בצה"ל מזהים עלייה במספר פיגועי הירי ביו"ש, וטוענים ש"היום של אחרי אבו מאזן כבר כאן". לדברי בכיר בצבא, השטח מבעבע כבר עכשיו עוד כשיו"ר הרשות הפלסטינית חי, וביום שהוא ימות זה רק יילך ויתעצם. בצה"ל מסכמים כמעט 8 חודשים לתוך מבצע "שובר גלים" ביו"ש: 2,500 חשודים נעצרו, 250 נשקים בלתי חוקיים נחשפו, כמעט 3 מיליון שקלים נתפסו – ועל פי הערכות סוכלו כ-500 פיגועים.
עם זאת, למרות העלייה באירועי הטרור מתחילת השנה – במערכת הביטחון מזהים ירידה במספר הפיגועים ובהתרעות בחודש האחרון, לצד המשך ניסיונות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי להבעיר את השטח. "אנחנו בגל טרור שעולה ויורד, אנחנו בחודש האחרון בתחושה של ירידה באפקטיביות הטרור, אבל הפיגועים של השבוע החולף באריאל וחברון יוצאים מן הכלל", אמר גורם בצה"ל. "יש מאמצים אדירים של חמאס והג'יהאד האיסלאמי להבעיר את השטח ולעשות פיגועים".
בצה"ל רואים בפיגועים הרצחניים בחברון ואריאל כאירועים יוצאים מן הכלל. על פי הנתונים שבידי מערכת הביטחון, בחודש האחרון ישנה ירידה במספר ההתרעות ובאפקטיביות של הפיגועים. חמאס וג'יהאד האיסלאמי כבר לא עסוקים במי ייעשה את הפיגועים – אלא מעודדים את הציבור הרחב לפעול. "בשונה מבעבר, חמאס והג'יהאד לא עסוקים במי ייעשה את הפיגועים. אין להם שום בעיה שפרילאנסרים ייצאו לעשות פיגועים בשמם", טען הגורם.
במערכת הביטחון מזהים יותר ויותר "פיגועי בודדים" – בין אם מדובר בצעירים שמושפעים מהרשתות החברתיות, או מבוגרים שארגוני הטרור מנצלים את מצוקתם ומעודדים אותם להצטרף למעגל הטרור. בפיגוע בחברון למשל, שבו נרצח אדם אחד ו-3 נפצעו, מדובר במחבל שהיה חולה בסרטן סופני.
"גוב האריות" בשכם נחלש, ג'נין במוקד
ההערכה היא שהולך ונעלם ארגון "גוב האריות" משכם, שעלה לכותרות לאחרונה בעקבות שורה של פיגועים שביצע. מחנה הפליטים ג'נין הפך להיות מוקד טרור מרכזי ביו"ש, ועל פי הערכה כ-25% מהתושבים מזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי.
"הם לא נעלמו לגמרי, אבל זו תופעה בתוך שכם", טען גורם בצה"ל. "גוב האריות שבשכם בעת הנוכחית זה אירוע שדעך. יש ניסיונות להקים ארגונים כאלה בכל המרחבים, משתמשים באותו נרטיב של ארגון שתופס מרחב
מקומי ורוצה לשלוט במרחב", הוא הוסיף. "בהתחלה פועל אל מול כוחות ההתקפה שלנו ואז אט אט רוצה להתרחב יותר. חלק לא מבוטל בעבודה המודיעינית שלנו היה לתפוס ארגונים כאלה".
על פי הנתונים, בשנת 2022 ירו לעבר כוחות צה"ל שפעלו במחנה 69 פעמים, זאת לעומת 21 פעמים בשנה הקודמת. גם בעיר שכם ישנה עלייה במספר אירועי הירי על כוחות צה"ל: 19 השנה לעומת 1 בלבד ב-2021. "ריבוי הירי הוא בדגש על צפון שומרון, אבל לא רק", הבהירו בצה"ל. "יש מעורבות גם בציר השיעי - כולם רוצים
להכניס את היד למרחב איו"ש. יש כאן כר נוח לפעולה, והם מנסים להכניס לכאן כסף כדי להמשיך
את פעילות ארגוני הטרור".
על רקע החזרת גופתו של טירן פרו לישראל, בצה"ל מזהים את הרשות הפלסטינית כגוף שפועל נגד הטרור. אבו מאזן פועל באופן אקטיבי נגד הארגונים ומגנה פלסטינים שמבצעים פיגועים. במערכת הביטחון מבדילים בין המאבק של הרש"פ בטרור, לבין "הפיגועים" שאבו מאזן עושה לישראל במישור המדיני הבין-לאומי.
ירידה במסתננים לישראל ועלייה בסיכול הברחות נשק
עם הכרזת מבצע "שובר הגלים", הוחלט לפעול על מנת לאטום את קו התפר ביהודה ושומרון – ואף החלה הקמת מכשול ביטחוני באורך 45 ק"מ. עד כה הושקעו יותר מ-40 מיליון שקלים בעבודות הנדסיות לחיזוק התשתיות התפר לאורך כ-16 קילומטרים.
במערכת הביטחון מציינים כי בעקבות המאמץ לאטימת קו התפר, תוך פחות משנה ירד מספר המסתננים לישראל מעשרות אלפים בשבוע – למאות בודדות.
לצד סיכול פיגועים, צה"ל, המשטרה ושב"כ פעלו בשנה האחרונה נגד הברחות אמל"ח מגבול ירדן ומשטחי יו"ש לתוך ישראל. על פי נתוני מערכת הביטחון, ישנה עלייה של 100% בשנת 2022 בסיכולי הברחות ובתפיסת פריטי אמל"ח, זאת בהשוואה לשנה הקודמת.
בצה"ל תולים את ההצלחה בין השאר בהשקעה בטכנולוגיות מתקדמות שנכנסו לשימוש – כמו רחפנים, וכן בשיתוף פעולה עם הצבא הירדני שהתעצם בשנה האחרונה. עוד בתוכנית: הטמנה באדמה לאורך הגבול, בקו של 100 ק"מ, אמצעים שיסייעו לכוחות בשטח להתמודד עם מבריחים.
כלכלה כמפתח ליציבות הביטחונית
לצד האתגרים הרבים שעימם צה"ל מתמודד והתחזית הפסימית, מערכת הביטחון נשענת על חיזוק הכלכלה הפלסטינית כנדבך לחיזוק היציבות הביטחונית. "אני מאמין שהתמ"ג של איו"ש יעלה בשנה הקרובה
בעקבות התאוששות כלכלת אחרי הקורונה, למרות המציאות הביטחונית", אמר גורם בצה"ל.
כך לדוגמה, שיעור האבטלה בגדה עומד על 12% לעומת 46% ברצועת עזה. כמו כן, בשלוש השנים האחרונות הושקעו כ-300 מיליון שקלים לשדרוג המעברים ביהודה ושומרון. במקביל, במנהל האזרחי הרחיבו את פרויקט "דור טו דור" - שמסייע לאנשי העסקים הפלסטינים להעביר סחורות באופן ישיר לישראל, בתוך פיקוח מרחוק שלא מעכב את העברת הסחורה.