אחרי 40 שנה על מדים, יש לו תאריך שחרור: רב אלוף אביב כוכבי יפנה ביום שני את משרדו בקריה בתל אביב לטובת מחליפו הרצי הלוי - וייצא לדרך חדשה. הוא נפרד מצה"ל לאחר שלושה מבצעים בעזה, מבצע ממושך נגד הטרור ביהודה ושומרון, מאות תקיפות בסוריה ושלושה חילופים של ראשי ממשלה בישראל.

עוד לפני שאנחנו מתיישבים לריאיון מסודר, שיחה בהתכתבות במסוק: יש עוד רמטכ"ל בעולם עם תפקיד כל כך מורכב, לדעתך?" אנחנו שואלים. הוא כותב: "הכי באמת ובצניעות, חושב שלא. שש זירות וכולן משפיעות על אזרחי המדינה, לא זירות במרחק 2,000 מייל".

התכתבות עם הרמטכ"ל אביב כוכבי במסוק
"שש זירות וכולן משפיעות": ההתכתבות עם הרמטכ"ל אביב כוכבי במסוק

ויש עוד זירה אחת, הזירה הפוליטית. הפלונטר הפוליטי שטלטל את האזרחים ואת כל מערכות השלטון חפף לתקופת כהונתו, הקשה עליו להגשים את תוכניותיו והכתיב את סדר יומו. הוא גילה זהירות יתר בהתבטאויות במהלך רוב הקדנציה. עכשיו, רגע לפני האזרחות, הוא זהיר פחות.

לא דיברת כמה שנים עם התקשורת בצורה הזאת, אז קודם כול, לשאול אותך אם אתה מתחרט או לא שלא עשית את זה עד עכשיו, אלא בסוף כהונתך?

"בכל שירותי הצבאי, האמת היא, התראיינתי פעם אחת. גם זה היה סוג של בפקודה".

יותר מדי, אתה אומר.

"לא, גם זה היה סוג של בפקודה, לא ניכנס לפרטים. זה היה לפני 15 שנה".

זה קורה כשמישהו נכשל ורוצה שאתה תעמוד מול המצלמה בדרך כלל.

"אמרתי מה שאמרתי", הוא עונה בחיוך. "האמונה הבסיסית העמוקה שלי הייתה שצריך להתמקד בעבודה. הגיע הזמן לסכם. אני גם מבין שזה לא עוד תפקיד, אז נכון וראוי להסביר את הדברים ואת המעשים".

הרמטכ"ל אביב כוכבי מחזיק עדכון בוקר יומי לרמטכ"ל
"זה לא עוד תפקיד". כוכבי עם תדרוך הבוקר היומי לרמטכ"ל במסוק

השיחה עם נתניהו: "מה שמצופה מרמטכ"ל"

אי אפשר שלא להתחיל בסערה מסביב ובכניסת ממשלת נתניהו החדשה לתפקיד. אתה באופן חריג רצית לדבר עם נתניהו עוד לפני שהוא נכנס לתפקיד. מה כל כך הדאיג אותך?

"חשבתי שנכון שברגע שידוע מיהו ראש הממשלה הבא, ולפני שמסכמים סוגיות שיש להן השלכות משמעותיות והשלכות עומק על תפקודו של צה"ל וגם על ערכיו, שראש הממשלה והאנשים הרלוונטיים ישמעו את דעתנו, את דעתי, שנשקף להם את ההשלכות והמשמעויות של הדברים ששמענו דרך התקשורת".

אחרי שאתה ניהלת את השיחה, או יצאה הידיעה שניהלת את השיחה עם נתניהו, אז גם סמוטריץ' וגם בן גביר ואנשי המפלגות שלהם אמרו שאתה מכניס את הפוליטיקה לצה"ל וצריך להאריך את הצינון. מה אתה חושב על הדברים האלה?

"אין בזה שום דבר פוליטי. שום דבר פוליטי. זה מה שמצופה מרמטכ"ל לעשות בכזה מצב. אני דואג בכל מקום שאפשר שנפעל רק כשטובת הארגון, המדינה, לנגד עינינו - ובמקרה הזה להשפיע על ראש הממשלה שיקבל את ההחלטות הנכונות".

נרגעת אבל, אחרי ששוחחת עם נתניהו?

"אני מצאתי אוזן קשבת, ושטחנו את הנימוקים ואת השיקולים, ומכיוון שיש מאחוריהם היגיון רב ומבוסס, אני חושב שהם יילקחו בחשבון בצורה רצינית".

