הדלפת המודיעין הגדולה מהפנטגון ממשיכה להסעיר רבים בעולם, ושופכת אור חדש גם על חלקה האפשרי של ישראל במלחמה באוקראינה. העיתון ניו יורק טיימס חשף אמש (ראשון) פרטים נרחבים על הלחץ הגדול שהפעילה ארה"ב על ישראל לספק נשק לקייב, למרות העמדה הרשמית החד-משמעית בירושלים מתחילת המלחמה הקוראת להימנע מהעברת סיוע התקפי ואפילו מערכות הגנה לאוקראינה.

סערת ההדלפות מהפנטגון - סיקור N12:

על פי הדיווח, ישראל מחויבת לספק לאוקראינה מודיעין וסיוע הגנתי "לא קטלני", אך לא מעבר – בשל החשש ליצירת משבר מול רוסיה, בין היתר על רקע הנעשה בסוריה. יחד עם זאת, המסמך, מתאריך 28 בפברואר, מעריך שישראל עשויה לשקול לספק לאוקראינה סיוע התקפי בשל לחץ הולך וגובר מארה"ב, או בעקבות הידרדרות אפשרית ביחסים עם רוסיה, למשל על רקע התחזקות יחסי מוסקווה-טהראן.

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי  (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

התרחיש "הסביר ביותר" העולה מהמסמכים שהודלפו היא כי ישראל עשויה לאמץ את "המודל הטורקי": אספקת נשק לאוקראינה בעקבות לחץ אמריקני כבד, תוך פעילות דיפלומטית ענפה מול קייב ומוסקווה לקידום פתרון לסיום המלחמה. על פי המודל הזה, יועבר הנשק הישראלי לאוקראינה באמצעות גורם שלישי – ולא באופן ישיר.

המסמך מלמד כי טורקיה הצליחה לבסס יחסים לבביים עם רוסיה, בזמן שהיא מספקת נשק וסיוע התקפי לאוקראינה. במסמך אחר שדלף מהפנטגון ונחשף בתקשורת בימים האחרונים מתברר "טוויסט בעלילה" מבחינתה של טורקיה, שנראה כי נערכה או נערכת לספק נשק לקבוצת וגנר הרוסית, המובילה את הלחימה במזרח אוקראינה. כזכור, טורקיה היא אחת החברות הבכירות ביותר בברית נאט"ו.

תרחישים נוספים שעולים מהמסמכים המודלפים שעשויים להוביל את ישראל לספק נשק לאוקראינה בראיית מקבלי ההחלטות בוושינגטון קשורים להידרדרות אפשרית של היחסים בין ירושלים ומוסקווה, בעיקר על רקע התחזקות יחסיה של רוסיה עם איראן. אותם תרחישים, במידה משתנה של סבירות, קשורים להערכת האמריקנים בהעברת מערכות אסטרטגיות מרוסיה לאיראן, או הרחבת הסיוע של רוסיה לתוכנית הטילים או תוכנית הגרעין של איראן.

ח'מינאי, בנימין נתניהו, ולדימיר פוטין (צילום: AP/פלאש 90)
ח'מינאי, בנימין נתניהו, ולדימיר פוטין | צילום: AP/פלאש 90

בנוסף, עולה האפשרות כי בוושינגטון צפויים לנסות להפעיל מנוף לחץ על ישראל לספק נשק לאוקראינה באמצעות הדרישות של ישראל מארה"ב להיערך לקראת אפשרות של תקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן. אפשרות נוספת היא כי כלי טיס ישראליים הפועלים בשמי סוריה ייפגעו מאש מערכות הגנה אווירית של רוסיה, ואולי אף יעלה הדבר בחיי אדם ישראליים, ואז יחסי ירושלים-מוסקווה ידרדרו בצורה כזו שתאפשר את העברת הנשק לקייב.

המסמך מתאר ומתעדף את שורת כלי הנשק הישראליים שאותם ארה"ב מעוניינת לראות באוקראינה. בראש ובראשונה עומדת מערכת "ברק 8", מערכת הגנה אווירית של טילי ים-אוויר וקרקע-אוויר המיועדת להגנה מפני מטוסים, מסוקים, כטב"מים, טילים נגד ספינות, טילי שיוט ועוד. מערכות ישראליות נוספות המבוקשות באוקראינה היא מערכת ההגנה האווירית Spyder והטילים נגד טנקים מסוג Spike.

המסמכים חושפים: משבר חמור בצבא אוקראינה

הדלפת המודיעין הדרמטית הביאה לזעזוע של ממש בצבא אוקראינה, הנערך בימים אלו לקראת מתקפת נגד נרחבת במטרה לשחרר כמה שיותר שטחים שנכבשו במלחמה על ידי רוסיה ונמצאים תחת שליטתה. גורם המקורב לנשיא וולודימיר זלנסקי סיפר לרשת CNN כי בעקבות ההדלפה – הם כבר נאלצו לערוך שינויים בתוכניות הלחימה והיערכותם הצבאית.

בארה"ב מתייחסים לפרשת ההדלפה בחומרה רבה, ורואים בה נזק כמעט חסר תקדים. על פי העיתון וול סטריט ג'ורנל, מדובר בפרצת האבטחה החמורה ביותר בעשורים האחרונים, ואחד החששות הכבדים ביותר הוא פגיעה קשה בשורה של מקורות מודיעיניים שונים, בעיקר מקורות אנושיים.

אחד מהמסמכים של הפנטגון לכאורה שדלפו לרשת
אחד מהמסמכים של הפנטגון לכאורה שדלפו לרשת
דליפת מסמכי הפנטגון, אפריל 2023
דליפת מסמכי הפנטגון, אפריל 2023

על פי דיווח ברויטרס, ההערכה כי הגורם האחראי להדלפה הוא אזרח אמריקני, ולא אזרח של אחת מבעלות בריתה של ארה"ב. לפי שעה, החקירה הנרחבת בנושא מתמקדת בכיוון הזה, אולם נבדקים גם כיוונים אחרים, כמו גורמים פרו-רוסיים שונים שעשויים היו להשיג את המידע.

סוגיית הנשק של צבא אוקראינה שבה ועולה במסמכים רבים שהודלפו, ואחת מנקודות התורפה העיקריות העולות מהדברים הוא מצב כוחות ההגנה האווירית של אוקראינה. מאז תחילת המלחמה מתמודדים בצבא אוקראינה עם ריבוי משימות אוויריות, לרבות מטוסים ומסוקים, וכן טילים ומל"טים מסוגים רבים שמפעיל צבא אוקראינה נגד שורת מטרות.

העיתון ניו יורק טיימס מדגיש הבוקר כי בשלב הנוכחי, כוחות ההגנה האווירית של אוקראינה עומדים בפני חוסר קריטי בתחמושת, ואם ארה"ב לא תספק להם סיוע דרמטי וגדול במיוחד, הם עלולים לקרוס ולא להצליח להמשיך לעמוד במשימתם. על פי המידע העולה מהמסמכים, אם לא יחול שינוי של ממש במצב החימוש של כוחות ההגנה האווירית של אוקראינה, רוסיה ופוטין יוכלו לשנות את מהלך המלחמה באמצעות מטוסי הקרב ויכולות אוויריות נוספות.