על רקע אישור האו"ם לשפוט את "הכיבוש הישראלי המתמשך" בבית הדין הבין-לאומי בהאג, כעת ברשות הפלסטינית צפויים להביא את הנוכחות הישראלית בגדה - לטובת הכרעה משפטית. גורם ביטחוני בכיר אמר ל-N12 הערב (רביעי) כי אם תצא חוות דעת שהנוכחות אינה חוקית - מדינות יוכלו להשתמש בה נגדנו.
לפי הגורם הביטחוני הבכיר, אם אכן חוות הדעת תישלח - יהיו לכך השלכות חמורות נגד ישראל - כמו חרם כלכלי על מוצרי יהודה ושומרון, ואף ישראלים שחיים באזורים הללו יוכלו להיעצר בחו"ל, וגם חיילי צה"ל. עוד הוסיף הגורם כי מדובר בתהליך שלא היה עד כה.
בישראל מאוד מודאגים מהפניה לבית הדין הזה. זה יכול להיות מצע להחלטות אנטי ישראליות בעתיד. כעת, יש מאמץ דיפלומטי אדיר למנוע מהפלסטינים להשתמש בבית הדין הבין-לאומי בהאג נגדנו - שלא יוציא את חוות הדעת הזו.
לפני חודש וחצי, הפלסטינים העבירו כאמור המלצה לאו"ם להעביר את הנושא להכרעה משפטית, ובישראל טענו כי השהייה בגדה זמנית. מנגד, הפלסטינים טענו כי "אין מגמה של סיום הכיבוש" ולכן מבקשים לבחון את חוקיות הנוכחות הישראלית ביהודה ושומרון.
בהצבעה שהתקיימה בחודש נובמבר, ההצעה להעביר את הנושא להאג - עברה בוועדה המיוחדת של האו"ם לפוליטיקה ולדה-קולוניזציה ברוב של 98 מדינות שהצביעו בעד ובהן: בלגיה, טורקיה, ברזיל, מצרים, אירלנד, ירדן, מרוקו, פולין, סלובניה, אוקראינה ואיחוד האמירויות. מולן, 17 מדינות הצביעו נגד, בהן: קנדה, ארצות הברית, צ'כיה, גרמניה, אוסטרליה, אוסטריה ואיטליה. 52 מדינות נעדרו מההצבעה. ארה"ב תמכה בהתנגדות הישראלית למהלך, אך ההערכה היא כי הוא יתקדם למרות זאת.
לפני כשבוע, בעקבות מות הנערה הפלסטינית בג'נין, ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתייה, פנה לנציגת האו"ם שביקרה בישראל, וביקש להכניס את ישראל לרשימה השחורה של האו"ם. בישראל חוששים שהאירוע הזה אכן יאיץ את כניסת ישראל לרשימה. בעבר כבר הזהיר האו"ם את ישראל כי אם היא תמשיך בהתנהגות הזו אל מול ילדים פלסטינים - היא תשקול להכניס אותה לרשימה השחורה.
בישראל זיהו את הניסיון הפלסטיני להפעיל לחץ בתוך האו"ם, והחלו לפעול בהתאם. צה"ל, ראש הממשלה לפיד ושר הביטחון גנץ מיהרו להוציא הודעה די מתואמת שמאשרת את המקרה, שמדובר בהרג בשוגג - ושאותה הנערה סייעה לחמושים שפעלו נגד הלוחמים. כמו כן, כולם הדגישו כי הם מצרים על מותה.