רה"מ נתניהו והרמטכ"ל כוכבי בהצהרה בעקבות הירי (צילום: תומר נויברג, TPS)
כוכבי ונתניהו, 2019 | צילום: תומר נויברג, TPS

"מינוי פוליטי של קצין - אסור בתכלית האיסור"

הסמכויות לבצלאל סמוטריץ', ראש המנהל האזרחי - זה אמור להיות מינוי של הרמטכ"ל באישור שר הביטחון. מי ימנה את המפקד שם של המנהל האזרחי?

"ראש המנהל האזרחי הוא תת אלוף. זה מינוי של הרמטכ"ל והוא חייב להישאר מינוי של הרמטכ"ל. אני רוצה להסביר את הנקודה הזאת - ברגע שמוציאים משרשרת הפיקוד את המינוי, זה ייחשב כמינוי שיש מאחוריו שיקולים אחרים. הדבר הזה מערער את האמון. יותר מזה אני אומר - אנשים יצביעו עליו, על הקצין הזה - 'זה איש עם מינוי פוליטי'. הוא יילך עם צלב על הראש. ולכן הדבר הזה הוא דבר שאסור בתכלית האיסור שייעשה".

ההחלטה לתת לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר את מג"ב איו"ש - מה זה אומר מבחינת אותה שרשרת פיקוד שאתה מדבר עליה?

"אנחנו לא נוכל לאפשר שיהיו שני צבאות ושיהיו נוהלים אחרים או תפיסה אחרת, ולכן אנחנו נצטרך את הכוחות האלה להחליף או בכוחות סדירים נוספים - ואז יתאמנו פחות - או באנשי מילואים, והנטל על המילואים גם כך הוא מספיק גדול".

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
המסר של כוכבי לבן גביר ולסמוטריץ': "לא נוכל לאפשר שיהיו שני צבאות" | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

למי הרמטכ"ל כפוף היום? לאיזה שר מבין שני השרים במשרד הביטחון?

"אין בכלל שאלה. חוק יסוד: צה"ל קובע שהרמטכ"ל כפוף לשר הביטחון. אין שאלה בכלל".

גם אם סמוטריץ' עכשיו יבוא וייתן הנחייה, מה הצבא אמור לעשות?

"הרמטכ"ל כפוף לשר אחד, שר הביטחון, ואין לי ספק שכך זה יישאר".

יונית לוי וניר דבורי בראיון עם הרמטכ"ל אביב כוכבי (צילום: n12)
יונית לוי וניר דבורי בריאיון עם הרמטכ"ל אביב כוכבי | צילום: n12

"אסור שתהיה התקפה אישית על מפקדים"

לגבי הפרשה של חברון, שני הלוחמים מגבעתי, אתה שלם עם האירוע הזה? היה נכון הטיפול שלכם בו לדעתך?

"לגבי האירוע הזה, הייתה פה חריגה, ומיד הרמנו דגל - החל מראשון המפקדים, המ"פ, המג"ד - ועד אליי, וזה התפקיד שלנו. התפקיד שלנו הוא לסמן גבולות ערכיים".

יש תחושה אבל, אתה יודע, שזו קצת פרשת אלאור אזריה שלך. יש אווירת בן גביר בצבא, 15% מהחיילים הצביעו לבן גביר. מגיע מג"ד, גיבור "צוק איתן", שופט אותו בצורה שנראית גם לך הכי נורמטיבית, ומקבל מטח של אש וגופרית, הופך לאויב העם.

"המג"ד, שהוא מג"ד מצטיין, והגדוד, שעשה עבודה מצוינת בגזרה שלו, גם הם פעלו לפי שני כללים בסיסיים - התורה המקצועית שלנו והקוד הערכי שלנו. וברגע שהדבר הזה הופר, הם טיפלו בזה. אסור בכל מקרה שתהיה התקפה אישית על מפקדי צה"ל. הם פועלים מטעם הערכים שלנו והנורמות שלנו".

חלקים מהימין הישראלי אומרים: "צה"ל חלש, אין הרתעה, הוראות פתיחה באש לא מאפשרות לחיילים להתגונן כמו שצריך, ואנחנו נשנה את זה". מה אתה חושב על זה?

