ימים של טרור: המשטרה והשב"כ אישרו אמש (חמישי) כי אירוע הדריסה של תלמיד בית הספר הטכני של חיל האוויר בבאר שבע התרחש על רקע לאומני. האירוע התרחש יממה בלבד לאחר הפיגוע המשולב בירושלים, בו נרצח הנער אריה שצ'ופק ז"ל. החשוד בדריסה יובא מחר בבוקר לדיון בהארכת מעצרו בפני בית משפט השלום באשקלון.
באירוע הדריסה שהתרחש אתמול בסביבות השעה 9:00 ברחוב אילן רמון בבאר שבע הגיח החשוד, תושב רהט כבן 39, מאחורי בן ה-18 ועלה על המדרכה. לפי עדי ראייה שנכחו במקום, החשוד הגביר מהירות לעבר התלמיד, פגע בו והעיף אותו כמה עשרות מטרים. החשוד ברח מן הזירה ונתפס בידי כוחות משטרה ואזרחים זמן קצר לאחר מכן. בהמשך פשטו כוחות ביטחון על ביתו ברהט, והוא נלקח לחקירה.
"הפוגע עצור אצלנו והוא כרגע בחקירה. אנחנו נשלים את רוב פעולות החקירה ונוכל להגיד לאיזה כיוון חקירתי אנחנו מתפתחים", מסר תנ"צ נחשון נגלר, מפקד מרחב הנגב במשטרה. מצבו של הצעיר שנפגע מוגדר בינוני, והוא פונה לאחר האירוע לקבלת טיפול רפואי בבית החולים סורוקה בעיר. ד"ר אסף אקר, מנהל היחידה לטראומה אורתופדית בבית החולים סורוקה, מסר כי "סיימנו את הטיפול הניתוחי, כרגע מצבו יציב. הוא מועבר להתאוששות ומשם יועבר להמשך אשפוז במחלקה האורתופדית".
החשוד העלה לפני מספר ימים סרטון לחשבון הטיקטוק שלו, בו הוא נשמע אומר: "זה לא איום, אבל על עצמנו ועל הכבוד שלנו – אנחנו מוכנים לוותר על החיים שלנו" – זאת על רקע הפיגוע המשולב שהתרחש שלשום בירושלים, בו נרצח הנער אריה שצ'ופק ז"ל. אתמול חבורת האקרים איראנית פרסמה תיעוד חדש מרגע הפיצוץ שנלקח מתוך מצלמות האבטחה של גוף ביטחוני גדול. גורמי ביטחון אומרים היום כי באירוע אין פריצה ביטחונית או חשיפת מידע מסווג, וכי מדובר במצלמת תנועה גלויה.
מתוך כמעט 50 פצועים בפיגוע המשולב בירושלים, חמישה עדיין מאושפזים בבית החולים – אחד מהם בסכנת חיים. דוד, אחד הפצועים, שחזר את הרגעים הדרמטיים: "הסתכלתי על האנשים והורדתי את הראש. תוך שניות שמעתי בום אדיר שבחיים לא שמעתי. התחלתי תוך שניות להבין שזה פיגוע". במערכת הביטחון סבורים כי אלו ימים עם רגישות גבוהה מחשש לחיקויים עקב ההצלחה של הפיגועים האחרונים, שעשויה לייצר מוטיבציה לביצוע פיגועים נוספים.
בירושלים מנסים לחזור לשגרה, אבל בשתי תחנות האוטובוס שבדרך כלל הומות אדם, הייתה נוכחות דלילה מאוד של אנשים. "בפעם הראשונה בחיי אני חווה פחד לנסוע בתחבורה ציבורית", סיפר בנימין, תושב ירושלים. "התחושות בסדר גמור, אין פחד ואנחנו נמשיך לנסוע", אמרה שושי, תושבת ירושלים.
בצל פיגועי הטרור האחרונים המתיחות הביטחונית בשיאה, וכוחות הביטחון ממשיכים לפעול על מנת לסכל אירועים דומים בכל הגזרות. במערכת הביטחונית גוברת ההערכה שמי שעומד מאחורי הפיגוע המשולב בירושלים היא חולייה ממזרח העיר - חולייה ממודרת בעלת מספר מצומצם של מחבלים, שלהם ידע טכני ושיכולים ויודעים להרכיב מטענים. נבדקת האפשרות שמאחוריהם עומד ארגון גדול יותר שעסק בהכוונה ובמימון.
"בעידן מהפכת המידע, האינטרנט והרשתות החברתיות, לכל חולייה מקומית יש יכולת לייצר קשר החוצה, להשיג מידע על הרכבת מטענים, הקמת תשתית של טרור גם ברמה המקומית", אמר עדי כרמי, לשעבר בכיר בשב"כ, ל"המהדורה המרכזית". "עדין לא ברור מי עומד מאחורי הפיגוע. לא הייתה התרעה על הפיגוע המתגלגל. המצוד אחר מבצע הפיגוע נמשך".
יחד עם זאת, למערכת הביטחון ברור שמדובר בחוליה מאורגנת - עובדה שדבר תכנון הפיגוע חמק מהשב"כ ללא התרעה. "אין תמיד 100% בתמונת המודיעין. יכול להיווצר מצב בו לא זיהית את הציר הנכון בזמן הנכון בעיתוי הנכון", הוסיף כרמי. "רק השנה סיכל השב"כ 34 פיגועי מטען. כל אחד מהם, אם היה מצליח, היה נראה כמו הפיגוע בירושלים". כעת עוסקים בפיצוח התשתית המסתורית: מיהם חבריה, היכן רכשו את הידע להרכבת המטענים, והאם יש ארגון גדול שעומד מאחוריהם, מכווין ומממן.
"מה שמסוכן הוא לא הגל עצמו, אלא ההתפתחות האפשרית של האירוע שאנחנו נמצאים בו – לאינתיפאדה, משהו מורכב הרבה יותר", המשיך כרמי. "זה נובע ממשבר מנהיגות ברשות הפלסטינית, חולשת כוחות הביטחון ושכבה שלמה של צעירים מתוסכלים שאיבדו אמון במערכת כפי שהיא כרגע. כל זה ביחד, עם נפץ או שניים, יכולים להוביל להתקוממות רחבה הרבה יותר".
"אין הצדקה למבצע גורף בתוך יהודה ושומרון"
האלוף במיל' תמיר היימן, לשעבר ראש אמ"ן, אמר ל"המהדורה המרכזית הערב: "הדיבורים על חומת מגן 2 הם דיבורים לא מקצועיים. הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה להרחיב את מעגל המשתתפים בתוך אירוע האלימות הזה, ולהחליש עוד יותר את כוחות הביטחון הפלסטיניים".
"אין היום הצדקה למבצע גורף בתוך יהודה ושומרון", הוסיף ליאור אקרמן, לשעבר בכיר בשב"כ. "אנחנו לא נמצאים בתקופה של טרום חומת מגן שאנחנו צריכים לכבוש שטחים או להיכנס אליהם ולהשיג בהם שליטה – יש לנו שליטה בכל האזורים האלה".
במערכת הביטחון סבורים שאנחנו בתוך גל טרור. דווקא אחרי תקופה של ירידה בפיגועים, הגיע פיגוע המטענים. לכן, במערכת הביטחון מדברים על חודשים מספר של פעילות סיכולית נרחבת בעומק הערים הפלסטיניות ואבטחה בקו התפר לפני שנתחיל לראות את דעיכת גל הטרור. עוד משתנה שיש לשים לב אליו: מה תהיה המדיניות הביטחונית החדשה של הממשלה הנכנסת.