גל הטרור ההולך ומחריף ביהודה ושומרון שהתפשט בשבועות האחרונים גם לירושלים, הביא למספר הקורבנות הרב ביותר בעשר השנים האחרונות -31 ישראלים נרצחו בפיגועי טרור במהלך שנת 2022 ונהרגו 154 פלסטינים בהיתקלויות עם כוחות צה"ל.
לאחר המבצע היום (רביעי) בשכם ובזמן שהעיניים נשואות לחודש רמדאן שייחל בעוד כחודש ברקע המתיחות, המספרים המדאיגים האלו חושפים בעיה עמוקה, תהליך של התפוררות הרשות הפלסטינית שמקרינה חולשה שלא נראתה מאז ימי האינתיפאדה השנייה. בה בעת היא ממשיכה לאבד את הלגיטימיות שלה בקרב הציבור הפלסטיני, תוך שחמאס מנצל את הוואקום הזה כדי לחזק את כוחו. בואו לצלול איתנו לנתונים המעניינים שמעידים על הבעיות הפנים-פלסטיניות ומציגים את המציאות המורכבת.
סיקור שוטף ב-N12:
- בתוך השכונות במזרח ירושלים שמייצאות את המחבלים
- ההסתה: החבית המבעבעת שמתדלקת את גל הטרור
- אתגר המפגע הבודד ממזרח ירושלים
- הקולות ממזרח ירושלים אחרי הפיגועים
על פי הנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברשות הפלסטינית לסיכום שנת 2022, ביהודה ושומרון חיים כיום 2.85 מיליון פלסטינים וברצועת עזה 2.17 מיליון. כשמביטים על הגזרות השונות, עולה כי חברון שבדרום הגדה מאכלסת הכי הרבה תושבים פלסטינים, יותר מ-800 אלף. בשכם חיים יותר מ-420 אלף פלסטינים, ברמאללה כ-360 אלף, בג'נין כ-345 אלף ויריחו עם המספר הנמוך ביותר - כ-54 אלף תושבים.
36% מהתושבים בגדה מתחת לגיל 15 והם נולדו לתוך הסמארטפון
כשנכנסים לרשתות הפלסטיניות אי אפשר לפספס את כמות הסרטונים המסיתים, את הקריאות לעימותים אל מול כוחות צה"ל ואת התיעודים שמהללים מחבלים - מאחורי חלק לא מבוטל מהם עומד הדור הצעיר הפלסטיני שתופס כיום נתח משמעותי ומכונה דור ה-Z. על פי נתוני הלמ"ס הפלסטיני, 36% מהתושבים ביהודה ושומרון ו-41% מתושבי עזה הם ילדים מתחת לגיל 15. אלו לא חוו את ימי האינתיפאדה השנייה ולכן הטראומה הזו לא צרובה אצלם בזיכרון - הם נולדו לתוך הסמארטפונים, עסוקים בלהתריס נגד ישראל וכבר בגיל צעיר נחשפים בבתי הספר לתכנים אלימים שמעודדים טרור.
רבים מהצעירים הפלסטינים מיואשים, חשים שאין להם אופק כלכלי, סובלים מבעיות חברתיות ומאבדים אמון ברשות הפלסטינית - הם רואים בה סמל לשחיתות, גורם שמדכא את צמיחתם ועסוק בלקדם את אנשיו, על חשבון צורכי התושבים. 15.5% מהתושבים ביהודה ושומרון נמצאים במעגל האבטלה, אלא שבקרב אלו שעובדים השכר הממוצע היומי רחוק מלהיות מספק כדי לכלכל משפחה - ועומד על 115 שקלים בלבד. סקר שערכו הבנק העולמי והלמ"ס הפלסטיני חושף כי 71% מהתושבים ברצועת עזה סובלים מדיכאון וברחבי הגדה - מדובר ב-50% מהתושבים - 58% מהם מעל גיל 18.