"עיניכם הרואות -  הטרוריסטים שנהרגו בעשרת החודשים האחרונים במבצע 'שובר גלים' ביהודה ושומרון הם עדות לכך שכשצריך לפתוח באש, או כדי לבצע את המשימה או כדי להגן על חייך, אין שום בעיה. חיילים עושים את זה באופן מקצועי וערכי ואנחנו מגבים אותם וטוב שהם עושים את זה".

ביקור הרמטכ"ל בחיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
"רק רמטכ"ל קובע את הוראות הפתיחה באש". כוכבי בביקור בחיל האוויר | צילום: דובר צה"ל

מה שאתה אומר למעשה, שהרמטכ"ל הוא הקובע את הוראות הפתיחה באש וימשיך לקבוע, למרות מה שהם אומרים.

"אני אומר שרמטכ"ל קובע את הוראות הפתיחה באש, רק רמטכ"ל קובע את הוראות הפתיחה באש. הוראות הפתיחה באש ברורות, מאפשרות ואפקטיביות".

כשאומרים חברים בקואליציה שכל פלסטיני שזורק אבן צריך לירות לו בראש, מה יקרה אם הדבר הזה באמת יתממש?

"מי שחושב שהוראות פתיחה באש אגרסיביות הן המתכון לביטחון, הוא טועה. זה ייצור בדיוק את ההפך. לכן, מה נדרש? למצוא את שביל הזהב בין לנטרל את הפיגוע ואת הסכנה, שאת זה הוראות הפתיחה באש מאפשרות, ומהצד השני, לא לדרדר את המצב לאיזושהי הסלמה רבתי. זה מיותר ולא נכון ולא מקדם את יעדי המדינה".

הרמטכ"ל אביב כוכבי בתרגיל של חטיבת הקומנדו
הרמטכ"ל אביב כוכבי בתרגיל של חטיבת הקומנדו

"לפרק את הרשות? צריך להבין את המשמעות"

אנחנו מצטרפים לתרגיל לחימה של חטיבת הקומנדו, שילוב של לואו-טק והיי-טק: לוחמים שוכבים במארב ימים ארוכים, ואיתם בכף היד טכנולוגיה שתאפשר להם לנהל את הלחימה המודרנית - לראות את מה שהמזל"ט רואה, להכווין את מטוס הקרב. המודיעין מגיע עד למטה, הפקודה עד למעלה. אלה השינויים שכוכבי הוביל: תמרון יותר טכנולוגי, משולב ומדויק. אם הכוח ייכנס פנימה, יהיו לו האמצעים לפעולה קצרה ויעילה.

אתה שותף לעמדה, לתפיסה, לראייה של שר הביטחון הקודם גנץ שאנחנו לקראת החרפה והסלמה והתלקחות גדולה ביהודה ושומרון?

"קשה להעריך. זו האמת, קשה להעריך. גל הטרור הזה שאנחנו רואים זה פיגועים שמבוצעים בידי בודדים. אנחנו נמצאים בכוחות מוגברים בכל שטחי יהודה ושומרון, וכמובן שהגדלנו בצורה ניכרת את כמות המעצרים לילה-לילה, ולכן אני מקווה שהגל ידעך".

 הרמטכ"ל ביום גיוסו לצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
"אנחנו צריכים שיישארו בצבא המפקדים הטובים ביותר". כוכבי ביום גיוסו | צילום: דובר צה"ל

יש הרי גם קולות בתוך הממשלה החדשה שמדברים על כך שצריך לפרק את הרשות הפלסטינית. אתה יכול להגיד לנו מה יקרה אם דבר כזה באמת יקרה בשטח?

"ההחלטה כן רשות או לא רשות - זה עניין לדרג המדיני, זה לא עניין לי. צריך לומר בצורה ברורה, במקומות שנמצאים היום מנגנוני הביטחון, כולל בתוך הערים הפלסטיניות - אם הם לא יהיו, אנחנו נצטרך להיות שם. יש לנו דוגמה חיה לזה בג'נין ובשכם: בשתי הערים האלה יש התרופפות, שלא לומר הימנעות של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לפעול. אנחנו נאלצים לפעול לילה-לילה גם בשכם וגם בג'נין. זו תהיה החלטה לגיטימית, רק צריך להבין את המשמעות שלה".

