ישראל וארה"ב נמצאות בימים אלה במגעים ראשונים לביצוע עסקת רכש של 25 מטוסי F15 מתוצרת בואינג. היום (שבת) דווח כי משרד הביטחון הגיש מכתב בקשה רשמי לממשלת ארה"ב במטרה לאשר בהקדם את מכירת מטוסי הקרב. מטרת העסקה היא להוסיף כבר בעשור הקרוב שתי טייסות קרב חדישות ובכך לחזק בצורה משמעותית את יכולות חיל האוויר הישראלי.
מכתב הבקשה שנשלח נחשב לשלב הראשון בתהליך המכירה, וכעת מתקיים משא ומתן על פרטים כמו: מספר המטוסים שיועברו לישראל ותמחורם. חיל האוויר זקוק למטוסי F15 נוספים מדגם EX המשופר. כאלה שיכולים לשאת את מערכות הנשק הישראליות ואף לסייע בתקיפת אתרי הגרעין באירן באם יידרשו. עם זאת, נראה שעסקת המטוסים עתידה לקחת זמן רב, כאשר דגמי ה-F15 EX הראשונים צפויים להגיע לישראל רק בשנת 2028. כמו כן, ישראל ככל הנראה תבקש מארה"ב לקצר דרמטית את לוחות הזמנים.
"ה-F15-EX נושא יותר כלי נשק מכל מטוס קרב אחר שדומה לו, והוא יכול לשגר טילי שיוט היפרסוניים לטווחים של מאות קילומטרים", נמסר מיצרנית המטוסים בואינג. חיל האוויר רוצה כאמור לרכוש 25 מטוסים חדשים, ובמקביל לשדרג את 25 מטוסי ה-F-15 I שברשותו. חיל האוויר מפעיל כיום 50 מטוסי F15 מכמה גרסאות, כאשר רובם ישנים מאוד. חלקם בני 40 שנה.
למה דווקא עכשיו?
ההחלטה לרכוש מטוסים נוספים מתבססת על ההנחה שבתרחישי לחימה עתידיים מטרות התקיפה, באירן ובמקומות נוספים במזרח התיכון, יהיו מוגנות יותר ויכללו שימוש במערכות הגנה אוויריות מתקדמות. תרחישים אלה יידרשו מישראל גל ראשון של מטוסי F-35 חדישים כדי לנטרל את מערכות ההגנה האווירית ולאחר מכן מטוסי F15 משופרים שיישאו כמויות גדולות של נשק ופצצות להשמדת מטרות האויב.
נראה שהצורך הישראלי בדגמי מטוסים משופרים הופך דחוף יותר ויותר על רקע הדיווחים כי מוסקבה עשויה למכור מערכות הגנה אוויריות לאיראן, שמתכננת לפרוס אותן כדי להגן על אתרי הגרעין שלה. כמו כן, אסור לשכוח כי מטוסי F15 חיוניים לא רק לתקיפה מטרות באיראן, אלא גם לעצירת שיגורי רקטות של החיזבאללה ולפעולות צבאיות בזירות נוספות.