מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שלישי) את "הדוח הביטחוני", שעוסק בהתנהלות הקבינט המדיני-ביטחוני, היערכות צה"ל לאיומים שונים והטיפול בחיילים. לפי המבקר, הקבינט הזניח במשך שנים את הטיפול בגדר המערכת בקו התפר, דבר שהוביל להגדלת הסיכון מפני פעילות חבלנית עוינת בשטח ישראל. גם נושא החיילים הבודדים בצה"ל נבדק על ידי המבקר, שמצא כי כמעט כל החיילים לא יכולים להתקיים מהמשכורת הצה"לית לבדה.
דוח המבקר עוסק, בין היתר, גם באספקת ספינות טילים, היבטים בבניין הכוח של מערך השריון ותנאי מחיה ותשתיות הלוחמים. שני פרקים מהדוח, בעניין המוכנות של מערכת הביטחון להתמודדות עם איומים ממעגל שלישי, לא יפורסמו לציבור בשל רגישותם הביטחונית. המבקר אנגלמן מסר: "הדוחות שאנחנו מפרסמים נוגעים בהגנה על חיי אדם, אני קורא לראש הממשלה לקבל את ההמלצות".
יעילות מכשול קו התפר
ראשי הממשלה ידעו על התרופפות ההגנה, הקבינט לא כונס
המבקר ביקר בחריפות את התנהלות ראשי הממשלה בנימין נתניהו ונפתלי בנט, את חברי הקבינט המדיני-ביטחוני ואת פיקוד המרכז בצה"ל. אנגלמן הפנה אצבע מאשימה כלפי התנהלות הדרג המדיני, שבמשך שנים נמנע מקיום דיונים בנוגע ליעילות גדר ההפרדה, עד לגל הטרור בחודשים מרץ ואפריל בשנה שעברה. במהלך אותם חודשים נרצחו 11 ישראלים על ידי מחבלים שהסתננו לישראל דרך פרצות במכשול.
המבקר הטיל את האשמה גם על צה"ל, שהחליט מבלי לעדכן את שר הביטחון על צמצום תיקוני הפרצות בגדר. ליקוי נוסף בהתנהלות הצבא באשר לגדר הביטחון בקו התפר נוגע לפקודות העמומות שקיבלו החיילים באשר לטיפול בשב"חים. לפי מסקנות הדוח שפרסם המבקר, התגובה המבצעית לאירועי הסתננות הלכה ופחתה עם השנים.
"הפקירו את המכשול שעלה מיליארדים, המשילות אבדה"
עלות הקמת גדר ההפרדה ותחזוקה עמדה על 8.3 מיליארד שקלים עד לסוף שנת 2021. למרות תקציב העתק שהושקע בפרויקט, כמעט מחצית מאורכו לא היה כשיר, נכון למועד עריכת הביקורת. בשנת 2021 נצפו נכנסים לישראל 1.4 מיליון שוהים בלתי חוקיים, פחות מאחוז אחד מהכניסות למדינה קיבלו מענה מהחיילים בשטח.
במשך השנים התריעו גורמי מערכת הביטחון על התרופפות ההגנה של גדר הביטחון. עם זאת, המבקר מצא כי הקבינט המדיני-ביטחוני לא דן בנושא משנת 2017 ועד גל הטרור בתחילת 2022. היעדר תוכנית לטיפול במכשול וצמצום נוכחות החיילים באזור החמירו את תופעת ההסתננות ופגעו בהרתעה. בכך, המבקר קבע כי התנהלות הקבינט הגדילה את הסיכון לחדירה לשטח ישראל ולביצוע פעולות חבלניות עוינות.
בתחילת חודש מאי בשנה שעברה, בעקבות שלושה פיגועים שבוצעו על ידי מחבלים שהסתננו דרך פרצות הגדר, אישר הרמטכ"ל תוכנית לתגבור סדר הכוחות באזור קו התפר ולתיקון המכשול. לפי הדוח, גם הגדלת כוח האדם לא הביאה למניעת חדירה של אלפי שב"חים לישראל מדי יום. אנגלמן הדגיש את הכשלים ומסר: "הפקירו את המכשול שעלה מיליארדים, המשילות אבדה והסכנה לאזרחים גדלה".
המלצות המבקר
מבקר המדינה אנגלמן הגיש שורת המלצות לדרג המדיני, לצבא ולגורמי אכיפת החוק. אנגלמן הציע, בין היתר, כי ראש הממשלה ושר הביטחון יקיימו דיונים מעת לעת בנושא מרחב התפר. המבקר הציע בנוסף כי המועצה לביטחון לאומי תוודא גיבוש תוכנית לשיפור אפקטיביות המכשול, וכי היועצת המשפטית לממשלה תבחן את מדיניות התביעה כלפי המסתננים מקו התפר.
מדובר צה"ל נמסר: "מדובר בביקורת שלא מייצגת את המציאות. כיום עוברים ביום עד עשרות בודדות של מסתננים במרחב התפר. עם תחילת מבצע 'שובר גלים', הוחלט על שינוי סדרי העדיפויות והשקעת משאבים משמעותיים במרחב לטובת סגירת הפרצות בגדר".
ממשרד הביטחון נמסר: "לפני ההסלמה הביטחונית ומבצע 'שובר גלים' עמדה כשירות גדר התפר על כ-82%, למעט באזורים שבהם הוחלט מבצעית שלא לתקן את הפרצות. לראייה, בתוך שבועיים מתחילת המבצע סגרה מנהלת גבולות ותפר את המכשול כולו והוא עומד על 100% כשירות מאז ועד היום. בניגוד לנטען בדוח לא הייתה ירידה בתיקוני הגדר, אלא להיפך. בשנים 2022-2020 בוצעו 4,371 תיקונים, עלייה של 100% ביחס לשנתיים הקודמות.
הטיפול בחיילים הבודדים
מבקר המדינה ערך ביקורת נוספת בעניין טיפול הצבא בחיילים בודדים במהלך השירות ולאחר שחרורם. אנגלמן מצא כי מספר ליקויים עליהם הצביע דוח המבקר הקודם לא טופלו כראוי. בין היתר נמצא כי המשכורות שמקבלים החיילים הבודדים נמוכה מדי, ויותר מ-60% מהם מעידים כי לא קיבלו סיוע שנזקקו לו מהצבא במהלך שירותם.
לפי ממצאי הדוח, יותר מ-95% מהחיילים לא מצליחים לכסות את הוצאות המחיה שלהם בעזרת המשכורת הצבאית. בשש השנים האחרונות עלתה משכורת החיילים הבודדים ב-54 שקלים בלבד.
עוד עלה בביקורת כי רק 40% מהחיילים שבעי רצון מהסיוע שקיבלו מהצבא. הסיבות העיקריות לתחושות המשרתים נובעת מקשיים כלכליים, נטל בירוקרטי ויחס מזלזל ואטימות מצד גורמים צה"ליים.
תגובת דובר צה"ל: "צה"ל מודה למבקר המדינה על ביקורת זו ומתייחס בכובד ראש לממצאיה. בשנים האחרונות, צה״ל הרחיב את מעטפת התמיכה לחיילים הבודדים. צה״ל מודע לאתגר הכלכלי איתו מתמודדים החיילים הבודדים ועוסק בימים אלו בהעלאת גובה הסיוע בתשלום שכר הדירה".