עימותים בשכם (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
"התרופפות, שלא לומר הימנעות של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים". עימותים בשכם, ספטמבר 2022 | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

גנץ ואיזנקוט הם שפתחו כרמטכ"לים שורה של תפקידי לוחמה לנשים. הדרישה עלתה בעיקר מהנשים עצמן. כוכבי המשיך את מה שהחלו קודמיו, אבל באיטיות: הורה על פיילוטים ממושכים בשריון, קריטריונים כמעט בלתי אפשריים ליחידות עילית, וחלקן נשארו חסומות לנשים - הליכה על חבל דק בין דרישות המתגייסות להתנגדות הרבנים. אפשר להסכים איתו או לא, אבל הייתה לו תפיסת עולם מגובשת, שאותה הוא מסביר: "בכל מקום שנשים יכולות לשרת, שישרתו, אבל הרף המקצועי הוא מה שמכווין את העניין". על כיפת ברזל הוא אומר: "זו דוגמה קלאסית לתפקיד שאין פה אתגר פיזי גדול, ולכן, כן ירבו".

אבל אם אתם מוציאים סטנדרטים שאומרים 1.66 מטר ו-78 קילו לאישה, שגם צריכה להיות אתלטית, איפה קיימת אישה כזאת שיכולה לשרת ביחידות עילית? זה לא קיים.

"בדיוק כפי שאי אפשר ששחקן כדורסל יהיה 1.60 מטר... אפשר, זה לא מוצלח. יש סטנדרט שאנחנו חייבים לעמוד בו. הסטנדרטים נגזרים מהדרישות המקצועיות, מהצורך לשאת משקלים, מהצורך להעמיס פגזים. אני לא רוצה לגלות ששלחתי חיילות לתפקידים שבגיל 27 ו-28 הן יגלו שהשירות הצבאי עשה להן נזק. יש אלפי חיילות בתפקידי לחימה היום, עושות עבודה יוצאת מן הכלל ברמת דיוק ומחויבות".

הרמטכ"ל אביב כוכבי עם הלוחמים והלוחמות של כיפת ברז
"יש אלפי חיילות בתפקידי לחימה היום". כוכבי עם הלוחמים והלוחמות של כיפת ברזל

"הייתה התקדמות עם הנעדרים, הבחירות הקפיאו"

אנחנו יושבים כאן בגבול עזה - השנה השקטה שאתה מדבר עליה, זה גם הרתעה וזה גם העובדה שהיו אישורי עבודה? זה השילוב של שני הדברים, אתה חושב?

"ראשית, אנחנו כבר תכף מתקרבים לשנתיים שקטות. חמאס לא ירה מאז 'שומר החומות', אבל היו מה שאנחנו קוראים סוררים, שירו פה ושם רקטה או אפילו העיפו בלון ששרף שטחי בר כאלה. התגובה שלנו הייתה תגובה חריפה ביותר. כשאני אומר 'חריפה ביותר', זה על רקטה אחת עשרה טון של פצצות ליעדי ייצור ותחמושת של חמאס. הרתעה מאוד חזקה ביחד עם מחיר הפסד לכלכלה שלו, לפועלים, זה בפירוש עשוי להיות מרסן. אני מקווה שהוא יחזיק זמן רב".

אי אפשר שלא לדבר רגע על הנעדרים. אתה חושב שעושים מספיק כדי להשיב אותם הביתה?

"אנחנו עושים כל מה שאפשר, גם בתחום המודיעיני-מבצעי וגם בתחומים אחרים שהשתיקה יפה להם. זאת משימה שלי, ולצערי עד רגע זה לא הצלחתי לעמוד בה".

יש התקדמות באחד התחומים?

"הייתה התקדמות עד לפני מספר חודשים. גם פה צריך לומר ביושר, הבחירות החמישיות הקפיאו את זה, ואני מקווה שמהמקום שבו עזבנו את זה, זה ימשיך הלאה".

הדר גולדין, אברה מנגיסטו, אורון שאול, הישאם א-סייד (צילום: חדשות)
כוכבי חושף: הייתה התקדמות במאמצים להחזרת הנעדרים | צילום: חדשות

"עושים כל שאפשר לשבש לאיראן את התוכניות"

הפצצות המדויקות, שמחכות במחסן חימושים בבסיס עובדה, יתקפו בעזה ובלבנון, ולא רק. לפני יותר משנה, עם כניסתו של בנט לתפקיד, הוחלט להאיץ את ההכנות לתקיפה באיראן. נרכשו מטוסי קרב ופצצות חודרות בונקרים, סוכם על רכש מטוסי תדלוק, בוצעו סדרות של אימונים. התלות באמריקנים ושיתוף הפעולה איתם קריטי.

