זה קורה באופן קבוע: בכירים ישראלים, אנשי עסקים ויועצים נוחתים בסעודיה. אלו קשרים עמוקים שהולכים ומתרחבים – חילופי מידע וגם תעשיות, מוצרים ומערכות שהסעודים קונים מישראל. גם אם בשקט, הקו בין ירושלים לריאד פעיל מאוד בימים האלה. הישראלים מתקבלים בחום רב: הם מאוד רצויים בריאד, הסעודים צמאים ליכולות הישראליות בביטחון, בסייבר, בחקלאות וברפואה - הטכנולוגיה הישראלית פותחת הרבה דלתות ומשפיעה, מאוד.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
היחסים בין שתי המדינות הם מורכבים, אבל הם בעלי חשיבות גבוהה בתפיסת הביטחון של ישראל. סעודיה מעדיפה לשמור בשקט את היחסים עם ישראל, הם רואים בכך נכס אך לא רוצים לעשות בו שימוש מתוקשר. אך גם בימים אלה, כשנתניהו מדבר פומבית על חזונו בנושא, הקשרים מתקיימים ביתר שאת מאחורי הקלעים.
את הקשרים האלה מנהלים דרך גורמים מקבילים במשרדי ההגנה של סעודיה, בתיאום עם המוסד וגופים נוספים - שיתוף פעולה בציר המודיעיני והצבאי. הגשר הביטחוני הוא המחבר בין המדינות אבל לא רק: גם חברות פרטיות שעוסקות בתחומים אזרחיים שונים פועלות ומוכרות בסעודיה וזה יכול להביא בהמשך להעלאת דרג היחסים.
סעודיה נמצאת כיום במקום אחר, לא רק בראייה ישראלית אלא גם גלובלית. משאבי נפט ויכולת הפקה בתוך משבר אנרגיה עולמי הופכים את סעודיה לנכס קריטי: כולם עולים לרגל לריאד. סעודיה, שתמיד דרשה מחוייבות אמריקנית לביטחונה, הבינה את ערכה המעודכן, ומציבה לוושינגטון דרישות חדשות. היא רוצה עוד נשק, אפילו מטוסי F-35 וגרעין אזרחי לייצור אנרגיה.
כשהאזור הופך שוב למוקד מאבק בין מעצמות
העיתוי של הדרישות מורכב מתמיד: משבר האנרגיה, הסיוע האיראני הצבאי לרוסיה באוקראינה וניסיונה של סין לנצל את המתיחות בין ארצות הברית לסעודיה כדי לכרסם בדומיננטיות האמריקאית במזרח התיכון - כל אלו הפכו שוב את האזור למרחב מאבק בין המעצמות.
רק באחרונה עוד חתרה ארצות הברית לצמצם מעורבות בו כדי לפנות קשב ומשאבים לשינויים הדרמטיים באסיה ואוקראינה, והינה שוב חוזר המזרח התיכון למרכז האינטרסים שלה. עד כדי כך שביידן נאלץ לשים בצד עקרונות, ערכים והשפלות כדי לעבוד עם יורש העצר מוחמד בן סלמן - MBS.
ואת המהלכים האלה מזהה סין. הם רצים לריאד לחתום הסכמי שיתוף פעולה נרחבים. ההסכם - בין סין, המתיישרת עם רוסיה, לבין ערב הסעודית, יריבה מרה של איראן - נחתם בזמן שבו הזהיר הפנטגון מפני הגברת הקשרים הצבאיים בין מוסקווה לטהראן. מזכר ההבנות בין ריאד לבייג'ינג מאפשר לענקית הטלקום הסינית Huawei לספק לממשל הסעודי יכולות מחשוב ענן ושירותי IT אחרים.
ארה"ב מזהירה כבר זמן שמוצרי Huawei יכולים לאפשר לממשלת סין לגנוב מידע מהמשתמשים שלהם. כך יוכל הממשל לעקוב אחר התנגדות בתוך המדינה. וסין רואה בסעודיה מקור פוטנציאלי למימון ודלק. ארה"ב לא תשלים עם מהלכים כאלה וזה לא מה שינחית את מטוסי ה-F35 האמריקניים בבסיס טאבוק הסעודי במערב המדינה.
המכשול הגדול עדיין כאן
איך תרתום ישראל את ההתפתחויות האלה לטובתה, והאם היא יכולה בכלל נוכח הממשלה החדשה שקמה בירושלים? הסעודים מבחינתם כבר הכירו בקיומה של מדינת ישראל, אבל המכשול הגדול עוד כאן – היחסים בין ישראל לפלסטינים. בעוד ברוב מדינות ערב המתונות מערכת היחסים הסבוכה הזו הפכה כמעט ללא רלוונטית, עם סעודיה הדברים מתנהלים אחרת.
בישראל מאוד נזהרים מלספר על עומק הקשר על הסעודים: ההבנה בירושלים היא שככל שידברו, זה יזיק לסיכוי לממש הסכם שלום מלא. מי שמכיר את מערכת היחסים והמו"מ שהתפתח בין המדינות מאמין שזה אפשרי אבל יש מספר מכשולים – המלך עדיין מאמין בפתרון שתי המדינות ב"מתווה סעודיה" ודוחף לשם, או יותר נכון מונע התקדמות בערוצים אחרים. הבן מוחמד בן סלמאן (MBS) חושב אחרת, אבל לא יעשה מהלך מתריס עד לכתו של אביו.
