מענה לאיום: מערכת הביטחון התירה הערב (רביעי) לפרסום כי חברת רפאל הישראלית פיתחה מיירט ראשון מסוגו בעולם לטילים היפר-סוניים – "קלע חד - SKYSONIC" שמו. כבר לפני כמה שנים, העריכו ברפאל כי הטילים ההיפר סוניים הם האיום הבא על ביטחון המדינה – והחלו בפיתוח המערכת. גורמים במערכת הביטחון הדגישו: "ישראל מקדימה את כולם, ההישג מזכיר את כיפת ברזל כשלא היה מענה נגד רקטות".
המיירט הטכנולוגי הינו בעל יכולת תמרון מתקדמת במהירויות על, והוא יכול להתמודד כנגד טילים היפר-סוניים שטסים במהירות של פי חמישה ממהירות הקול ובעלי כושר תמרון וחמקנות. המיירט ייחשף לראשונה בביתן של חברת רפאל בתערוכת הסלון האווירי בפריז שתפתח בשבוע הבא.
המערכת החדשה מצטרפת לפיתוחי מיירטים לטווחים קצרים יותר, כדוגמת "כיפת ברזל", "קלע דוד", המערכת מבוססת הלייזר "מגן אור" וכעת- "קלע חד" נגד טילים היפר-סונים. בקרוב יתחילו ברפאל לבצע סדרת ניסויים מורכבים ל"קלע חד" - ובסופם המערכת צפויה להיות מבצעית.
ד"ר יובל שטייניץ, יו"ר רפאל התייחס להישג הישראלי: "אנו עוקבים אחרי ההתפתחויות והאיומים בזירה העולמית וכמו בעבר- מקדימים ומפתחים את מערכות ההגנה המתקדמות ביותר".
אלוף (במיל) יואב הר אבן, מנכ"ל רפאל סיפר: "אנו ברפאל מאמינים שאפשר לעשות גם את מה שנראה בלתי אפשרי. הוכחנו זאת בעבר ונמשיך להוכיח גם בעתיד. ההזמנות למערכות אלה שוברות שיאים ואנחנו עומדים לראשונה על צבר הזמנות של למעלה מ- 40 מיליארד שקלים ולצד הפעילות כחברה עסקית גלובלית מצליחה ממשיכים להיות נדבך משמעותי בביטחון מדינת ישראל".
פנחס יונגמן, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הגנה אווירית ברפאל הוסיף: "רפאל היא בית יוצר בתחום מערכות ההגנה האוויריות ולצד מערכות פורצות דרך ומוכחות מבצעית מ'כיפת ברזל' בתצורותיה השונות, 'קלע דוד' וה'ספיידר' אנחנו ממשיכים להביט קדימה, ולפתח את הדורות הבאים של המערכות".
רק בשבוע שעבר חשפה איראן בטקס חגיגי בנוכחות הנשיא אברהים ראיסי ומפקד משמרות המהפכה, חוסין סלאמי, את "פתאח" - הטיל ההיפר-סוני החדש הראשון שיש בידה. מדובר בעליית מדרגה שכן מדובר בטכנולוגיה מתקדמת שאין להרבה מדינות, אך לפי האיראנים הטווח של הטיל החדש הוא 1,400 ק"מ, והמשמעות היא שהוא לא יכול להגיע לישראל. על פי ההערכות מדובר על דור א' והמוקדם יותר של הטילים ההיפר-סוני - דומה לזה שמומחים במערב כבר ראו שיש בידיה של סין.
על פיתוח "פתאח" הודיעו כבר בנובמבר האחרון - וכעבור 7 חודשים הוא נחשף באופן רשמי. בימים האחרונים מיהרו לדווח כלי תקשורת ברפובליקה האיסלאמית על הטיל החדש שיוצג בקרוב ושלדבריהם, "יהיה מסוגל לחמוק ממערכות ההגנה של האויב ולהשמידן". גם בארה"ב הביעו עניין רב במערכת הישראלית החדשה. זאת, כדי שיהיה להם מענה לאיום הסיני המתגבר.
מה זה טיל היפר-סוני?
"טילים היפרסוניים" נעים במהירות של פי חמישה ויותר ממהירות הקול, מדויקים מאוד ובעלי כושר תמרון גבוה. בניגוד לטילים בליסטיים, הטילים ההיפר-סוניים יכולים לשנות מסלול במהלך הטיסה, כך שמעבר לאתגר מהירות האיום, המענה נדרש להתמודד גם עם אתגר התמרון, הגילוי והמרדף אחר האיום.
האתגרים לאיום ההיפר-סוני הם רבים ומורכבים. כך, במערכת היירוט נדרשת טכנולוגיה שתאתר בזמן אמת את הטיל – ותעקוב אחריו מרגע שיגורו. המיירט מהיר צריך להגיע למטרה בזמנים קצרים על מנת לצמצם את המרחק שהמטרה עוברת במסגרתו מתפתחת אי-ודאות לגבי מיקום המטרה. בנוסף, מסלול הטיסה של המיירט צריך להיות גמיש כמענה לאיום ההיפרסוני הטס במהירות גבוהה במסלול שאינו בליסטי.