ראש הממשלה לשעבר בנט, כשהוא נכנס לתפקיד, הוא אמר: "בעצם נתניהו לא הכין 'פלאן בי' בכלל לתקיפה אחרי ביטול ההסכם". זה נכון?

"אנחנו כל השנים האחרונות עובדים על תוכניות תקיפה באיראן, והנושא הזה לאורך כל הדרך הוא נושא מרכזי ומטופל. נכון שבגלל הבחירות שהיו פה פעם אחר פעם, חלק מהתקציבים התעכבו. לא הייתה עצירה, קרה בשלב מסוים שקצב ההתקדמות היה איטי יותר, אבל הייתה התקדמות כל הזמן. ביצענו תרגול גדול מאוד כולל עם האמריקנים רק לפני שבוע. כשאני אומר 'גדול מאוד', זה קרוב ל-100 מטוסים. ביום שדרג מדיני ינחה את צה"ל לבצע את המשימות שהוגדרו לו, צה"ל יידע לבצע אותן".

פצצות במחסן חימושים בבסיס עובדה
הפצצות במחסן החימוש מחכות לאות פקודה

האם צה"ל מוכן למלחמה שתפרוץ אחרי תקיפה אפשרית כזאת?

"הנחת היסוד היא שתקיפה באיראן עשויה, זה לא הכרחי, אבל עשויה לגרור מלחמה כוללת בזירה הצפונית, ובוודאי שההיערכות שלנו היא היערכות גם למערכה בצפון. איראן היא בעיה אזורית. אנחנו עושים כל מה שאפשר כדי לשבש להם את כל התוכניות. יש מגוון גדול של יעדים שעליהם צריך לפעול".

יש לך רשימת חיסול? יש למערכת הביטחונית רשימת חיסול היום?

"יש מגוון של יעדים שעליהם צריך לפעול".

הרמטכ"ל אביב כוכבי בשיחה עם כוחות משולבים לפני תרג
". ביום שדרג מדיני ינחה את צה"ל לבצע את המשימות, צה"ל יידע לבצע אותן". כוכבי בשיחה עם כוחות משולבים

ובכל הקשור לנוכחות האיראנית בסוריה, עשור למב"מ (המערכה שבין המלחמות), אתה מרוצה מהתוצאות? כשאתה מסתכל על זה, מה עוד צריך להשיג שם?

"בזירה הצפונית היה לאיראנים חזון, זאת תוכנית קאסם סולימאני שסוכל לפני שלוש שנים. היא הייתה צריכה לכלול מאות טילי קרקע-אוויר וטילי קרקע-קרקע, חלקם שמגיעים למרכז הארץ, היא הייתה אמורה לכלול עשרות אלפי אנשי מיליציה, היא הייתה אמורה לכלול 'חיזבאללה שתיים' ברמת הגולן הסורית. כל שלושת הדברים האלה שובשו לחלוטין".

"עוד לא סיימנו, יש לנו עוד עבודה, אבל זה שובש לחלוטין. זה שובש בזכות פעילות מאוד מאוד אינטנסיבית שהתחילה אי שם ב-2013 עם שלוש פעילויות בשנה, ואנחנו היום למעלה מ-50 פעילויות בשנה - זה אומר כל שבוע בממוצע פעילות - והתוצאות מעידות עד כמה המערכה הזאת היא מאוד אפקטיבית".

הרמטכ"ל אביב כוכבי (צילום: דובר צה"ל)
"התוצאות מעידות עד כמה המערכה שבין המלחמות היא מאוד אפקטיבית". כוכבי | צילום: דובר צה"ל

בטייסת האדומה מדמים את האויב בצורה המדויקת ביותר, לומדים לשם הדוגמה את תורת הלחימה האיראנית ומשתמשים בה. רגע לפני האימון, הרמטכ"ל פוגש בחדר התדריכים את הכוחות המשולבים שישתתפו בתרגול, חיילי צנחנים וחיל האוויר. "יש הרבה אנשים שחייבים לכם את החיים שלהם, ואתם לא עושים את זה כדי שאף אחד יהיה חייב לכם שום דבר", הוא אומר להם, "אתם עושים את זה מתוך הזדהות פשוטה, צלולה – 'זה תורי, זו המשמרת שלי, אני משתתף בלהגן על מדינת ישראל'. ככה אני הצטרפתי לצה"ל, אמרתי: 'בתור שלי, אני נותן את החלק שלי'. זה טיפה התארך".