אחוז האבטלה בעזה נושק ל-50% - אבל אלפי עזתיים מתפרנסים בישראל
ומה לגבי עזה? שם אחוז האבטלה אומנם נושק ל-50% והשכר היומי הממוצע הוא 45.8 שקלים בלבד - אלא שאם תשאלו את תושבי עזה על כך, הם יהנהנו ויציינו שבכל הנוגע לתעסוקה המגמה ברצועה חיובית והמספרים מתייצבים מבעבר. כ-17 אלף פועלים יוצאים מדי יום מעזה לעבודה בישראל ועל פי ההערכות, ההכנסה של העזתיים שעברו לעבוד בישראל גדלה ביותר מפי 6. מאחורי כל זה עומדת התפיסה של מערכת הביטחון שלפיה המפתח לרגיעה בעזה טמון בשיפור ובצמיחת הכלכלה העזתית.
לכ-82% מהפלסטינים בגדה יש סמארטפון בכיס
הפלסטינים כיום חשופים מאוד לשיח ברשתות, כמעט בכל בית בגדה (ֵֵ92.3%) ובעזה (91.1%) תמצאו גישה לאינטרנט וכבר בהיותם ילדים הם מחזיקים סמארטפון - ה'צינור' לעולם שבחוץ שמשמש עבורם גם כמצלמה שמאפשרת לתעד עצמם ושתף ברשתות. הנתונים מדברים בעד עצמם - לכ-82% מבני ה-10 ומעלה ביהודה ושומרון ולכ-57% מרצועת עזה יש טלפון חכם בכיס - שמוצף במכונת הסתה משומנת שמקדמים ארגוני הטרור, לרבות חמאס והג'האד האסלאמי. סרטונים שמעודדים אותם לצאת לבצע פיגוע, לסיים את חייהם כדי להיות 'שהיד' ולזכות ב'תהילה'.
גם הסאגה הרותחת של הסיפור הדמוגרפי תופס חלק בשיח הישראלי - נראה כי בשנת 2022 נמשכה המגמה של הירידה בילודה של הנשים הפלסטיניות עם כ-3.8 לידות לאישה פלסטינית בממוצע. מגמה דומה קיימת בשנים האחרונות גם בחברה הערבית בישראל ונראה כי מאחוריה עומדת המהפכה במעמד הנשים. האוכלוסייה הפלסטינית אומנם חשה כי קיימים עוד פערים רבים, אך בניגוד לעבר - נשים רבות עוזבות את המרחבים המסורתיים, יוצאות לשוק העבודה ופועלות כדי לאמץ לעצמן איכות חיים, כזו ששונה מהמציאות שאליה נולדו שבה האישה הפלסטינית עסקה בגידול הילדים ונמנעה מלסגל לעצמה חיים עצמאיים.
כ-60% מהנשים הפלסטיניות דיווחו על אלימות לפחות פעם בחייהן
אולם, הנשים הפלסטיניות מתמודדות עם קשיים רבים ומספר לא מבוטל מהן סובלות מאלימות, בעיקר מצד הבעלים. כ-60% מהנשים ביהודה ושומרון מגיל 64-15 דיווחו על אלימות לפחות פעם אחת בחייהן. ביטויי האלימות נפוצים כמעט בכל שכונות המגורים, במוסדות הציבוריים - ולא פחות בבתים.
הנתונים האלו חושפים לא מעט נורות אדומות שאמורות לעורר דאגה בקרב בכירי הרשות הפלסטינית שמשדרים 'עסקים כרגיל' - בזמן שיש עלייה דרמטית בשיעור תאונות הדרכים, בפתיחת התיקים הפליליים לקטינים וגם בשיעור הנרצחים.
גורמי הטרור מרימים ראש, האכיפה של הרשות הפלסטינית מוגבלת
יכולת האכיפה של הרשות הפלסטינית הופכת למוגבלת יותר ויותר - ולא מדובר רק בהסלמה הביטחונית בצל הנתק אל מול ישראל ובגורמי טרור כמו 'גוב האריות' שמרימים ראש, מגבירים את היקף הטרור ומערערים את היציבות - בזמן שאבו מאזן בין כה חלש פיזית ומנהיגותית. כ-37 אלף אירועים פליליים אירעו בשטחי הרשות הפלסטינית במהלך 2022 והתרחשו יותר מ-14 אלף תאונות דרכים שגבו את חייהם של 133 בני אדם. זה מעיד על הקושי של מנגנוני הרשות הפלסטינית לאכוף מרות שמלווה בחיכוך עם הציבור המקומי.
