ה-FBI, הבולשת הפדרלית-אמריקנית, החליטה אמש (שני) באופן חד צדדי לפתוח בחקירה של הרג העיתונאית הפלסטינית-אמריקנית שירין אבו עאקלה. זאת, למרות שנציג אמריקני היה מעורב בחקירה הישראלית של הבדיקה הבליסטית של הקליע, ולמרות שמדובר בצעד חריג ולא רגיל.
סיקור מות אבו עאקלה ב-N12:
- מסקנות תחקיר צה"ל: "בסבירות גבוהה שנהרגה מירי כוחותינו"
- משפחת העיתונאית שנהרגה לאמריקנים: "לא נעצור"
- רחוב במעוצה אזורית בצפון - על שם שירין אבו עאקלה
לכן, נשאלת השאלה מה עומד מאחורי החלטה כזו ומה המשמעויות שלה? N12 עושה סדר עם מומחים למשפט בין-לאומי ושופטים בדימוס שעונים על השאלות המורכבות.
מה עומד מאחורי ההחלטה של ארה"ב?
אל"ם (במיל') אלדד שביט, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) באוניברסיטת ת"א, מסביר כי הוא "יכול להעריך שהיה לחץ כבד מאוד מצד המשפחה". הוא מוסיף: "מדובר בעיתונאית, אזרחית אמריקנית ואישיות ידועה. אם זו החלטה שהתקבלה בדרגים הפוליטיים - מדובר בהחלטה מאוד חריגה".
נשיאת ארגון "שורת הדין", עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר שמייצגת קורבנות טרור ישראלים ואמריקנים, טוענת: "אני חושבת שיש הרבה לחץ פלסטיני על ישראל, וארה"ב משחקת לידיים שלהם. בעיניי השגריר האמריקני בישראל ניידס לחלוטין אנטי ישראלי, ויכול מאוד להיות שהוא המנוע שעומד מאחורי הפעולות האלה".
מה המשמעות של חקירה כזו?
"זו החלטה אמריקנית די מוזרה, מפני שזה אומר שהאמריקנים לא סומכים על החקירה שאנחנו ביצענו", מסביר השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק, סגן נשיא של ביהמ"ש המחוזי ת"א לשעבר וכיום מרצה באוניברסיטת אריאל. "יש פה הבעת אי אמון בחקירה הישראלית".
הוא מוסיף: "לכאורה הם אומרים לנו - אזרחית אמריקנית נהרגה בארץ זרה. מותר לנו לנסות לעשות חקירה פנימית שלנו ונבקש עזרה ממדינת ישראל".
אל"ם (במיל') שביט אומר כי "מדובר במסר ברור לישראל שהאמריקנים מביעים אי אמון במערכת ורוצים לבדוק בעצמם - למרות ההיסטוריה המשותפת של שתי המדינות. יש לזה פוטנציאל לנושאים רחבים יותר כמו היחסים עם הפלסטינים בעתיד".
מה הסיכוי שחיילי צה״ל ייחקרו?
"אנחנו יכולים לא לשתף פעולה עם זה - השאלה מה המשמעות של זה", מציין אל״ם (במיל') שביט. "הם לא יכולים לחקור חיילים אם לא נאפשר את זה. פה מדובר באמריקנים ולא באו"ם".
"מצד שני, יהיה מאוד קשה לישראל להגיד לא לשתף פעולה, כי אם מדינת ישראל תרצה לעשות חקירה על מותו של אזרח ישראלי בארה״ב - הם גם יכולים לסרב", מוסיף פרופ׳ מודריק.
מה יקרה אם ה-FBI יגיע למסקנה שההריגה בוצעה בידי חייל צה״ל?
פרופ׳ מודריק מסביר כי "נניח שהאמריקנים מגיעים למסקנה שההריגה הזו בוצעה על ידי חייל ישראלי שנהג לא כהלכה, זה לא אומר דבר. אין להם כוח להורות להביא את החייל למשפט בארה"ב. אבל זה יכול להביא לתקרית דיפלומטית".
"לא הייתה כאן שום כוונה להריגה ולכן לתוצאות החקירה לא יהיו משמעויות מבחינת הפקת לקחים או העמדה לדין", ציינה עו״ד דרשן-לייטנר. "זה מקרה טרגי מצער שאירע אך בלי כוונה זדונית".
איך ישראל צריכה לפעול לנוכח ההחלטה החריגה הזו?
"אני חושב שזה המקום לדיפלומטיה, לנסות לשכנע באמצעים דיפלומטיים להפסיק את זה או לא לדרוש אינפורמציה מאיתנו", מציע פרופ' מודריק.
"אנחנו נדרוש שאם ה-FBI חוקר את הפרשה הזו, הוא חייב לחקור את כל הפרשות של האזרחים האמריקנים שנהרגו כאן בשנים האחרונות", אומרת עו"ד דרשן-לייטנר. "עיתונאים נהרגים ברחבי העולם וזה דבר שקורה כל הזמן, הם לוקחים את הסיכון הזה כשהם נכנסים לאזורי לחימה ולקרבות. הירי התועה הזה לא מאפיין את חיילי צה״ל שמודאגים מכל פעולה אלף פעם לפני שיורים".