הוויכוח על הפנסיות: "מי אתם רוצים שיישאר?"

באמצע כהונת כוכבי מטלטל איציק סעידיאן את מערכת הביטחון כולה. ההאשמה שלו חריפה ומוצדקת: כשאתם שולחים חייל לקרב, הטיפול בגופו והטיפול בנפשו היא אחריותכם, והיא לא מסתיימת לעולם. אחרי המקרה הקים מערך הנפגעים של צה"ל מרכז קשר שיהיה מוקד לפניות של הפצועים, הנפגעים והמשפחות השכולות. לכוכבי הוא אומר בפגישתם: "אני קצת לחוץ מזה שאתה עוזב אותנו, כנראה שיש משהו בפנים בערכים שאתה לא מוכן לשים בצד, לא בשביל שום דבר". וכוכבי עונה לו: "עם כל הכאבים ועם כל הסבל ועם כל הניתוחים שעברת ועם כל מה שעוד תעבור, תשמע רגע, אתה נמצא במקום שקיים בגללך".

הרמטכ"ל אביב כוכבי עם איציק סעידיאן
איציק סעידיאן לכוכבי: "אני קצת לחוץ מזה שאתה עוזב אותנו"

בסוף יש שתי נקודות שאפשר לסמן בכהונה שלך שלא צלחו. הראשונה זה סיפור הפנסיות והתדמית של אנשי הקבע, והדבר השני זה שאת הליבה של צה"ל - הקצונה הזוטרה, סרן, רב סרן ואולי אפילו סגן אלוף - לא מצליחים להשאיר ולשמר כמו שהייתם רוצים. הם כבר לא רואים בצה"ל עתיד כמו שהיה אולי בעבר.

"רק בחצי השנה האחרונה יחידה 8200, שלכאורה יש בה את האתגר הכי גדול, החתימה להמשך קבע 600 קצינים בדרגת הסרן והרב סרן. זה מדבר בעד עצמו. ובקורס מ"פים, כל פעם שאני בא, אומרים לי 'זה הקורס עם המ"פים הכי טובים' ואני עונה 'אבל אמרתם את זה גם פעם קודמת'. זה לא אומר שאין לנו אתגרים, אבל השורות שלנו מאוכלסות בידי אנשים מצוינים, והדוגמאות מדברות בעד עצמן".

"אני מצטער צער גדול - לא הצלחנו, לא הצלחתי לרתום את הציבור הרחב להבין מה עומד מאחורי העניין של הפנסיות. הדיון הוא לא על הפנסיות, הדיון הוא על איכות הצבא: צה"ל הוא אחד הצבאות הטובים בעולם בזכות כוח האדם שיש לו. אם אנחנו רוצים צבא באיכות כזאת, אנחנו צריכים שיישארו בו המפקדים הטובים ביותר. הם נשארים בצה"ל בגלל משמעות, אבל הם צריכים להישאר בצה"ל גם בגלל תגמול. הם חיים חיים תובעניים מאוד, עם משכורות לא גבוהות, כשבחוץ יש תחרות קשה מאוד".

הרמטכ"ל ומש"ט 13 בביקור הרמטכ"ל בחיל הים (צילום: דובר צה"ל)
"התפקיד שלנו הוא לסמן גבולות ערכיים". כוכבי עם מפקד שייטת 13 בביקור בחיל הים | צילום: דובר צה"ל

אתה אומר - אני משאיר אותם עד גיל 45, לא משנה באיזה תפקיד שהם יהיו - בשביל ההבטחה הזו שעד סוף ימיהם יהיה להם עוד, בחישוב של האוצר, שמונה מיליון שקלים כל אחד מהם. זאת אומרת, זה העניין וזו המטרה.

"א', זה עד גיל 42. מי שדרש מאיתנו להוריד את הגיל זה האוצר. העלות בשנה של כל מי שמקבל פנסיה, התוספת כל שנה, היא בסך הכול 20 מיליון שקלים, בניגוד לכל הסיסמאות וכל המיתוסים. הסכום הגדול זה הסכום הנצבר מקום המדינה, שזה גם האוצר אמר בקולו, 'אני לא מתכוון לקחת'. לכן, גם פה להעמיד דברים על דיוקם. ניר, יונית, מי אתם רוצים שיישאר בתפקידים האלה? זה אנשים שבקושי רואים את הבית, גם בתל אביב, אנחנו משנים להם שיבוץ מבסיס לבסיס בהחלטה פעם בשנתיים. הם צריכים להישאר בראש ובראשונה בגלל המשמעות, ולכן הם נשארים, אבל מגיע להם תגמול".