ובינתיים, ביהודה ושומרון יש רק 3 בתי קולנוע (2 מהם ברמאללה) ובעזה אין ולו בית קולנוע אחד - נתון שמספר את הסיפור של החיים מעבר לגדר, נטולי תרבות ומלאים בייאוש. כזה שגורם להם להתמכר לעישון ולהוציא סכומים גדולים על סיגריות - כ-40% מהפלסטינים בגדה מעשנים והרבה, ולא רק בבתים - גם במקומות ציבוריים שבהן רשויות החוק מתקשות לבצע אכיפה.
גורם ברמאללה ל-N12: "המצב רע מאוד, אבו מאזן נחלש ואין פריצת דרך"
בכיר ברשות הפלסטינית הפנה אצבע מאשימה לממשלה הישראלית וטען כי "אנחנו מתמודדים עם ממשלה קיצונית באופן חסר תקדים שנאבקת בעם הפלסטיני. אנחנו דורשים את הפסקת כל הצעדים החד-צדדיים - כל האפשרויות שלנו פתוחות, כולל פנייה למועצת הביטחון של האו"ם והנעת הליך בבית הדין הבין-לאומי בהאג". עוד הוא האשים כי "ישראל הפכה לאיום קיומי על הרשות הפלסטינית וממשל ארה"ב לא מסוגל לכפות את הפתרון של שתי המדינות, הוא לא עושה דבר כדי למנוע את הצעדים של ישראל נגדנו".
מנגד, גורם אחר ברמאללה הביע דאגה מהמצב בשיחה עם N12 והודה כי "אני לא חושב שהמצב יטיב איתנו - הוא רע מאוד, אבו מאזן נחלש ומאבד את האמון של העם הפלסטיני. ממשל ארה"ב והקהילה הבין-לאומית שואפים לעצור את ההתנחלויות ואת הפלישות הישראליות, אבל לשם כך צריך שהרשות הפלסטינית תהיה חזקה. אם לא תהיה פריצת דרך של הפעלת לחץ על נתניהו לשחרר את כספי המיסים, הרש"פ תהיה חסרת אונים", הוא הדגיש. "אלימות בדרך כלל מולידה אלימות ועוני מוליד נקמה שעלולים לגבור בתקופה הקרובה".
כ-60% מהציבור הפלסטיני העריך: הקבוצות החמושות יתפשטו באיו"ש, הרוב תומכים בהן
כשצוללים לממצאים שעלו בסקר שערך המרכז הפלסטיני למדעים מדיניים בדצמבר האחרון, עולה תמונה מורכבת - 72% מהציבור הפלסטיני תומך בהקמת קבוצות חמושות כמו "גוב האריות" ורק 22% הביעו התנגדות. אם זה לא מספיק - 59% מהציבור הפלסטיני העריך כי הקבוצות החמושות יתפשטו גם לאזורים נוספים באיו"ש ורק 14% בלבד חושבים שהרשות הפלסטינית תצליח לבלום אותן.
במקביל, נמשכת מגמה שצריכה להדיר שיניה מעיניהם של בכירי הרשות הפלסטינית - אותו הסקר חשף כי לו היו נערכות הבחירות לנשיאות בשטחי הרשות הפלסטינית - אבו מאזן היה זוכה ל-36% בלבד מהקולות, לעומת ראש הלשכה המדינית של חמאס אסמאעיל הניה - שהיה מקבל 60% מהקולות. מבחינת ארגון הטרור חמאס שמתחזק ברחוב הפלסטיני מדובר בניצחון - הוא מנצל את החולשה של הרש"פ כדי לקבוע את סדר היום, למצב את עצמו כמי שלא חושש לפעול נגד ישראל ובכך 'קונה' את ליבם של הפלסטינים בגדה.
בזמן שמערכת הביטחון נערכת לקראת חודש רמדאן וברקע נשמעים איומים של ארגוני הטרור - המציאות בשטח לא מבשרת טובות ואוזלת היד של הרשות הפלסטינית עד לכדי התפוררות הדרגתית מייצרת איום אסטרטגי שעלול להשפיע באופן ישיר גם על ישראל. ככל שהרשות הפלסטינית מאבדת את הלגיטימיות ופעילי טרור צומחים אל תוך הוואקום הזה - חמאס מתעצם בשקט לקראת המערכה הבאה ופועל בשלט רחוק כדי לפגע ביהודה ושומרון, טרור שמסוכן לא פחות.