דצמבר 2022, כמעט חצי שנה לאחר מבצע "עלות השחר" של צה"ל נגד הג'יהאד האיסלאמי בעזה, ונראה כי בינתיים השקט בדרום נשמר באופן יחסי. המונדיאל שאירחה קטאר, המדינה שמממנת את חמאס, אומנם כבר מאחורינו, אבל לארגון הטרור יש עדיין לא מעט סיבות למנוע את ההסלמה הבאה. מהשכונות החדשות שנבנות ברצועה ועד למענק שנכנס אליה מדי חודש ועוזר לשמור על הרגיעה - לעזה יש הרבה מה להפסיד.
התושבים ברצועת עזה עוקבים מקרוב אחר הפרויקטים המצריים להקמת שלוש שכונות של בנייני רבי-קומות, בג'באליא ובבית לאהיא שבצפון הרצועה וכן במרכז. כחלק מהתרומה המצרית לשיקום הרצועה, מתקיימות גם עבודות לפיתוח רחוב א-רשיד ששוכן לאורך הים של האזור הצפוני ברצועה.
כך ייראו מגדלי המגורים החדשים
נאג'י סרחאן, הממונה על משרד השיכון בעזה מטעם חמאס, הצהיר כי הקמתן של שלוש השכונות המצריות ברצועת עזה תושלם עד אמצע שנת 2023. השכונות החדשות יכללו 2,500 דירות, כאשר כל אחת בשטח של כ-140 מ"ר. באשר לעלויות, המחיר הממוצע לדירה צפוי להיות כ-50 אלף דולרים, ורוכשי הדירות יוכלו לשלם עליהן בתשלומים בפריסה שתגיע עד לכ-15 שנים. בהמשך אף ייקבע ככל הנראה מנגנון שלפיו יוחלט מי הן המשפחות שזכאיות לקבלת דירות, אלא שיש לזכור שחמאס עלול לנסות להשפיע על הבחירות ולהטות את הכף לכיוון הרצוי מבחינתו.
על פי הדיווחים בעזה, השכונה המצרית הראשונה נבנית בא-זהראא' שמדרום לעזה ותכלול 73 בנייני מגורים שיכילו כ-2,200 דירות. יחידות הדיור שנבנות כחלק מהפרויקט המצרי לשיקום הרצועה יכללו שירותים ובסמוך למגדלי המגורים – יוקמו חנויות, שני מסגדים, בית ספר ומגרש משחקים לילדים.
השכונה השנייה שתוקם בג'באליא שבצפון הרצועה תכלול 22 בנייני מגורים, שבהם יוקמו כ-660 דירות. בסמוך אליהן יוקמו בית ספר, מסגד, חנויות ויהיו שטחים ירוקים. השכונה השלישית תוקם בבית לאהיא שבצפון הרצועה ותכלול 22 בנייני מגורים עם ממוצע של כ-660 דירות. בסמוך אליה יוקמו מסגד, מרכז תרבות, חנויות ולצידם שטחים ירוקים.
השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי שנושא בתואר הרשמי ראש הוועדה לשיקום רצועת עזה, מאמין כי על הצדדים ליישר קו עם עמדותיו - בשל העובדה שהוא חולש על ברז הכספים הקטארי. מדובר באותו ברז שמעביר את המענק הקטארי לרצועת עזה, מממן את הפרויקטים לשיקום הרצועה וקובע סדר יום עבור מיליוני תושבים משני צידי הגדר.
המרכיבים שכולל המענק הקטארי
- המענק שמחולק מדי חודש לכ-100 אלף משפחות נזקקות ברצועה כדי לייצר שקט – סכום של כ-100 דולר לכל משפחה שברשימת המוטבים.
- סולר לתחנת הכול בעזה – בשווי של 10 מיליון דולר בחודש, כך שעומדים על 12 שעות חשמל רצופות במקום 4 שעות.
- רכש דלקים ממצרים והכנסתו לרצועה דרך רפיח – בשווי של כ-10 מיליון דולר בחודש. ארגון הטרור חמאס לא משלם בעבור הדלק ובכסף הזה הוא משלם את המשכורות לפקידיו.
בתחילת חודש נובמבר הופר השקט לאחר 3 חודשים ושוגרו רקטות מרצועת עזה לעבר יישובי העוטף, שבעקבותיהן הופעלו התרעות צבע אדום ביישובים נירים, עין השלושה וכיסופים. בתגובה לכך צה"ל תקף סדנה לייצור אמצעי לחימה של ארגון הטרור חמאס, המשמשת כאתר מרכזי לייצור מרבית הרקטות של הארגון ברצועה. במערכת הביטחון הדגישו כי צה"ל ממשיך לדבוק במשוואה שלו - שלפיה כל ירי רקטי נענה בתקיפת מטרות של ארגון הטרור חמאס, הריבון ברצועת עזה.
בשנה האחרונה החליט הדרג המדיני, בהמלצת מתאם פעולות הממשלה בשטחים להעלות את מכסת היתרי העבודה לתושבי רצועת עזה שנכנסים לעבוד בישראל לכ-17 אלף – מתוך תפיסה שצעדים אזרחיים הם המפתח לשקט ביטחוני וליציבות באזור. מדובר בצעד חסר תקדים שמביא לשיפור ממשי במצב הכלכלי בעזה והדבר משפיע על הרווחים.
סאמי אל-עמצי יו"ר האיגודים המקצועיים ברצועה טען השבוע כי מדינת ישראל ביטלה 200 היתרי פועלים במהלך חודש נובמבר האחרון ללא כל הודעה מראש. על אף שהוגדלה מכסת ההיתרים באופן ניכר, הוא הפנה אצבע מאשימה וציין כי "היא מעכבת את תיק ההיתרים מתחילת השנה ומנצלת אותו להשגת מטרות פוליטיות. בתוך כך, הוא הביע את חששו לעתידו של התיק בשל הרכב הממשלה המסתמן שאותו כינה "ממשלת הכיבוש הישראלית הקיצונית".
לנוכח המענק הקטארי, השכונות החדשות שמקימים המצריים ברצועת עזה והיתרי העבודה שמנפיקה ישראל, התושבים ברצועה מביטים על חייהם ביותר אופטימיות וההתאוששות הכלכלית הזו מגבירה את תחושת הביטחון. אז אומנם עזה עדיין רחוקה מלהיות סינגפור של המזרח התיכון, אך כל עוד השקט נשמר, סחורות נכנסות מהרצועה ומיוצאות ממנה – יש תקווה שבקרוב נראה עזה קצת אחרת.