייאוש בתקווה. התמונות שהגיעו מלב עזה בסוף השבוע מספרות את הסיפור של רצועת החוף המורכבת שאומנם רחוקה מלהיות סינגפור של המזרח התיכון, אך מספקת מעת לעת רגעים אופטימיים. כך למשל, המוני ילדים ומבוגרים פלסטינים נמלטו מהחום הלוהט אל המים הצוננים - ונהנו בחופים שעד לפני כשנה לא היו ראויים לרחצה.
חמאס והג'יהאד האיסלאמי בפסגה בקהיר
ובזמן הזה, בכירי חמאס והג'יהאד האיסלאמי הגיעו לבירה המצרית, קהיר - שם התכנסו לפגישה משותפת, בחדר אחד - בחסות המודיעין המצרי. ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה תועד במצלמות כשהוא לוחץ את ידו של יריבו, מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי, זיאד נח'אלה - ניסיון להציג לכאורה מראה מוטעה של פיוס ואחדות בין ארגוני הטרור, על אף האיבה ששוררת ביניהם.
הג'יהאד האיסלאמי ספג מכה עוצמתית - ונותר עם מגבלות כוח
במערכת הביטחון סבורים כי בעקבות המכה העוצמתית שספגה הנהגת הג'יהאד האיסלאמי במבצע "מגן וחץ", היא נמצאת כעת "בתהליך עמוק וכואב". במהלך סבב הלחימה שהתקיים במשך פחות משבוע חוסלו 6 בכירים של ארגון הטרור, כך שנפגעה שרשרת הפיקוד ובה בעת תהליך קבלת ההחלטות. זו הפגיעה הקשה ביותר שהוא ספג מאז חיסול מייסדו ב-1995, כך שזה מותיר אותו עם מגבלות כוח, מורל נמוך וצורך לאייש מחדש את התפקידים שנותרו לכאורה ללא ממלא מקום.
אם הזכרנו את הניצוץ של האופטימיות שנראה באופק של העזתיים, למרות הערפל הכבד שמקיף אותם – אלפי הפועלים מעזה שעובדים בישראל הם דוגמה חיה לכך וכניסתם מתאפשרת לאחר צעדים תקדימיים שקידמה היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשנתיים האחרונות, לצד גופי הביטחון. כיום מדובר במכסה של כ-18 וחצי אלף פועלים וייתכן שהיא אף תורחב בהמשך, בכפוף להחלטת מערכת הביטחון ובתנאי שהשקט יישמר.
כל אחד מהפועלים העזתיים שעובד בישראל מרוויח בממוצע כ-7,000 שקלים בחודש, בעוד שברצועה הם נאלצו להסתפק בהכנסה של כ-55 שקלים בלבד ליום, כך על פי נתוני הלמ"ס הפלסטיני. "פועל אחד בישראל מכניס כסף לתוך הכלכלה ברצועה כמו שישה פועלים שעובדים בעזה, כי המשכורת בישראל הרבה יותר גבוהה – אבל במקביל העזתיים מייצרים לעצמם מערכת עצמאית עם פחות תלות בישראל", אמר ל-N12 גורם ביטחוני. "אנחנו מביטים על המכלול לטווח הארוך מתוך אינטרס ישראלי ופועלים תוך ניהול סיכונים, כדי לאפשר שקט ביטחוני".
"צמיחה מדהימה בענף הטקסטיל" - מגלגל כ-8 מיליון שקלים בחודש
אנשי מנהלת התיאום והקישור (מת"ק) לעזה מובילים מאמצים רבים כדי להרחיב את המדיניות האזרחית ברצועה, בכפוף לנטרול סיכונים והם נשארים כל העת עם היד על הדופק, מקיימים עבודות מטה נרחבות ומנתחים את המצב ברצועה לעומק על מנת לשקפו למקבלי ההחלטות. תושבי הרצועה כבר מבחינים בשינוי שהולך ומתגבש לטובה, החל מהחקלאי שמעבד את האדמה ועד לאנשי העסקים הבכירים ברצועה.
אחד מבכירי איגוד הטקסטיל בעזה הצביע על מגמה שמבשרת טובות: "יש צמיחה מדהימה בענף". לדבריו, לפני "שומר החומות" עבדו ברצועה כ-1,500 עובדים בלבד בענף, בעוד שבשנתיים האחרונות חלה גדילה של ממש וכיום ניתן למצוא כ-20 אלף עובדים שמאיישים משרות בתחום. לכך מתווספות עשרות מתפרות שנפתחו כדי לעמוד בצרכים ובביקוש. ועד כמה זה רווחי לכלכלה העזתית? מנתוני הלמ"ס הפלסטיני עולה כי הענף מגלגל כ-8 מיליון שקלים בממוצע מדי חודש.
