השבוע פירסמנו עדות של חיילת שגילתה שהיא בהיריון רק כאשר כרעה ללדת. זאת, לאחר חודשים של תלונות על כאבי בטן עזים - תלונות שזכו להתעלמות מוחלטת מצד הרפואה הצבאית. מיד לאחר מכן, במערכת חדשות 12 התקבלו עשרות תלונות על מערך הרפואה בצבא. המשותף לכולן - זלזול במי שמתלונן, אבחון מאוחר ותחושה של הרופאים שהחיילים והחיילות פשוט מתלוננים סתם.
רועי הלפרין, טען בצוות תותחנים, סבל מכאבי גב עזים בעקבות ימי הלחימה המאומצת במבצע "שומר חומות". הוא מספר: "הלכתי אחרי חודשיים וחצי לרופא היחידה. הוא מסתכל לי על הגב, לא נוגע, לא עושה שום דבר ואומר לי: 'הגב שלך חלש. תמשיך להרים פגזים'". זה נגמר בשלושה בלטים בעמוד השדרה ופיזיותרפיה מאומצת, שרק עכשיו משקמת אותו באזרחות.
הלפרין היום משוקם, אבל ח', לעומתו, מחלים היום מניתוח חירום קשה. ח' משרת בדרום ביחידה מבצעית, עדיין בשירות חובה, ואצלו זה היה זיהום פנימי שהחמיר בזמן שהוא מקבל שוב ושוב דחיות מרופאי היחידה. "קיבלתי סירוב לבדיקה. אין סיבה למה. בזמן הזה שחיכיתי המקום שלי הזדהם שם. צעקתי במרפאה, אמרתי שאני רוצה עכשיו רופא. ומה התשובה שאני מקבל? - "אתה לא תראה גימלים.' "מפה לשם, שבועיים אחרי אני מוצא את עצמי מנותח באופן דחוף".
גם ח' מודה שיש בצבא הרבה חיילים שמתחזים, אבל לדבריו, הצבא נכשל באבחון של מי שבאמת סובלים. "אני התגייסתי בריא לחלוטין והייתי ספורטאי. הצבא נכשל בשמירה של הבריאות שלי", הוא טוען.
המקרה של מ' שמשרת ביחידה עורפית עבר גם דרך רשת המרפאות של ביקור רופא שנותנת שירות לצבא. שם, אבחנו באיחור שבר, אבל גם זה לא הספיק למ' כדי לזכות לראות אורתופד צבאי -במשך ארבעה חודשים. בימים אלה הוא מנסה, ולא מצליח, לחזור לאורתופד בצבא שיאשר את אבחנת שני הרופאים האזרחיים.
גם במערך החובשים הצבאי, אלה שרואים ראשונים את החיילים במסדר החולים, יש מי שמאשים את הרופאים בעצלנות. החובש ר' יודע לספר על מקרים רבים, כולל שברים שלא אובחנו בזמן. לדבריו, רק ההתעקשות שלו גרמה למפקד המרפאה לשכנע את הרופא שהחייל שטיפל בו לא מתחזה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "החייל קיבל מענה מהיר לבעייתו במסגרת הרפואה הצבאית ובחר להמשיך חלק מהטיפול באופן פרטי. ניתנו לחייל הקלות בפעילות והופרופיל הרפואי שלו הותאם למצבו. ביחידה ניתנו שירותי רפואה רציפים על ידי רופאים שהגיעו באופן קבוע. כיום משרת בגדוד רופא ייעודי".