בזמן שאיראן ממשיכה להתבסס בסוריה, מקימה "בסיסי טרור" ומעבירה כלי נשק מתקדמים לדמשק - מתנהלת מתחת לפני השטח מלחמה אחרת. המשטר של אסד, בסיוע של חזבאללה, מייצר ומפיץ את סם הקפטגון למדינות האזור ובעיקר לסעודיה. ההברחות שיוצאות מסוריה מגלגלות מילארדי דולרים בשנה לארגוני הטרור ומסייעות לאסד לשמור את הראש מעל המים, עד כדי שסוריה הפכה לשם עולמי באספקת "סם הג'יהאד" לממלכה הסעודית.
על פי הדיווחים בסעודיה, בשש השנים האחרונות הרשויות סיכלו הברחות של 600 מיליון כדורי קפטגון - אלא שמאות מיליונים נוספים לא סוכלו ומצאו את דרכם לרחובות הממלכה שבה קיים שוק גדול של הסם המסוכן שהופך לפופולרי במדינה. נראה כי למרות שבסעודיה מודעים לבעיה, שיעור השימוש בקפטגון בקרב בני הנוער והצעירים בגילי 22-12 רק הולך ועולה - מדובר בכחמישית מהאוכלוסייה.
בשנים האחרונות הפכה סוריה למעצמת ייצור עולמית של "סם הג'יהאד" שנחשב לזול ולממכר, אך לא פחות מכך - נגיש. ההכנסות הגדולות מההברחות האלו מאפשרות לסוריה לשמור את הראש מעל המים. אולם, בממלכה הסעודית שפועלת כדי להיאבק בתופעה - מודאגים מהעניין שעלול לערער את היציבות ולהעצים את ההשפעות השליליות.
ההכנסות מייצוא קפטגון - 30 מיליארד דולר ב-2022
המספרים של ההכנסות מספרים את הסיפור של מערך תעשיית הסמים ששם לו למטרה לייצר רווחים משמעותיים. על פי הנתונים, בשנת 2022 ההכנסות מייצוא הקטפגון מסוריה נאמדו בכ-30 מיליארד דולרים. בעוד שבסוריה ובלבנון העלות של הסם היא דולר או שניים, בסעודיה מחיר הסם עלה לכ-25 דולרים והרווחים כמובן משמעותיים.
בחזרה ל-2021, הברחות הסמים מלבנון לסעודיה הובילו למשבר חמור ביחסים בין המדינות בעקבות רצף של ניסיונות הברחה. באפריל 2022 נמצאו 5 מיליון כדורים של "סם הג'יהאד" בתוך משלוח רימונים שהגיע לממלכה מלבנון. זה עורר את זעמם של הסעודיה שהודיעו כי הם אוסרים על ייבוא סחורה מארץ הארזים ורמזו למעורבות של חזבאללה בעניין. אלא שגם הצעדים להגברת הפיקוח הביטחוני לא עצרו את ההברחות שנמשכות והפכו את ארגון הטרור לאימפריה בסחר בסמים.
בסוריה דיווחו לאחרונה כי המשטר התיר ליבואנים מקומיים לייבא סחורות מסעודיה, ככל הנראה בניסיון לרכך את עמדת הממלכה ולקדם פיוס. אלא שמבחינת סעודיה - המאבק בפעילות של חזבאללה חשוב לפני שהיא מיישרת את ההדורים עם משטר אסד שמכניס כספים לקופתו, בעוד שהמרקם החברתי בסעודיה עלול להיפגע.
"זה גרם לי לגנוב ולפגוע במשפחה שלי"
בריאיון לתקשורת הערבית, שיתף צעיר סעודי בסיפורו האישי והציג תמונה מדאיגה. "התחלתי להשתמש בקפטגון בכיתה ט', חבר לכיתה נתן לי כדור וטען שזה יעזור לי ללמוד ולעבור את המבחנים שלי בהצלחה", הוא סיפר. "מאז אותו יום התחלתי לחסוך ולתת את דמי הכיס שלי לאותו חבר כדי שיקנה לי יותר קפטגון. נהגתי לצרוך אותו לעיתים קרובות מאוד כשהתמכרתי. אחרי שסיימתי את הלימודים, חלק ניכר מהמשכורת שלי הלך לקפטגון – עד שההתמכרות השפיעה על התפקוד שלי".
"בסוף נאלצתי למכור חפצים יקרים מהבית שלי כדי לקנות קפטגון", הוא המשיך. "הקצתי לכך סכום חודשי במקום לפרנס את המשפחה שלי ובודדתי את עצמי". בעקבות העבר הקשה שלו וההשפעות השליליות ש"סם הג'יהאד" עוררו אצלו, הצעיר הוסיף כי "קפטגון זה לא גלולת קסם, ההשפעות שלו היו נוראיות וגרמו לי להתרחק מהחברה, לקשיים נפשיים ופיזיים ולמאבקים כלכליים. זה גרם לי לגנוב, לפגוע במשפחה שלי ולהשאיר אותם בלי מספיק כסף".
הקפטגון הוא סם מסוכן וממכר מאוד שמעניק תחושה של אנרגיה רבה ואופוריה, מדכא את התיאבון ואת הצורך בשינה - מתכון מנצח מבחינת הג'יהאדיסטים. הוא נחשב לסם נפוץ בקרב פעילי ארגוני טרור, ובראשם חזבאללה ודאעש.
מבט לזירה נוספת - רק בשבוע שעבר סוכל במעבר תרקומיא ניסיון הברחה של עשרות אלפי כדורי קפטגון משטחי יהודה ושומרון לרצועת עזה. הסחורה שהגיעה במשאית העלתה את חשדם של שוטרי קריית גת שאיתרו חבילות שהוסלקו והכילו עשרות אלפי כדורי סם, במשקל כולל של כ-9.6 ק''ג ובשווי מוערך של עשרות אלפי שקלים.
בשנים האחרונות הסם הפך לפופולרי גם ברצועת עזה עם עשרות אלפי מכורים, בפרט בקרב צעירים שנמצאים במעגל האבטלה וחשים ייאוש. הנוכחות הצבאית של ישראל לאורך הגבול עם סוריה מסייעת למנוע את התפשטות התופעה לתחומה, אלא שהבעיה הגדולה של הפצת הקפטגון עוד לפנינו ואם סעודיה ומדינות האזור לא יעלו הילוך במאבק - זה עלול להתפוצץ להן בפנים.