"חושב שיש להרצי הלוי גיבוי מלא"

כשאתה תעביר את נס הרמטכ"ל, הדגלון הקטן והאחריות המאוד גדולה, להרצי הלוי, זו תהיה הקלה?

"זה קודם כל יהיה רגע של פרידה... מאוד לא פשוטה, זו האמת. יהיה בזה ממד של הקלה, אני לא יכול להתעלם מזה, אבל אני נהנה ממה שאני עושה - גם אם זה אומר ללכת עם מכולה על הגב, אבל זו תחושת סיפוק בלתי רגילה".

השאלה אם יש סכנה ללגיטימיות של רמטכ"ל, כשחלק מהפוליטיקאים אומרים: "הוא בכלל מינוי של שר הביטחון הקודם, שאנחנו לא מסכימים איתו".

"אני לא חושב שהחשש הזה אמיתי, בגלל הרקורד של הרצי, ואני חושב שיש לו גיבוי מלא. הרצי הוא מוכשר והוא יודע מה צריך לעשות".

פוליטיקה? "אצטרך לשקול, אם וכאשר"

תומכיו של כוכבי יתפעלו מההתקדמות הטכנולוגית והמודיעינית שהביא לצה"ל. מבקריו ישאלו האם הרעיונות היפים האלה מחוברים בהכרח לקרקע, ואם הם רלוונטיים גם לאחרונת יחידות המילואים. הוא יאמר שהוא משאיר ישראל בטוחה, שקט יחסית בצפון ובדרום, הסיר ביהודה ושומרון מבעבע, אבל לא מתפוצץ. ישראל מוכנה יותר מול איראן, מצליחה מול ההתבססות האיראנית בסוריה - אבל מעל העם שמרכיב את צבא העם מרחפות שאלות קשות. מי יתגייס ומי לא, מי יישאר בצבא ומי לא, עד כמה ינסו גורמים על אזרחי להתערב בין לובשי המדים?

לא לכל הסוגיות האלה הוא אחראי. אי אפשר למלא תפקיד כל כך מורכב ובכיר במדינה כל כך מקוטבת ומפוצלת ולצאת יבש. כוכבי מאוד השתדל, יש שיאמרו השתדל יותר מדי - בעיקר אפשר להניח בזהירות, ייקח הצינון כמה שייקח, שזה לא יהיה התפקיד האחרון שימלא אביב כוכבי בציבוריות הישראלית.

הרמטכ"ל בפרידה מזרוע היבשה, בתרגולת קפיצה ממסוק וג (צילום: דובר צה"ל)
"נהנה ממה שאני עושה גם אם זה ללכת עם מכולה על הגב". הרמטכ"ל בפרידה מזרוע היבשה, בתרגולת קפיצה ממסוק | צילום: דובר צה"ל

כמעט כל רמטכ"ל פחות או יותר מאז אהוד ברק או היה בפוליטיקה - או ניסה ונרתע. זה הצעד הבא שלך?

"הצעד הבא שלי הוא קודם כול חופש ממושך. בתוכו הרבה-הרבה-הרבה משפחה. הם מחכים לזה, אני מחכה לזה. יש בחוץ אוקיינוס של אפשרויות, ואני מתכוון ללמוד אותן ולהתמקד בוודאי בעולמות של חדשנות וחינוך, אני יודע שבזה אני רוצה לעסוק. זה השלב הבא".

הרמטכ"ל בטקס מצטייני הנשיא (צילום: דובר צה"ל)
"יש בחוץ אוקיינוס של אפשרויות". הרמטכ"ל בטקס מצטייני הנשיא | צילום: דובר צה"ל

אתה לא פוסל פוליטיקה אבל.

"אם וכאשר הרגע יגיע, אני אצטרך לשקול את זה בכובד ראש ולהחליט. אבל זה אם וכאשר".

כי בינתיים מרחיקים ממך את היכולת בכלל, אני רואה שהם רוצים להאריך את חוק הצינון בזכותך.

"אז ה'אם וכאשר' יידחה לכמה שהם יחליטו".