יחד עם זאת, יש לציין כי שיעור האבטלה ברצועה עומד כיום על כ-45% וכולל כ-235 אלף תושבים שנמצאים מחוץ למעגל התעסוקה. על אף שחלה ירידה קלה במספרים האלו, מי שמכיר את עזה מקרוב יודע כי היא מציבה לא רק אתגרים ביטחוניים – אלא גם כלכליים שעשויים להמשיך ללוות אותנו עוד רבות. "המצב האזרחי בעזה ככל הוא לא טוב ולא נעים לחיות שם, אבל ניכר שינוי ממשי לטובה שמקבל ביטוי בדברים מאוד פרקטיים", ציין הגורם הביטחוני.
תנופת הבנייה מעלה הילוך
לאחר תכנונים רבים ועבודה ממושכת, נראה כי הפרויקטים המצריים להקמת שלוש שכונות של בנייני רבי-קומות, בג'באליא, בבית לאהיא שבצפון הרצועה (הפרויקט המרכזי) ובמרכז, הגיעו לשלב מתקדם וקרובים לישורת האחרונה. במקביל, מסתמן שהעבודות לפיתוח רחוב א-רשיד ששוכן לאורך הים של האזור הצפוני ברצועה קרובות מאוד לסיומן.
השכונות החדשות יכללו 2,500 דירות, כאשר כל אחת בשטח של כ-140 מ"ר. באשר לעלויות, המחיר הממוצע לדירה צפוי להיות כ-50 אלף דולרים על פי הדיווחים, ורוכשי הדירות יוכלו לשלם עליהן בתשלומים בפריסה שתגיע עד לכ-15 שנים. בהמשך אף צפוי להיקבע ככל הנראה מנגנון שלפיו יוחלט מי הן המשפחות שזכאיות לקבלת דירות.
המתקן החדש בדרום הרצועה והאינטרס הישראלי
בימים האחרונים נחנך מתקן ההתפלה הגדול בח'אן יונס שבדרום הרצועה, עבודה מאומצת של שנים שהתאפשרה במימון של הקהילה הבין-לאומית. בימים אלו ממש נבנה מתקן דומה, בדיר אל-בלח, שמצוי בשלביו האחרונים. לטובת החקלאות בעזה שנחשבת לאחד מעמודי התווך של הכלכלה העזתית, מתבצע שימוש חוזר במי קולחין.
יש לציין כי אם מתקן טיהור השפכים של בית לאהיא שבצפון הרצועה יחדל מלעבוד, השפכים ישפכו לים התיכון - כך שבתוך כמה שעות בודדות זה עלול להביא לסגירה של חוף זיקים ולפגוע אף בפעילותו של מתקן ההתפלה של אשקלון.
חווה סולרית וחוות גידול של דגים IN
בתוך כך, עולם האנרגיה המתחדשת הגיע גם לצפון הרצועה, שם נבנית חווה סולרית שצפויה לייצר 7.6 מגה-ואט. בנוסף, לנוכח העובדה שהדיג בעזה נחשב למקור תעסוקה משמעותי, בקהילה הבין-לאומית החליטו לפעול גם בסקטור הזה - באמצעות בנייה של שלוש חוות גידול של דגים מול חופי ח'אן יונס, מה שמאפשר הגדלה של כמות הדגים ומוביל להכנסות גבוהות יותר.
בישראל מאמינים כי שיפור המצב הכלכלי בעזה משמש כ"מנוף לחצים" נגד חמאס שנמנע מלעמוד לצד הג'יהאד האיסלאמי בסבב הלחימה האחרון, אך במערכת הביטחון מבהירים כי התקדמות במדיניות האזרחית כוללת הגבלות בנושא השיקום עד להתקדמות בסוגיית השבויים והנעדרים. כך או כך, נראה שנדרשים בשטח מהלכים אסטרטגיים מחושבים כדי להגביר את ההרתעה ולייצר רגיעה ארוכת טווח לתושבי הדרום, מבלי שנמצא את עצמנו בקרוב מתעוררים שוב בבוקר לסבב לחימה.