הר הבית - והיום שאחרי המלך
לאיסלאם שלושה אתרים קדושים במיוחד: מכה, מדינה והר הבית. ככל שתחצין ישראל, כך משוכנעים גורמים בישראל, את עובדת ריבונותה על הר הבית - זה ירחיק את סעודיה מלקדם את ההידברות להסכם נורמליזציה. יש חשיבות עליונה לכיבוד ההסכמים שנקבעו מול הוואקף לשימור הסטטוס קוו. בניגוד למדינות אחרות באזור כגון ירדן ומצרים, דעת הקהל הסעודית ניתנת להשפעה. כשהמלך יילך לעולמו יוכל MBS להעביר נורמליזציה בדעת הקהל ובציבוריות הסעודית ללא קושי - כך מאמינים בכירים ישראלים.
הנקודה החשובה ביותר היא אל-אקצא, שמירת הסטטוס קוו. הנושא סוכם עם ממשלת ירדן בהסכמי השלום ובאחריות הוואקף במתחם. מי שמכיר היטב את היחסים של ישראל עם סעודיה ועם שכנות נוספות באזור מתאר את עליית השר בן גביר להר הבית כמזיקה: למרות שהוא עמד בתנאי הסטטוס קוו זו הייתה אצבע בעין, עובדה שמיד אחר כך ביטלו האמירותים ביקור מתוכנן של נתניהו באבו דאבי. וזו רק ההתחלה.
הפתרונות שהשלטון הסעודי מחפש בישראל
אחד הדברים החשובים בביקור נתניהו אצל מלך ירדן השבוע היה ההבטחה לשמור על הסטטוס-קוו בהר הבית. נתניהו הבטיח זאת מכיוון שהוא מבין שהנושא הוא שער להתקדמות ביחסים עם סעודיה. סביב אל-אקצא יש קונצנזוס ערבי על רגישות בכל הקהלים והמסגרות, זה המאחד הגדול והנפיץ ביותר כיום. וכדי להגיע להבנות עם הסעודים נדרשת ישראל למגעים חשאיים ושקט ולהפעיל רגישות גבוה בנושא הר הבית - אך האם זה ניתן בימים אלה?
תחת הממשלה הנוכחית יהיה קשה לפרוץ את הדרך ביחסים עם סעודיה - כך מאמינים מי שמכירים מקרוב את שני הצדדים. זה תלוי גם באווירה האזורית ובסוף כמובן ברצון הסעודי. יש חשיבות עצומה לקשר בין המנהיגים – נתניהו ובן סלמאן.
גורם משפיע נוסף על היחסים עם ישראל הוא היחסים בין ארה"ב לסעודיה. הממשל האמריקני, כבר בתקופות אובמה וטראמפ, חתם על שורה של עיסקאות נשק בגובה של 700 מיליארד דולר בין המדינות. ההסכמים נתפס כניסיון לצמצם את השפעת איראן באזור המזרח התיכון. ביידן הוביל מדיניות לעומתית מול הסעודים בשל פגיעה בזכויות אדם ורצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, ועל כן יש יחסים אבל הם קרים. הסעודים חוששים מאוד מאיראן ואין להם מענה טוב לתקיפות המל"טים וטילי השיוט החות'ים, ולכן השלטון הסעודי מחפש פתרונות גם בישראל.
הבכיר שסיפר: כך רוקמים את הקשרים
"שמעון", ראש החטיבה למזרח תיכון וצפון אפריקה באגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון, סיפק הצצה ליחסים הביטחוניים עם העולם הערבי. בהסכת "מוד קאסט" של משרד הביטחון אמר: "ביחסים בין מדינות יש מנעד של רגישויות שלרוב מושפע מהזירה הפנימית של כל מדינה ואנחנו צריכים להיות רגישים לכך ולדעת שלמרות האינטרס הנכסי ששני הצדדים רואים בשיתוף הפעולה, יש מדינות שעדיין יעדיפו לא לתקשר החוצה את היחסים. בעיתות משבר ומתיחות מדינית, לפעמים הגשר היחיד שעדיין עובד ללא הפסקה בין המדינות הוא הקשר הביטחוני, כאשר לעיתים ההבנה היא כי זהו הקשר שיביא בסופו של דבר לפתרון המשבר המדיני".
וכאן נכנסת לתמונה ישראל במלוא הכוח – לא רק פתרונות סייבר באמצעות "פגסוס" של NSO, שפתחו את הדלת בריאד, עכשיו גם מערכות גילוי ויירוט של רקטות, מל"טים וטילי שיוט - מערכות כמו כיפת ברזל, שהסעודים מבקשים לפי הדיווחים. זה קלף חזק מבחינת ישראל, ועדיין לא הוחלט אם להשתמש בו: איזו מן המערכות תסכים, אם בכלל, ישראל לספק - ומה תדרוש בתמורה?
מאחורי הקלעים כבר נעשים מאמצים לתפור ביקור של נתניהו בסעודיה ופגישה חמימה עם MBS, אבל נתניהו יודע שהוא אינו יכול לבוא בידיים ריקות - עם נחיתתו הוא יידרש גם להבטחה להרגעת הפעולות סביב הר הבית, ואולי גם חבילת נשק חדשה למארחים.
המידע בכתבה אושר לפרסום על ידי הצנזורה הצבאית.
ההבטחה של נתניהו לעבדאללה - ו-4 הסיבות שמלך ירדן הסכים להיפגש למרות חילוקי הדעות
נתניהו מסמן את היעד הבא: "הסכם שלום עם סעודיה שיסיים את הסכסוך הישראלי-ערבי"
מאחורי הקלעים: ההבנות עם סמוטריץ' ובן גביר - שיאפשרו מהלך עם סעודיה
נתניהו בהשבעת הממשלה: "להמשיך להרחיב את מעגל השלום ממדינות ערב במטרה לסיים את הסכסוך"